Little gangster

Nederlandsk barnefilm, 2016, anbefales fra seks år

11-åringen Rick Boskamp er flau over den tafatte pappaen sin. En dag blir han inspirert til å gjøre noe med problemet og sprer rykter om at faren er en mafiaboss. Filmen tar opp viktige tema som å høre til i et fellesskap og mobbernes makt over andre.

Historie

Filmen handler om gutten Rik Boskamp (11) som ikke er særlig stolt av pappaen sin. Pappa blir mobbet på jobben og sønnen blir mobbet på skolen. De klarer ikke å ta tak i problemet og blir til stadighet ydmyket.

En dag finner sønnen en video som gir han inspirasjon til å prøve å selv bli tøffere og å gjøre faren til den helten han drømmer om. Videoen handler om en italiensk gutt og faren som opererer som mafiabosser og hamler opp med hvem som helst. Denne videoen ser gutten på i smug uten at faren vet noe, og filmens handling spinner rundt guttens ulike påfunn for å fremstå som en ekte mafia-sønn med egen livvakt og tilgang på mye penger.

Far og sønn flytter til et nytt sted og sønnen klarer å bli akseptert av de tøffe guttene i klassen. Guttens plan ser lenge ut til å virke, helt til det går så langt at den ekte mafiaen kommer på døren for å ta et oppgjør med ryktene som de tror er sanne.

Vurdering

Filmen handler om et svært viktig tema, å bli akseptert og inkludert i et fellesskap. Fellesskapet i filmen er skolemiljøet og arbeidsplassen. Hovedpersonene opplevde å bli mobbet og holdt utenfor. For å ta tak i problemene, valgte de løgner, utestengelse og i ett tilfelle vold som virkemiddel. Forsøket på å bli akseptert gikk så langt at de til slutt ble innhentet av usannhetene. Mot slutten av filmen kommer det endelige oppgjøret og sannheten kommer for dagen.

Little gangster

Regi: Arne Toonen
Sjanger: Barnefilm/Familiefilm/Gangsterkomedie
Skuespillere: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat, Rick Lens Regi: Arne Toonen Manus: Marjon Hoffman, Lotte Tabbers
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 41 min
Produksjonsår: 2016

Filmen handler også om en sønns kjærlighet til sin far, og behovet et barn har for å være stolt av sitt opphav. Faren framstilles som en pingle som ikke klarer å ta tak i livet, noe sønnen ikke vil godta. Sønnen tester grenser og prøver ut strategier for å få faren til å vokne av dvalen sin og ta sitt rettmessige ansvar som far.

Filmskaperne klarer til tider å sette fokus på viktige problemstillinger. Filmen har med flere biroller som skal gi humor til handlingen. En hysterisk nabo spiller til tider seg ut av handlingen ved å overdrive så mye at det blir litt forutsigbart og kjedelig. Og så er der litt uvant å se en film der handlingen foregår i Nederland og ikke i USA. For norske barn kan det kanskje til tider være litt vanskelig å forså de kulturelle kontekstene som utspiller seg mellom Nederland og hovedpersonens fiktive historie om at han er en mafiagutt fra Italia. Men samtidig kan dette være en av filmens styrker, siden vi blir nødt til å forholde oss til en europeisk kulturforståelse.

Egnethet

Filmen egner seg best for barn fra ni år og oppover. Filmen inneholder voldstematikk, men i de fleste situasjonene blir volden omtalt og ikke vist. Tematikken i filmen egner seg for både barn og voksne. Jeg som far fikk ny motivasjon til å ta tak i farsrollen og interessere meg for hva barna mine trenger av meg ved å se filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte truende scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Little ganster»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser