Julekongen – Full rustning

Norsk barnefilm, 2015, anbefales fra seks år

ANMELDELSE: Fortsettelsen på den populære «Julekongen» er klar som langfilm. Resultatet er litt blandet – den har et spennende perspektiv på ondskap og byr på mye kjekt for barn fra seks år. Men som en helhetlig film er dette middels.

«Julekongen – Full rustning» byr på frisk humor og et godt budskap, og passer fint for barn i aldersgruppen seks til elleve år. Samtidig er det en film som har alt for mange svake scener. Filmen kunne også gjerne vært litt mindre skummel, slik at enda yngre barn kunne sett den.

Handling

Det er gått tre år siden det første eventyret i Ridderdalen. Mira og Kevin bor fortsatt i Sølvskogen, men familien har det ikke helt bra. Far og mor har økonomiske problemer, og er ikke helt på samme bølgelengde. Det gjør Mira bekymret, og det blir ikke bedre av at hun roter det litt til når hun skal tyde fars rare drøm.

I den parallelle verdenen i Ridderdalen brygger det også opp til konflikter. Onkel Snerk får tak i en mystisk rustning, og det viser seg at den har magiske krefter. Han jager prinsesse Eiril fra tronen, og hun blir fanget i en tunnel mellom vår verden og Ridderdalen.

Etter dette går det ikke lang tid før Mira og Kevin havner midt i et nytt dramatisk og morsomt eventyr i Ridderdalen, der det blir en kamp mellom godt og vondt for å få kontroll over rustningen og sørge for at det kan feires jul i år igjen.

Julekongen – Full rustning

Regi: Thale Persen
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Stella Irene Stenman, Vetle Qvenild Werring, Emma Storvik, Bjarte Tjøstheim, Kyrre Hellum, Maria Brandshaug, Tone Mostraum, Nils Jørgen Kaalstad, Herborg Kråkevik m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 33min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

«Julekongen – Full rustning» byr på mye flott for barn, og det er en etterlengtet oppfølger til den populære «Julekongen»-serien som gikk på tv. Filmen har mange morsomme scener, og dette balanseres med passe doser spenning. Budskapet er godt og variert, med blant annet en artig bihistorie om kjønnsroller.

Det aller mest interessante er karakteren Mygg, en liten jente som rett og slett har lyst til å være ond. Hun får oss til å tenke over våre forestillinger om godt og ondt. Her får vi se at mennesker er mer komplekse og ikke fullt så lette å forstå seg på enn det som er tilfelle i de fleste filmer. Dette er ganske kult å gjøre i en barnefilm. Resultatet er svært vellykket og kan gi mye spennende å snakke sammen om etter filmen.

På den annen side er det alt for mange lettvinte løsninger, snarveier og svakt filmatiserte scener. Noen eksempler: Rustningen dukker bare opp tidlig i filmen, uten noen videre forklaring. I starten er det mange barn på slottet i Ridderdalen, men etter Snerk tar over ser vi dem aldri igjen. I alle dramatiske scener er konfrontasjonene svært lite troverdige, fordi filmskaperne ser ut til å ha gjort enkle valg for å gjøre innspillingen lettere. Vi synes alt dette er å undervurdere barn, som ofte har mye høyere filmkompetanse enn vi voksne tror. Barn fortjener velproduserte filmprodukter med like høye krav som voksenfilmer. På dette området er ikke «Julekongen – Full rustning» god nok. Vi synes også at de mange bihistoriene får alt for lette løsninger i filmens klimaks.

Egnethet

Et annet ankepunkt er at noen scener er ganske skumle, og man har tydelig hentet inspirasjon fra skrekkfilmer. Misforstå ikke, alt er tilpasset barn og filmen kan trygt sees fra seksårsalderen. Men vi tror at historien kunne vært flott også for yngre barn, dersom man hadde valgt å gjøre noen scener litt mindre dramatiske. Slik filmen fremstår nå har den en smal målgruppe. For de yngste er filmen for skummel, og for litt eldre barn er nok filmen litt for svak og vil kanskje fremstå som barnslig.

Men sett under ett er dette helt grei førjulsunderholdning på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke scener og kraftige effekter gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Julekongen – Full rustning»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser