Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012, anbefales fra syv år

Hotel Transylvania

Menneskene er monstrene i en frisk animasjonsfilm som er litt skummel, men aller mest morsom. Underholdningsverdien er høy, men filmens forsøk på å være hipp krasjlander.

Historie

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, har blitt dypt såret av menneskenes grusomme behandling av monstre. Han er lei av menneskenes høygafler, hvitløk og deres ønske om å skrape ut hjernen til monstre og fylle den med godteri. Derfor har Drac startet ”Hotel Transylvania”, et sted der alle verdens monstre kan slappe av og være seg selv.

Drac har også en datter. Hun heter Mavis og den helgen hun fyller 118 år har Drac invitert hele monsterfamilien til en storslagen feiring. Men Mavis har ikke lyst til å feire, hun vil mye heller utforske verden – på jakt etter sitt eget paradis.

Dette liker ikke Drac i det hele tatt. Han er veldig beskyttende og organiserer et lite skuespill som setter en effektiv stopp for Mavis sin eventyrlyst. Men stuntet tiltrekker seg oppmerksomhet, og plutselig dukker et menneske opp ved hotellet. Jonathan er en ung, avslappet og verdensvant backpacker, og med en gang Mavis og Jonathan ser hverandre sier det ”Zing!”

Dermed får Drac en bråte med forviklinger å holde styr på. Det vil nemlig bli kaos hvis monstrene finner ut at det er et menneske på hotellet , og enda verre – hva vil skje dersom Mavis blir forelsket og oppdager at menneskene ikke er så verst likevel?

Hotel Transylvania

Regi: Genndy Tartakovsky
Sjanger: Animasjon / Familiefilm / Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 31min
Produksjonsår: 2012

Vurdering

I likhet med kinoaktuelle ”ParaNorman” blander ”Hotel Transylvania” humor og underholdning med skrekkfilmelementer. Men mens ”ParaNorman” hadde en gjennomgående dyster stemning, så har denne filmen bare små glimt av virkelig skumle ting. Tonen er stort sett munter og lystig, og selv de skumleste monstrene er egentlig bare snille. I tillegg er filmen vellaget, den norske oversettelsen er utmerket og samlet tilbys publikum en morsom og fartsfylt filmopplevelse.

Av karakterene er Drac utvilsomt den mest spennende. Hans tragiske forhistorie og kjærlighet til datteren, kombinert med ukontrollerte raseriutbrudd og en lidenskapelig personlighet, gjør ham til en veldig morsom, sympatisk og samtidig litt fryktet kar. Og hvilken herlig stil han har!

Dessverre har verken de andre karakterene eller historien som helhet den samme snerten og sjarmen. Scenene der monstrene plutselig hopper opp på scenen og rapper og rocker og gjør heftige dansemoves er de tydeligste eksemplene på dette. Det skorter ikke på underholdning, men filmen overdriver så mye i sitt forsøk på å være hipp og kul at det virker påtatt. Bikarakterene lider av den samme svakheten. De herjer på og er aldri kjedelige, men etter hvert blir det tydelig at bak bravadoen skjuler det seg endimensjonale og tomme karakterer. Og så er det Jonathan da – du får bedømme selv, men er han egentlig kul i det hele tatt?

På den annen side er filmens tema bra. Historien handler om hvor viktig det er å gi hverandre rom – både til å være seg selv og til å utforske livet slik man selv vil – til tross for at man vil gjøre mange feil på veien. Samtidig snur filmen forholdet mellom mennesker og monstre på hodet, og ved å legge vår sympati med monstrene får man barn og unge til å tenke litt over hvor viktig det er å se verden fra ulike synsvinkler.

Egnethet

”Hotel Transylvania” har noen scener som vil få publikum til å hoppe i setet. Når Drac eksploderer i raserianfall får han et djevellignende ansikt som kommer veldig brått på. Dette er mest skummelt i starten – vi forstår snart at Drac er godheten selv, og etter hvert er utbruddene bare morsomme. Monstrene herjer ganske heftig til tider, men også disse er mer morsomme enn skumle. Likevel velger vi å anbefale filmen for barn fra ni-tiårsalderen, til tross for at filmen har syvårsgrense. Barn ned til syv år kan nok se filmen, men da må de forberedes på at begynnelsen av filmen vil være skummel og at monstrene egentlig ikke er slemme i det hele tatt.

Konklusjon

Frisk og fin underholdning, mange gode vitser, en flott norsk oversettelse og en herlig Dracula. Ungdom vil kose seg med filmen, men det overdrevne forsøket på å være kul trekker kraftig ned.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder skrekkelementer og kraftige effekter. Da disse foregår med en gjennomgående humoristisk stemning får filmen 7-årsgrense, men frarådes barn under 7 år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser