Monsteruniversitetet

Amerikansk animasjonsfilm, 2013, anbefales fra syv år

Barns verden er allerede overfylt av monstre i alle fasonger og farger. I det selskapet framstår Pixars monstre som et mer pedagogisk korrekt alternativ.

Den som har besøkt C.S. Lewis’ Narnia-univers kan ikke unngå å legge merke til at den britiske forfatteren ikke er redd for å gi sine unge lesere skremmende opplevelser. Både han og Ringenes Herre-forfatter J.R.R. Tolkien mente at barn hadde godt av å lese om kampen mellom det gode og det onde.

De siste årene har barns lekeverden blitt fylt opp av monstre og demonlignende vesener i alle fasonger, enten det er Skylanders-giganter, Chimo-lego eller avarter av de gamle actionhelt-figurene. Særlig i forkant av Halloween kan en tur til lekebutikken gi en aha-opplevelse med tanke på hvor langt denne monsterindustrien er kommet.

Handling

I Monsterbedriften (2001) og Monsteruniversitetet er det ikke kampen mellom onde monstre og gode helter som er poenget. Monstrene er livredd de skumle barna, men må skremme dem for å samle opp skrik-energi som er det som får monstrenes verden til å gå rundt. Derfor går de modigste monstrene hver natt gjennom de spesiallagde dørene som leder inn til menneskenes verden, og virkeliggjør de små barnas største frykt enten det er gjennom sniking, stille skremming eller ordentlige monsterbrøl.

I Monsteruniversitetet får vi se hvordan unge monsterkandidater formes til jobben som nattens skrekk. På Monsteruniversitetet kommer monsterstudenter av de merkeligste fasonger og framtoninger. Ikke alle har det som skal til, og mye taler mot at den lille, grønne og enøyde Mike Wazowski noensinne skal klare sitt høyeste mål: Å bli en ekte skremmer. Ikke har han tentakler, ikke er han stor og farlig og hornene i pannen er så vidt synlige. Det eneste som taler for er en unik ståpåvilje og en klar forståelse for hvor viktig det teoretiske grunnlaget er for ordentlig skrekk.

Vi kjenner Mike og hans gode venn James P. Sullivan, eller bare Sully, som uatskillelige fra Monsterbedriften. I Monsteruniversitetet ser vi hvordan de to fant tonen, eller rettere sagt: Hvordan de sliter med å finne tonen. Sully kommer fra en lang slekt av skremmere, mens Mike har lite å vise til. Mike er teoretisk anlagt, mens Sully bare vil nyte studenttilværelsen og regner med at hans gode navn og medfødte monsterfysikk gjør jobben for ham.

Etter hvert blir det klart at hverken ren fysikk eller ren teori holder i møte med den skremmende virkeligheten på andre siden av døra. Vi lærer at veien til suksess er samarbeid i et team der enhver har tro på seg selv. Da kan en overvinne både indre usikkerhet og ytre kritikere.

Monsteruniversitetet

Regi: Dan Scanlon
Sjanger: Animasjon/Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 50min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

Etter at vi på starten av 2000-tallet fikk Shrek og Istid har både sketsjer og historier fra de to monumentale filmene blitt repetert i ulike fasonger i tiåret som ligger bak. Selv om Monsteruniversitetet er en oppfølger av Monsterbedriften fra samme periode er det godt å merke at Pixar leverer en frisk og ny historie som unngår klisjéene vi er blitt vant til. Riktignok er vennskapet mellom den store Sully og den lille Mike svært likt både det vi ser mellom Shrek og Esel (Shrek) og Manny og Sid (Istid). Men miljøet er så annerledes at det ikke plager filmen nevneverdig.

Etter andre fjerdedel av filmen satt undertegnede med en følelse av at filmen gikk litt på tomgang. Selv om animasjonen har en detaljrikdom og personskildring vi knapt har sett maken til skal det litt mer til for at animerte figurer kan bære dialogtunge deler av filmen. Men for all del, den lille følelsen av ørkenvandring blir raskt veid opp av humor, overraskende vendinger og de mange morsomme birollene filmen kan by på.

Egnethet

Et annet ankepunkt er at filmen blander uskyldige monstre med monstre og skremmebilder som vi kjenner fra thrillersjangeren og fantasy-filmer beregnet for et voksent publikum. Men dette skyldes nok nettopp utviklingen med stadig mer skremmende leker for små barn. Filmen har syv års aldersgrense, og både humor og virkemidler tilsier at det på ingen måte er for lavt. Hvis barna er vant til denne monstertrenden kan det sikkert gå bra for syvåringer, men filmen har scener som etter mitt skjønn ikke burde vært tatt med. Når Sully fullstendig skremmer vettet av et sovende barn er det noe som ikke føles rett.

Monsteruniversitetet er en såkalt «coming of age»-film, der ungdomstidens utfordringer står sentralt. Tross sitt skrekkelige utseende har disse monstrene mye til felles med sine menneskelige motstykker. Filmskaperne har, med stort hell, hentet mye inspirasjon fra de tusenvis av college-filmene som amerikansk filmindustri har laget. Det medfører nok at de yngste i målgruppen vil gå glipp av mer i denne filmen enn andre.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne humoristiske animasjonsfilmen innholder enkelte mørke scener med skremmende monstre. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser