Skrik 4

Amerikansk skrekkfilm, 2011, anbefales fra 15 år

Alle er mistenkte, og alle kan dø. Det er reglene som gjelder i ”Skrik 4”, en film som leverer det den skal av blod, gørr og skrekkfilm-vitser, men som aldri når opp mot den klassiske første filmen. Filmen bør ikke sees av noen under 15 år.

Historie

Sidney Prescott er tilbake i Woodsboro, ti år etter Ghostface-morderen dukket opp for første gang. Hun er i byen for å promotere sin kritikerroste selvhjelpsbok, og her møter hun igjen Dewey, som nå er blitt sheriff, og konen hans, Gale, som mistrives i den vesle byen nå som hun ikke er en berømt reporter lenger.

I kjent Skrik-stil starter spenningen med en gang, og snart blir den første tenåringen brutalt slaktet. Dermed er en ny drapsbølge i gang, og som vanlig er alle mistenkte. Men ettersom reglene for hvem som kan bli drept i skrekkfilmer har endret seg det siste tiåret, er det umulig å si hvem som blir neste offer. Og enda vanskeligere er det å finne ut hvem som gjemmer seg bak Ghostface-masken denne gang.

En ting er likevel sikkert – dersom Sidney trodde hennes grusomme fortid var et tilbakelagt kapittel, da tok hun fryktelig feil.

Skrik 4

Regi: Wes Craven
Sjanger: Skrekkfilm, spenning
Skuespillere: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Emma Roberts, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Adam Brody, Anna Paquin, Kristen Bell, Alison Brie m.fl
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 50min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Den første Skrik-filmen, som ble lansert i 1996, ble en kjempesuksess på grunn av sin smarte blanding mellom ”teen slasher” (skrekkfilm med mye blod og gørr for og med ungdom) og selvironisk metafilm (humor skapes gjennom referanser til klassiske skrekkfilmer). Etter dette ble det laget to oppfølgere, og nå, elleve år etter ”Skrik 3”, kommer den fjerde filmen i serien.

I ”Skrik 4” spiller man i stor grad på historien fra den første filmen, samtidig som mye av humoren dreier seg om at skrekkfilmsjangeren og teknologi generelt har vært i stor endring det siste tiåret. Filmen har noen artige poenger når det harseleres litt med Facebook, Twitter og mobilbruk blant ungdom. Samtidig tar filmen opp et viktig dilemma når den illustrerer de nye mulighetene for umiddelbar kommunikasjon ved hjelp av mobil og Internett.

Men selv om filmen fanger opp moderne trender på en god måte, klarer den aldri å skape det store engasjementet. Vi introduseres for en rekke nye karakterer, men de har ikke den samme sjarmen og mystikken som karakterene fra de tidligere filmene – de forblir grunne og vi får ikke den samme sympatien for dem. I tillegg har det kommet så mange Skrik-filmer at de fleste vet hva man kan forvente av blodbad og humor. Det skaper et stort krav til at filmskaperne overgår seg selv, og det er en vanskelig oppgave. Selv om filmen inneholder alle de riktige elementene, mangler de virkelige overraskelsene og artige vriene. Det eneste store spørsmålet er hvem som står bak drapene, og selv om det er spennende nok, så er det ikke tilstrekkelig til å gjøre ”Skrik 4” til en klassiker.

Men, for all del, ”Skrik 4” tilbyr god underholdning for alle som liker skrekkfilmer.

Egnethet

Det er utvilsomt mange tenåringer som har veldig lyst til å se denne filmen. Det er forståelig, ettersom blandingen av skrekk og humor har stor appell blant ungdom. Men foreldre må være klar over at denne filmen inneholder svært mange blodige drap og voldelige handlinger. I forbindelse med ett av drapene får vi til og med se innvollene til offeret. Det finnes også scener med utagerende festing, men seksualitet er i liten grad et tema. ”Skrik 4” har fått 15 års aldersgrense av Medietilsynet, og frarådes underårige. Det er en vurdering Barnevakten støtter fullt ut. Ingen under 15 år bør få lov til å se denne filmen.

Konklusjon

”Skrik 4” tilbyr god skrekk-underholdning, men Skrik-konseptet er i ferd med å bli tynnslitt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Mange drapsskildringer gjør at denne skrekkfilmen får 15-årsgrense. Filmen frarådes underårige

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser