Creative Pebble Plus

PC-høyttalere

Creative har laget plassbesparende PC-høyttalere som ikke koster for mye, og som samtidig gir mer enn god nok lyd til film, musikk og spill. Pebble Plus anbefales av Barnevakten.

I jakten på lyd går ofte valget mellom headsett (demper sjenerende lyd for andre i omgivelsene) og høyttalere (mer lyd ut i rommet). Fordelen med headsett er ofte at man har mikrofon og lyd på ørene slik at man både kan chatte og høre i spillet samtidig. Med et høyttaleranlegg må man i tillegg ha en mikrofon for å chatte med andre når man spiller på nett.

Det finnes i tillegg vanvittig mange høyttalere på markedet, og det å velge akkurat den «riktige» er jammen ikke enkelt.

Man kan skaffe seg enheter som står på gulvet med nok kraft til å skyve pusten ut av lytteren. Så har man surroundanlegg som sprer lyden omkring deg, bærbare høyttalere, anlegg med Bluetooth-tilkobling og mer. Det finnes egentlig en lydmaskin til ethvert formål man måtte ha.

Pebble Plus er laget for å stå på et skrivebord ved datamaskinen og disse gir langt bedre lyd enn en bærbar datamaskin sine høyttalere kan gi på egenhånd. Forskjellen er uimotsigelig til å kjenne på.

Creative har lenge vært i bransjen med å lage høyttalere. Med Pebble-serien forsøker produsentene å gå for noe som ikke er for kostbart for kunden, men som samtidig ikke senker alt av lyd og kvalitet. Creative treffer godt på flere områder.

Høyttalerne finnes i to utgaver og forskjellen fra Pebble og Pebble Plus er at sistnevnte også inkluderer en subwoofer. Det betyr mer bass og mer «trøkk» enn kun når man lytter til stereo-høyttalerne alene. Så enten man spiller dataspill og hører en kraftig eksplosjon eller lytter til en basstung-låt når man strømmer musikk, så får man mer kraft med subwooferen.

I pakken til Pebble Plus følger det med to høyttalere som er kuleformet og med skrå åpning på toppen. I tillegg, en sort kasse som altså er subwooferen. Høyttalerne dytter lyd fra en venstre og høyre høyttaler, for eksempel i stereo. Disse høyttalerne har også en helning på 45 grader som gjør at lyden treffer lytteren bedre. Tanken er at lyden sikter mot ørene.

Pebble Plus er plassbesparende og er ment til å stå i umiddelbar nærhet til datamaskinen. Disse passer fint på skrivebordet og høyttaleren-gruppen er definitivt ikke like enkel å flytte omkring. De passer best stående på et sted.

Årsaken til dette er ledningene. Det går ledninger mellom de to kuleformede høyttalerne, så en tilkobling ned til subwooferen. Så her kan det bli mye krøll om det stadig er forflytninger på «anlegget». Ellers får hele lydverket strøm gjennom en USB-ledning. Det betyr at man kan koble anlegget direkte inn i datamaskinen, eller så kan man bruke en adapter til stikkontakten (må kjøpes separat).

Når det gjelder lydinngang på Pebble Plus, så går dette via en 3.5 mm kontakt som er standard lydutgang for de fleste datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner. Det finnes anlegg på markedet som har langt flere tilkoblingsmuligheter. Det kan være Bluetooth for trådløs avspilling, optisk inngang og mer. Men Pebble Plus er sparsomme på utvalget akkurat her, noe som er forståelig med tanke på innkjøpsprisen.

Creative Pebble Plus

Format: Datatilbehør
Kategori: Høyttalere
Utvikler: Creative

Når det gjelder lyd så høres Pebble Plus overraskende godt ut. De to stereo-høyttalerne er noe «tynne» i lyden alene. Men så snart man kobler til subwooferen, så får man det ekstra drønnet og tyngden man trenger.

Det er for øvrig fullt mulig å ikke bruke subwooferen dersom man ikke ønsker det. Et annet pluss er at det kun finnes tilkobling for lyd til subwooferen og ikke ekstra strømledning. Dette sparer på bruk av ledninger.

På den høyre høyttaleren har man også en bryter for å justere lyd og eventuelt skru av høyttaleren helt. Det forenkler at anlegget får strøm gjennom datamaskinen. På den måten skrur anlegget seg på og av automatisk i og med at strømmen kun kommer til når datamaskinen er påslått.

At høyttalerne er vinklet 45 grader gjør at lyden treffer ørene og ikke brystkassa.

Dette er spesielt relevant fordi man sitter så nærme lydkilden når man er ved et skrivebord. Hver høyttaler leverer 2 watt og med en frekvens på mellom 50 og 20 kHz. Subwooferen er dessuten vinklet ned i gulvet for å skyte bassen nedover (og potensielt med mer kraft ifølge utvikleren).

Dette er med andre ord ikke en superduper kraftmaskin som kan erstatte et skikkelig festanlegg. Men til musikk, spill og film som skal oppleves på nært hold, er dette lydteknologi som holder i massevis. Ikke minst med tanke på prisen som er på rundt 5-600 kroner.

Skrur man volumet for høyt, så vil man høre forstyrrelser og at bassen forvrenges. Dette anlegget er ment for å høres på når man er relativt i nærheten og på middels volum. Til det fungerer Pebble Plus utmerket.

Creative byr altså på en høyttaler med stereolyd og subwoofer for en relativt, rimelig pris. Her får man god lyd og et anlegg som ikke tar opp for mye plass. Visuelt ser dette også pent ut med kuleformede høyttalere i front og en sort subwoofer som ikke er altfor utmerkende når det gjelder design. Denne vil passe inn de fleste steder.

Man kan ikke komme seg unna ledningene, og dette er rett og slett ikke pent å se på og heller ikke så lett å bare gjemme unna. Man må planlegge litt og anlegget bør nok helst være i nærheten av en vegg eller et skrivebord med muligheter til å skjule ledningene under. Men en PC, og særlig stasjonære maskiner, har som regel allerede et ledningskaos med strømtilførsel, mus og tastatur fra før.

En kunne kanskje ønske seg flere tilkoblingsmuligheter og enda mer kraft i anlegget. Men kompromisser må til på grunn av prisen og til bruk ved et skrivebord, er det god valuta for pengene her.

Egnethet

Creative Pebble Plus er nokså enkelt å sette opp. De to stereo-høyttalerne er allerede kablet, eller så er det bare å koble til subwooferen og så sette inn tilkobling til USB for strøm og 3.5 mm i datamaskinen for lyd. Resten ordner seg selv og på få minutter har man pakket opp og satt sammen det meste.

Anlegget er dermed også enkelt å bruke fordi det er få justeringsmuligheter og innstillinger annet enn volum.

Høyttalerne bærer også preg av å ha grei kvalitet og et design med sort farge som tåler noe før riper og merker synes. Svar som valgt farge et godt alternativ for å skjule merker. Ikke det at dette er et anlegg som skal gå i bakken støtt og stadig, men dette virker som mer enn god nok kvalitet.

Les mer på produsentens egen hjemmeside.