Foto: Shutterstock / Lewis Tse Pui Lung / SOK Studio / Barnevakten. Bildet viser en gutt med VR-briller, han presser seg gjennom en mur med legoklosser.

Lego planlegger metavers for barn – det blir et sosialt medium i 3D

Hvordan vil de nye metaversene bli for barn? Lego og Epic Games har inngått et langsiktig samarbeid. Budskapet er at deres metavers skal være trygge for barn. Hva menes med det?

KRONIKK: Metavers betyr at du tar på deg VR-briller hjemme i stua og ser en digital tredimensjonal verden der du kan møte venner eller kolleger som opptrer som avatarer. Inne i metaversene kan du game, handle i butikker, delta i jobbmøter, oppleve konserter eller kjøre berg-og-dal-bane.

Lego og Epic Games har inngått et langsiktig samarbeid for å lage metavers for barn. Allerede i den første setningen i meldingen fra Lego står det at metaversene skal være trygge for barn. Det er tydelig at trygghet er viktig å formidle utad, for i neste avsnitt gis det på nytt løfter om at metaversene skal være trygge for barn. Deretter siteres topplederen om trygghet og så vises det også tre prinsipper for trygghet.

Epic Games har satt av en milliard dollar til å lage metavers for barn, ifølge nettstedet Digi. Og da bør man klare å gjøre metaversene trygge for barn. Men hva menes egentlig med ordet trygt? Mener man null risiko? Eller er målet å oppnå samme grad av trygghet som finnes på bestemte plasser andre steder i samfunnet?  Like trygt som i barnehagen? Like trygt som i idrettslaget? Like trygt som å benytte kollektivtrafikk eller besøke kjøpesenteret? Like trygt som hva?

Sender du barnet ut på trampolinen i hagen, er det ikke 100 prosent trygt, for barnet kan skade seg. Men noe risiko må man akseptere i livet. Sender du barnet alene til en lekeplass i nabolaget, øker risikoen. Barnet kan skade seg uten at noen oppdager det, eller fremmede voksne eller barn kan begynne å plage barnet. Eller barnet kan vandre videre ut i verden.

Man kan ha ganske ulik oppfatning av hva som menes med trygt.

Hvem som helst kan besøke lekeplassen i nabolaget der du bor. Vil det bli slik også i metaversene? Kan hvem som helst oppsøke metaverset som ditt barn leker i? Eller vil man måtte oppgi legitimasjon for å slippe inn?

På norske skoler er det lærere og assistenter som går med gul refleksvest i skolegården når elevene leker i friminuttene. Lærere må ha politiattest. Vil det være noen som går med gul vest inne i metaversene? Tas det i tilfelle noen bakgrunnssjekk av slike personer?

Kunstig intelligens med gul vest overvåker lekeplassen

De sosiale mediene har så mange brukere at eierne ser seg nødt til å bruke kunstig intelligens for å sjekke om noen bryter vilkårene for oppførsel. Ville vi i skolegården godtatt å bytte ut lærere med vaktroboter utstyrt med kunstig intelligens?

For at metavers for barn skal være trygge, må metaversene i tilfelle slå ned på mobbing. Men den kunstige intelligensen vil neppe makte å oppdage all mobbing, da må den i tilfelle måtte forstå alle norske dialekter og samtidig kunne skille mellom hva som er spøk og hva som er alvor.

Man kan også se det fra en annen kant: Ser man bort fra omsorgfulle lærere, er det ikke noe hyggelig å bli overvåket. Det er få som ønsker et kinesisk overvåkingsregime med videokameraer på lekeplasser, busser og veikryss. Vil metavers for barn ende opp med massiv overvåking for å anses som trygge?

Dilemmaer ved trygghetstiltak

Skal man love at noe er trygt, oppstår det straks dilemmaer. For å gjøre metaversene tryggere, kan man for eksempel kreve ID av de som skal slippe inn, men da åpner det for at datagigantene kan lage profiler av oss alle. Hvem går du på konsert med? Hva sa du til hvem for 698 dager siden i bakgården til en bestemt butikk inne i metaverset? Og hva kjøpte du inne i butikken?

De nye DSA-reglene i EU, som Norge kommer til å kopiere, sier at det ikke er lov med profilering av barn. Det kommer altså noen rettigheter, men det er langt igjen før disse rettighetene sitter som støpt. For det er veldig mange dataselskaper i verden og ikke alle er interessert i å følge opp rettigheter som europeere har.

De nye EU-reglene sier også at folk har rett til å opptre anonymt. Også her er det et dilemma. En del folk er lei av å bli overvåket og profilert, de vil foretrekke å gå inn i metaversene som anonyme. Men hvis overgripere og andre kriminelle benytter seg av muligheten til å være anonyme, da er det ikke så greit lenger.

Men man kan tenke seg at det kommer foreldreinnstillinger der man kan velge at sitt barn kan treffe kun noen få utvalgte venner inne i metaverset. Avatarene kan også utstyres med en intimsone som gjør at ingen andre besøkende kan komme tett på, det er en funksjon som selskapet Meta (Facebook) allerede tilbyr. Men så blir barnet eldre og vil gjerne møte resten av verden. Du kommer til å få nye utfordringer når det gjelder grensesetting i oppdragelsen, hvilke metavers vil du sende niåringen din inn i? Hva med tolvåringen eller fjortenåringen?

Dine egne grenser påvirkes

Når noe fremstår som tredimensjonalt i rommet, kan det oppleves mer virkelig enn å se samme scene på en flat skjerm. Det betyr at en forsiktig voldelig eller skremmende scene som du tidligere mente var akseptabelt for ditt barn, kan med VR-briller være utenfor dine grenser.

Det samme kan gjelde det sosiale livet til barnet. I sosiale medier kan man få fæle kommentarer, i et metavers kan det bli verre, der kan mobbere stille seg i ring rundt en person. Og så kan noen ta opptak av situasjonen og spre videre hva som ble sagt akkurat da.

Samtidig vil metavers ikke kun handle om sosiale treff og underholdning, men også om mye barn kan lære av. Kanskje barnet ditt synes Romerriket, Stortinget og reformasjonen er gørr kjedelig å lære om. Men med VR-briller på kan det plutselig være interessant å vandre rundt i romerske gater eller politikernes kontorer.

Når aktørene satser milliarder av kroner, vil det ganske sikkert komme ekstra populære spill som kun finnes i metaversene. Det kommer til å bli et press om å møtes inne i bestemte metavers, akkurat slik som i dag når barna møtes i bestemte apper. Hvis du sier ja til at barnet kan game eller dra på klassefest inne i metaversene, bør du samtidig tenke over at det følger med en viss risiko på lasset – og at metavers ikke er akkurat det samme som sosiale medier, selv om mye ligner.

Må du polstre veggene hjemme?

Med metavers må du ikke bare sjekke risikoen i metaversene som barna vil inn i, men det kan hende du også må oppgradere den fysiske sikkerheten i ditt eget hus. For med VR-briller på hodet kan barnet ditt bokse i stykker lamper og ramle ned trapper.

Må veggene polstres? Må skapet med stettglass og vaser flyttes? Må du sette opp gjerde ved trappen? Eller må du kanskje ha et eget VR-rom som er tomt for møbler og der barnet hektes fast i en sele som henger ned fra taket? Det gjenstår å se hva løsningene blir i de tusen hjem og hva som vil aksepteres som trygt digitalt og fysisk.

(Bildet øverst: Shutterstock, Lewis Tse Pui Lung, SOK Studio. Montasje: Barnevakten.)

Les mer: Hva er metavers?


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.