Operasjon Arktis

Norsk familiefilm, 2014, anbefales fra syv år

En fin norsk spenningsfilm for barn med stort uforløst potensiale som utspiller seg i det flotte og farlige isødet på Svalbard.

”Operasjon Arktis” har et flott konsept, og vi vil gjerne ha flere barnefilmer av denne typen. Men vi tror likevel filmen kunne blitt enda mer inspirerende og engasjerende om barna måtte være litt mer snarrådige og om barnas desperate situasjon ble tillagt noe dypere alvor.

Handling

Storesøster Julia har flyttet til Bodø sammen med småsøsknene sine Ida og Sindre. Her bor de med mamma mens pappa er på jobb i Stavanger. Men møtet med den nye skolen blir ikke noe moro. Sindre kommer i klabberi med en eldre gutt, og det starter en kjede av hendelser som ender opp med at alle tre søsknene blir blindpassasjerer på et helikopter – som flyr dem helt til Svalbard.

Søsknene ender opp i en liten hytte i isødet på Halvmåneøya. Ingen vet hvor de er, og ikke er de helt sikre på hvor de har havnet selv heller. Heldigvis er det litt mat i hytten, men utenfor er det kalde vinder og en skummel isbjørn. Optimisme og redsel veksler mens dagene går, og kampen for å overleve og komme seg trygt hjem blir stadig vanskeligere.

Operasjon Arktis

Regi: Grethe Bøe-Waal
Sjanger: Eventyr / Familiefilm
Skuespillere: Nicolai Cleve Broch, Line Verndal, Kristofer Hivju, Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 29min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

”Operasjon Arktis” har et spennende konsept. Et overlevelseseventyr for de yngste i ekstrem norsk vinternatur er et perfekt opplegg for en morsom og engasjerende film. Resultatet er blitt bra, med flott natur og dramatiske scener som skildrer hva som kreves for å overleve – av både indre og ytre styrke. Dette er en fin spenningsfilm for barn som vi håper vil engasjere målgruppen.

Samtidig er det synd å se at ”Operasjon Arktis” kunne blitt en betydelig bedre film. Vi hadde gjerne sett at barna måtte ty til enda mer oppfinnsomhet og snarrådighet for å overleve. I forhold til mat er det mer flaks og tilfeldigheter enn ressurssterke barn som gjør at de ikke sulter. Et annet eksempel er hunden Arija, som vi tror skal bli en viktig hjelper når den dukker opp, men den hardføre hunden forblir skuffende anonym.

Et annet ankepunkt er beskrivelsen av følelseslivet til barna. Skuespillerne gjør en flott jobb, men vi synes filmskaperne har hatt for lite fokus på å skildre de store og potensielt katastrofale nedturene som noe mer desperate. Det hele blir litt for snilt og avdempet til å skape den store medfølelsen – selv for en barnefilm.

Utover dette har filmen et fint budskap. Spesielt storesøster Julia går gjennom en stor endring. I starten av filmen er hun redd for å ta ansvar og si fra, men dette endrer seg raskt når det blir et spørsmål om å overleve. Her ligger noe av historiens hovedpoeng – hva som skal til av karakterstyrke for å komme seg gjennom det umulige.

Egnethet

”Operasjon Arktis” har fått syv års aldersgrense, og passer flott for barn fra skolealder og opp til tenårene. For de yngste kan de mest dramatiske scenene bli litt skumle (blant annet en nærgående og sulten isbjørn), mens mange tenåringer nok vil ønske at filmen var enda mer dramatisk.

Sett under ett fremstår dette som en grei film som vi anbefaler for målgruppen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Les mer om ”Operasjon Arktis”:

Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?