Foto: Eva Alnes Holte / Barnevakten

Her er det spilling bare i helgene

– Vi har ikke kommet til Norge for at barna våre skal kaste bort leksetid på dataspill. De får bare lov til å spille i helgene hjemme, sier pappa Nashaat (42).

Tekst og foto: Eva Alnes Holte. Artikkelen er tidligere publisert i Barnevaktens magasin.

Vi møter familien Alou på Grefsen i Oslo. Mamma Boshra (37) serverer kaffe og kaker med dadler, havre og honning. Guttene Mohamad (15) og Dovlan (14) tar plass i sofaen, klare for en prat om det de liker aller best å gjøre på fritiden: Spille dataspill.

Foto: Eva Alnes Holte / Barnevakten

 

– Da vi bodde i Syria fikk vi spille så mye vi ville, enda vi var små, forteller Dovlan.

– Da gikk dere ikke på skole, repliserer pappa Nashaat.

Foto: Eva Alnes Holte / Barnevakten

Familiegjenforening

Nashaat kom til Norge i 2015. Året etter fikk Boshra og sønnene komme etter på familiegjenforening. Guttene var elleve og ti år ved ankomst Norge. De hadde ikke gått på skole i Syria på grunn av krigen. Dette bekymret selvfølgelig foreldrene da de bodde i hjemlandet. De så ingen fremtid for barna sine der.

– Vi er glade for at sønnene våre nå har mulighet til å få seg en utdannelse, sier Nashaat. Mohamad og Dovlan går i dag på samme skoletrinn som sine jevnaldrende.

– De klarer seg bra, men det er mange fagord de ikke har lært seg ennå, sier moren.

– Derfor må de lese mer enn de andre elevene.

Foto: Eva Alnes Holte / Barnevakten

Kranglet om spillingen

At guttene gjør leksene sine og får gode karakterer er viktig for foreldrene. Den første tiden spilte de altfor mye og det gikk utover skolearbeidet. Foreldrene bestemte derfor at de bare skulle få spille i helgene og i feriene.

– Det ble litt krangling når vi nektet dem å spille, men etter tre runder med argumentering forstod de til slutt vårt synspunkt, sier Boshra.

Hun forteller at hun kjenner foreldre som sliter med å sette grenser for spillingen.

– Det er ikke alltid så greit å regulere spillingen. Barn har forskjellige personligheter og reagerer på forskjellig måte.

– Jeg gjør det bra på skolen nå, sier Dovlan og gløtter bort på faren. Han nikker anerkjennende.

– Spill er sosialt

Noen ganger spiller brødrene sammen, noen ganger mot hverandre. De spiller også med og mot venner.

– Jeg vil ikke si at gaming bare er negativt. Å spille er også sosialt, sier Boshra. Hun forteller at guttene også spiller mot et søskenbarn som bor i Tyskland. De var mye sammen som små i Syria.

– Mohamad og Dovlan hadde mistet kontakten med fetteren sin dersom de ikke hadde kunnet spille sammen. Det er fint å ha noe felles å snakke om og å være opptatt av.

Fortnite

Dovlan liker best å spille Fortnite, Mohamad foretrekker Fifa.

– Jeg liker ikke krigsspill, sier moren. Hun er redd det skal bringe frem vonde minner fra årene i Syria hos sønnene.

Guttene får spille så mye de vil når de har skolefri og begge foreldrene er på jobb. Boshra er glad de har noe morsomt å gjøre, men er litt bekymret for at de skal spille krigsspill med fremmede.

– Hvis noen bruker stygge ord i krigsspill, bare «muter» jeg dem, sier Dovlan.

Faren er redd det skal bli for mye roping og skriking i leiligheten når de spiller hjemme alene – vi har jo naboer!

Fifa

Mohamad spiller Fifa.

– Du starter med å få det dårligste laget og så må du jobbe deg oppover ved å kjøpe spillere, forklarer han journalisten.

– Du må bruke hjernen i Fifa, du må tenke business, sier Mohamad. Han forteller at han og andre elever prater med flere av lærerne på skolen om Fifa.

– Vi lærer litt engelsk av spillingen, men det er jo mest fotballuttrykk da.

Ungdomsklubben

Bosha forteller at sønnene går i ungdomsklubb etter skolen. De gjør lekser og gamer på klubben.

– Men da er de under oppsyn av de voksne, så da synes jeg er helt greit at de spiller, sier hun.

Guttene har også andre fritidsaktiviteter.

– Dovlan svømmer og Mohamad spiller fotball.

Boshra er glad ikke alt dreier seg om spilling for guttene hennes:

– For mye spilling går utover helsa og det sosiale livet i familien, mener hun.

– Foreldre og barn trenger å prate sammen og fortelle hverandre hvordan det går og hvordan de har det. Dessuten – alle har godt av å bevege seg. Heldigvis har de gym på skolen og heldigvis liker Dovlan svømming og Mohamad fotball.

Nashaat skulle ønske han fikk gutta med på søndagsturer i naturen. Men da er det spilltid hjemme for Dovlan og Mohamad. Faren synes det er synd:

– Å gå ute i den fine naturen i området her er helt fantastisk, sier han.

– Jeg vil ikke si at dataspill bare er negativt. De har det gøy når de spiller og spilling kan være veldig sosialt, sier Boshra.

Små og store spillere

Familien Alou har gått til filmen! Se under.

Vil du se hvordan gaming påvirker hverdagen for foreldre og barn? Da bør du se denne filmen fra Blå Kors. I tillegg til å møte tenåringene Dovlan og Mohamad i familien Alou har filmskaperne snakket med Andrea (9) og Mads (5) som også elsker å spille. Dét gjør også pappa Jonas Heier Straumsheim. Kona Pia Røe Nyhuser sier i filmen at det har vært mye mer diskusjon omkring ektemannens spilling enn om barnas. Hun var til slutt så lei spillingen hans at hun henviste han til en bod i kjelleren!

Dataspill hjelper integrering

– Studien vår viste at å spille dataspill med venner, de fleste fra skolen, er viktig for innvandrerungdom, skriver Vestlandsforsking.

Vestlandsforsking har undersøkt hvorfor innvandrerungdom spiller og hvordan gaming påvirker hverdagslivet i familien. Forskerne fant at å spille spill bidro til at ungdommene fortere ble flinkere i norsk og fikk en sosial forankring i nærmiljøet. De intervjuet ungdom som bruker mye tid på å spille, men ingen av dem som var med i undersøkelsen var «problematiske spillere» ifølge forskerne.

Forskjellig for gutter og jenter

Studien bekrefter at færre innvandrerjenter spiller dataspill og at de i gjennomsnitt bruker mindre tid på å spille enn guttene. Mens gutter spiller mest med gutter og foretrekker kampspill, strategispill og sportsspill, spiller de fleste jenter andre, mindre voldelige spill.

Konflikter i familien

Foreldre mangler ofte grunnleggende informasjon om dataspill. Forsøk på å regulere dataspillingen skaper ofte konflikter i familien. Mange savner informasjon på et språk og i et format de kan forstå. Foreldre kan også savne nettverk og alternative aktiviteter for å engasjere ungdommer, heter det videre fra vestforsk.no.

Vestlandsforsking har gitt ut et informasjonshefte på fem språk (engelsk, norsk, arabisk, tigrinja og dari) med tips og råd til regulering av dataspill for innvandrerfamilier.