Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse

Norsk komedie, 2010, anbefales fra syv år

Det er flott å se Brødrene Dal igjen, men samtidig spør man seg: Hvorfor vises dette på kino?

Handling

Granbarkebirkebeinerne og Badejarlene er i krig. De to vikingklanene krangler om hvem som skal ha kontrollen over det magiske sverdet Tyrfing, et dødelig våpen som gir eieren stor makt og som har en uhyggelig forbannelse knyttet til seg.

Den maktsyke seidmannen Fimbul er villig til å gjøre hva som helst for å sikre seg sverdet. Han sørger for at gården til Badejarlene brennes ned, og truer med å drepe hele klanen dersom de ikke forteller hvor sverdet er. Det ser i det hele tatt svært mørkt ut for Lavvann Badejarl, Kristin Lavannsdatter og barna på gården.

Redningen kommer fra uventet hold. Plutselig lyser himmelen opp, et fartøy lander og to merkelige vesener stiger ut. Det er brødrene Dal, i alle fall Gaus og Roms. De har eksperimentert litt med den nye tidsmaskinen sin, og vips – plutselig er de i vikingtiden. De vet ikke helt hvordan de skal få seg hjem, men heldigvis har de med seg en tidstelefon som de kan kontakte Brummund med.

Ankomsten til Brødrene Dal vekker naturlig nok stor oppsikt i vikingtiden, og før de vet ordet av det dras de inn i kampen mot den onde Fimbul.

Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse

Regi: Wayne McKnight og Mikkel Magnus
Sjanger: Komedie/Familie
Skuespillere: Trond Kirkvaag, Lars Mjøen, Knut Lystad, Tom Mathisen, Benedicte Adrian m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 32min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Eventyrene om Brødrene Dal er legendariske i norsk tv-historie. En hel generasjon har vokst opp med de fantasirike, absurde og artige eventyrene til de tre brødrene. Av den grunn er det beklagelig at når et av eventyrene deres skal vises på det store lerret, så er det i en ganske merkelig forestilling.

Dette er nemlig ingen vanlig film. I 1997 spilte Knut Lystad og Lars Mjøen hovedrollene i teaterforestillingen ”Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse” på Tusenfryd utenfor Oslo. Dette teaterstykket ble filmet, og filmen som lanseres nå utgjøres av opptak fra tre av forestillingene. For å binde det hele sammen er det lagt til en innledning, samtidig som en rekke nye scener med den velkjente ”Fortelleren” brukes som overganger mellom sceneskiftene i teaterforestillingen. Det er også blitt lagt inn noen korte dataanimerte sekvenser.

Dette er i og for seg greit, men problemet er at kvaliteten på opptakene ikke egner seg til å vises på et stort lerret. Man får rett og slett inntrykk av at man ser på amatøropptak. I tillegg er mange av de nye scenene alt for enkelt laget. Resultatet er ikke særlig vellykket, og fikk denne anmelderen til å lure på hvorfor man har valgt å lansere dette på kino. En DVD-utgivelse ville være bedre egnet, og mer i tråd med det som er vanlig for denne typen produksjoner. Dette er ikke det man forventer seg fra en ”ordentlig” film.

Når dette er sagt, så er teaterforestillingen velprodusert og god. Historien er enkel, men skuespillerne gjør en flott innsats. Alle som liker Brødrene Dal vil få en solid dose av den fine humoren til Knut Lystad, Lars Mjøen og Trond Kirkvaag.

Egnethet

Filmen har fått syv års aldersgrense, og på grunn av noen dramatiske scener med drapstrusler og en vill og gal trollmann bør ikke barn under denne alderen få lov til å se filmen.

Konklusjon

Hva skal man si? Som et filmatisk verk er dette svært svakt. Teaterforestillingen i 1997 var velprodusert og hadde gode skuespillere. Men historien er enkel, og det er ikke mye til budskap. Likevel er humoren velkjent og velkommen, typisk for Brødrene Dal. Dersom du vil introdusere Brødrene Dal for barna dine, så vil en av de klassiske tv-produksjonene være et mye bedre valg.

På grunn av den dårlige filmatiske kvaliteten og mangelen på et tydelig budskap kan ikke ”Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse” få vårt anbefalingsmerke.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte dramatiske effekter som kan virke skremmende på de yngste. Derfor får filmen 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser