Foto: Privat

Skal game sammen i Spilluka

Aron og pappa Erling får en god anledning til å game sammen hjemme i stua i Spilluka som arrangeres av Barnevakten i oktober.

(Artikkelen er fra 2021.) Erling Holst-Larsen og sønnen Aron gamer ikke ofte sammen, men leser med interesse spillforslagene fra Barnevakten.

– I fjor spilte alle vennene i gata Fortnite, og da ville også jeg gjerne være med, sier Aron på elleve år. Pappa Erling tvilte litt fordi den anbefalte aldersgrensen er tolv år, men siden det er mye sosial kontakt med venner i spillet, sa han og kona ja.

Familien på fire bor litt nord for Moss. Pappa Erling driver et datafirma som tilbyr websteder, men data på jobben er noe ganske annet enn data på barnerommet. Aron opplyser at han ser mye på Youtube og at han lærer mye der. Samtalen sneier innom konspirasjonsteorier og Aron forteller hvor dumt det er å tro at jorda er flat og at det liksom skal stå vakter som skremmer folk tilbake fra kanten der vannet renner utenfor.

Han synes også at det er unødvendig å kjøpe skins i Fortnite, da bruker man i tilfelle penger på nye klær til spillfiguren, noe som ikke hjelper en i spillet. Aron fikk skins i gave fra en venn, og det er noe annet, for da har man ikke betalt selv, forklarer han.

– Noen youtubere har fått tak i svært sjeldne skins, men det er i grunnen ikke mye mas om å få tak i skins, sier Aron og klapper bikkja som gjerne vil være med i praten.

– Vi er ofte flere sammen som spiller Fortnite. Det er fint at spillet er gratis og at det ikke er reklame der. Det er heller ikke masse blod eller noe ekkelt, sier han.

Pappa Erling bryter inn:

– Jeg har spilt Fortnite tre-fire ganger sammen med Aron. Men det tar en del tid å sette seg inn i spillet, jeg pleier å dø og så må Aron redde meg, for man kan bli gjenopplivet i spillet.

Spiller mot folk fra den andre siden av jordkloden

I Fortnite kan man spille mot fremmede lag fra hele verden og Aron forteller ivrig at han og vennene kom på andre plass en gang. Han forteller også at det er ikke alle som spiller Fortnite som vil være med på skytingen, de liker heller å kjøre bil eller båt i spillet.

– Det er stadig oppdateringer med noe nytt som skjer i spillet, det har kommet fire-fem nye versjon er på ett år. Det er som en TV-serie med stadig nye episoder. Men forleden sto det en beskjed i spillet om at det ikke kommer flere sesonger, opplyser Aron.

Tidligere spilte Aron på TV-skjermen, men nå har han datamaskin på rommet. Med sine egne penger har han kjøpt seg et kult tastatur som har belysning mellom tastene. Han sitter med hodetelefoner og snakker med vennene om hvordan de skal gå frem for å kunne vinne mot det andre laget.

Noen ganger spiller Aron og vennene mot folk fra Australia og Canada, og da snakker de med dem gjennom spillet. Det hender noen bare vil ødelegge, men stort sett går det greit, forteller Aron.

Foto: Privat

Bruker SMS for å komme i gang

Pappa Erling forklarer at barna bruker SMS-grupper for å bli enige om å starte å game. I samtalene med vennene i spillet kan man også bli enige om at man skal møtes etter spillrunden.

Andre spill som har vært i bruk i dette huset, er Fifa, Pokemon Go, Minecraft og Lego City. Familien har også spillmaskinen Nintendo, men Aron sier at den er veldig gammel.

Hvilke spill kan pappa Erling tenke seg å spille sammen med Aron? Erling svarer at antagelig er kjørespill det som er enklest for voksne å hoppe inn i uten opplæring. I Spilluka, som går ut på at barn og voksne skal spille sammen hjemme, foreslår Barnevakten at man kan prøve seg på spillet Arrrrrgh, det er en digital skattejakt utendørs med mobiltelefonen. – De høres bra ut! sier Erling.

Aron ser på listen over Barnevaktens spillforslag og fatter raskt interesse for spillet Overcooked, for han er selv glad i lage mat og har servert varme kjeks til Barnevakten.

– Visste du at Google har laget et spill? spør Aron og finner frem Googles søkeside. Trykker man på logoen, starter et spill som har superenkel grafikk. – Slik så spillene ut da jeg var liten, utbryter Erling og begynner å snakke varmt om Commondore 64 og forklarer at den gangen var spillene festet til kassettbånd.

Les mer om Spilluka her:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.