Coco

Amerikansk animasjonsfilm, 2017, anbefales fra seks år

Coco

Strålende animasjonsfilm som anbefales på det varmeste for alle fra seks år. Coco byr på en hjertevarmende og morsom historie med et rørende budskap om familiens verdi.

Ikke gå glipp av denne festen av en film.

Handling

Unge Miguel vokser opp i en familie som har bannlyst musikk. Forbudet mot musikk stammer fra tippoldefaren til Miguel, som forlot familien for å oppfylle drømmen om å bli musiker. Men Miguel elsker musikk, og deler sin avdøde tippoldefars drøm.

En konflikt mellom Miguel og resten av familien blusser opp, og så skjer det noe veldig merkelig. Plutselig befinner Miguel seg i «De dødes land», der han møter sine avdøde slektninger og en artig kar som heter Hector. Det blir starten på et eventyr der Miguel får et helt nytt blikk på hvem han er og hvor han kommer fra.

Coco

Regi: Lee Unkrich
Sjanger: Animasjon/Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Med «Coco» har Pixar og Disney igjen levert en knakende god animasjonsfilm for hele familien. Denne gangen har historien sin utgangspunkt i den mexicanske feiringen av «De dødes dag», der hele familien – både levende og døde – «samles» til feiring. For oss i vesten kan dette kanskje oppleves som en litt merkelig fest, og gjennom denne filmen får vi innblikk i en annen kultur på en veldig flott måte.

Med dette som utgangspunkt spinnes en spennende og morsom historie som tar opp en rekke interessante tema. Det er flott at filmen ikke er redd for å ta opp alvorlige ting som svik og død, og det på en måte som stimulerer til refleksjon. Spørsmål om liv og død – og hva som skjer etter døden – står sentralt, og er noe man kan snakke med barna om i etterkant. På den annen side er musikkens kraft til å bringe livsglede like sentral, som en munter motvekt til temaet om døden.

Likevel er det familie denne historien først og fremst handler om. Miguel føler seg fremmedgjort fra familien, men gjennom eventyret får han virkelig øynene opp for den grunnleggende rollen familien – både de som lever nå og de som var før oss – har i livene våre. Ikke minst får vi forståelse for hvorfor det er så viktig å respektere den eldre generasjonen, og at ikke alt er like svart/hvitt som vi tror. Budskapet er sterkt, rørende og verdifullt.

Egnethet

«Coco» har noen dramatiske scener som gjør filmen litt skummel for de yngste barna, men for alle fra seks år er dette topp og lærerik underholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere dramatiske scener og enkelte truende skikkelser, gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Coco»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser