Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap

Fransk komedie, 2018, anbefales fra ni år

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap

Sjarmerende og morsom komedie der tilfeldigheter – og litt karma – fører til en utrolig reise over hele verden for en ung, fattig mann fra Mumbai.

Filmen er ikke uten svakheter, men det spiller liten rolle når vi serveres en svært underholdende historie med et spennende og viktig budskap.

Handling

Aja er en ung mann som vokser opp i et fattig strøk i Mumbai. Her takler han og kameratene tilværelsen ved å opptre på gatene med triks og tryllekunster, samtidig som de stjeler fra turister og andre uskyldige. Men dette er ikke et liv for en ung mann. Aja drømmer om rikdom og flotte møbler fra IKEA, og når moren dør og Aja får vite at faren hans var fra Paris, da får han et tydelig mål.

Uten noe annet en en falsk 100 euro-seddel reiser han avgårde, og i den franske hovedstaden møter han vakre Marie på IKEA. Men møtet blir kort, og når han gjemmer seg i et IKEA-skap blir han sendt ut på et eventyr i en rekke land i både Europa og Afrika – alt fra en flyktningeleir i Libya til en varmluftsballong i Tripoli.

Og på hele turen drømmer Aja om å komme seg tilbake til Paris og finne den flotte Marie.

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap

Regi: Ken Scott
Sjanger: Komedie, Drama
Skuespillere: Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty, Barkhad Abdi, Gérard Jugnot m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 36min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Denne underholdende filmen om fakiren fra Mumbai vant Gledesspreder-prisen under filmfestivalen i Haugesund, og det er lett å forstå hvorfor. Det er umulig å ikke la seg sjarmere av den unge, snarrådige gutten fra Mumbai som med livsglede og pågangsmot drar ut i verden for å skape seg et godt liv. Underveis skjer det mye sprøtt, og handlingen spenner fra sprø, urealistisk humor til innslag av dramatikk og alvor. Hovedpersonen Aja bærer filmen, og han har noen spennende motsetninger i personligheten som skaper interesse og sympati. På en side nøler han sjelden med å dra en svindel når han trenger det, men han viser også stor hjertevarme og nestekjærlighet ovenfor flyktninger og andre som har utfordrende liv.

Budskapet i filmen er svært godt. Flyktningers situasjon skildres med hjertevarme, og det harseleres mye med strenge immigrasjonsregler og firkantet byråkrati. Aja gir så det monner for å hjelpe mennesker i nød til å oppnå drømmene sine, og fremstår på den måten som et godt forbilde. Filmen er også en hyllest til familie, hjemland og kjærlighet, samt hvor mye godt det kan komme ut av å ta litt sjanser, ha eventyrlyst, være åpen i møtet med andre og stå for det man tror på.

På den annen side har filmen noen svakheter. Aja har stor tro på at det er tilfeldigheter som driver verden, men dette utvikler seg etter hvert til å inkludere en tro på karma, for deretter å helle mot et syn på at man har kontroll på eget liv og kan styre egen skjebne. En utfordring med filmen er at tilfeldighetene til tider er for store, og ikke særlig realistiske. Selv når Aja har troen på at han har kontroll på eget liv, så er det svært usannsynlige tilfeldigheter som styrer handlingen. Sammen med innslagene av sprø humor og harselering tar dette litt brodden fra alvoret i budskapet, og får filmen til å fremstå noe tannløs og urealistisk.

Men dette er ikke ment å være en alvorlig film, og som sjarmerende underholdning er eventyret til fakiren en morsom og eksotisk film som vekker latter og god stemning.

Egnethet

Stemningen i filmen er gjennomgående humoristisk, men det finnes noen dramatiske scener der Aja blant annet får bank av banditter og jages av politiet. Av den grunn er aldersgrensen ni år. Filmen kan trygt ses av barn fra denne alderen, men den passer nok aller best for ungdom og voksne, som kan kose seg med en sjarmerende film litt utenom det vanlige.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte lite nærgående voldsinnslag og truende karakterer gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?