Jaybird Vista

Trådløse "in-ear" hodetelefoner

Lytt til musikk i høy kvalitet uten irriterende kabler. Jaybird Vista er lett å bli glad i, og passer perfekt til musikkglade barn og unge som er i bevegelse eller barn som rett og slett bare ønsker å lytte til musikk for seg selv. Anbefales fra elleve år.

Et headsett er en genial innretning som gjør det mulig å lytte til musikk når man er på farten. Enten barna er i baksetet i bilen, på sykkelsetet eller ute og trener, så er det herlig å kunne skru på favorittlåtene på øret. Men, en markant utfordring med tradisjonelle headsett, er naturligvis ledningen.

Dersom man er i bevegelse på sykkel eller når man er ute og jogger, så er det trøblete med ledninger som henger her og der. Ikke minst, så knoter og knyter ledninger seg stadig vekk. Kanskje et luksusproblem? Men allikevel irriterende.

Heldigvis finnes det trådløse alternativer. Jaybird Vista leverer trådløse «in-ear» hodetelefoner som har IPX7-merking. Dette betyr at de tåler både vann og svette. Så med dette behøver ikke barna å bekymre seg for overraskende regnvær, eller fysisk aktivitet som får svetten til å renne. Merk at Vista er ikke beregnet til bruk når man svømmer, men de tåler regn og noe søle.

Mange barn og unge er naturlig i aktivitet. Det kan være sykkelturer her og der, eller de som driver på med organisert idrett. Mange barn er også aktive på musikkfronten og strømmer alt fra Spotify til YouTube Music. Med trådløse alternativer som Jaybird Vista er det mulig å kombinere de to.

En råtøff låt kan for eksempel gi økt treningsmotivasjon. Og i og med at dette er kabelfritt, kan mobiltelefonen ligge trygt i en sekk, og ikke i en lomme med ledningen hengende ut.

Men foruten markedsføringen og målgruppen til Jaybird er dette et alternativ for langt flere enn bare de som er i bevegelse. Hodetelefoner gjør det mulig å lytte til musikk uten at hele omverden må dele opplevelsen. Noe som er nyttig om man er på et offentlig sted som på bussen, eller rett og slett om man er i baksetet i bilen og mor og far vil ha litt fred.

Vista varer i seks timer med fulle batterier. I tillegg følger det med et etui som både beskytter øreproppene og gir dem strøm samtidig. Proppene detter lett på plass takket være en magnetisk kobling. Og med potensielle seksten timer med musikk er det mye å ta av her. Barna trenger derfor ikke å bry seg om å måtte konstant lade disse.

Disse øreproppene fungerer også individuelt hver for seg. Det betyr at man fint kan høre kun på det ene øret om gangen. På den måten får man på et vis mer lyttetid ved at man kun bruker opp en ørepropp om gangen. Men det kan også være nyttig å ha et øre fritt for eksempel om man løper i nærheten av trafikk og lignende og må være observant på omgivelsene sine.

Jaybird Vista

Format: Trådløse "in-ear" hodetelefoner
Kategori: Lyd
Utvikler: Jaybird

Så, er det innholdet i forpakningen. Det følger som nevnt med to ørepropper, et ladeetui, en USB-C-kabel for å lade etuiet og noen ekstra «sokker» til øreproppene. Noe som er nyttig blant annet for å finne ønsket passform.

Selve etuiet veier svært lite, har en lukkemekanisme og tar minimalt med plass. I tillegg er det en hendig snor som man kan holde i eller feste ulike steder. Det er uansett ikke noe problem å få plass til etuiet når man skal på farten. Denne passer fint i en lomme eller i en veske. Ladeetuiet har også et lys som viser når enheten tar imot lading. Legg merke til at selve ladeetuiet ikke er vanntett.

Jaybird har også utviklet en app som kan lastes ned gratis. Denne kan man bruke til å tilpasse equaliseren til headsettet, få nyttige tips og råd, og til å finne passform til øret ved å ta bilde av deg selv.

Å koble til øreproppene er enkelt. Først skrur man på mobilens blåtann. Deretter, mens øreproppene ligger i ladeetuiet, holder man inne en knapp og deretter settes øreproppene i tilkoblingsmodus. Så er det bare å lytte i vei.

Øreproppene har også «knapper» og nyttige funksjoner. Ved å trykke en gang, kan man spille av musikk eller ta imot telefonsamtaler. Ved å trykke to ganger kan man bytte sang eller ignorere et anrop. Og ved å holde inne knappen kan man skru av eller på øreproppene.

Men for de som aldri har prøvd trådløse ørepropper før. Hvordan sitter disse fast? Noen ørepropper har en slags mellomløsning ved at det ikke går en kabel fra mobilen og opp, men allikevel en kabel mellom høyre og venstre ørepropp. Vista er totalt fri for kabler i det hele tatt.

Ulike ører har ulik passform, derav de ekstra sokkene som følger med i pakningen. Men ellers dytter man inn øreproppen inn i øret, også er det en slags «krok» som sitter i ytterkant av øret og hindrer disse fra å falle ut. Det høres mer komplisert ut enn det egentlig er. Sluttsummen er uansett at disse sitter mer enn nok godt og behagelig. Og dette er en lite sjenerende løsning.

Så, til det mest essensielle: Lydkvalitet! Hvordan høres egentlig Vista ut når man strømmer favorittmusikken sin. Vel, det finnes egentlig bare et adjektiv som holder: Fantastisk! Nå skal det jo sies at lydutgangen er plassert så nærme øret som mulig uten å faktisk berøre trommehinna.

Øreproppen ligger jo tross alt i øret og ikke på stuebordet en halvmeter unna. Dette letter jobben til enheten noe. Samtidig, er det mye annet som skal på plass. Kobling mellom mobil og enhet må også være god. Dette får Jaybird til. I tillegg ligger det 6 mm høyttalerdrivere inni hver ørepropp som påvirker kvaliteten.

Og disse gjør en kjempejobb! Bass dundrer godt inni øregangene og det finnes en egen innstilling for de som vil ha mest mulig trøkk. Men alle aspekter av musikken kommer godt frem og høres klart og tydelig ut enten man hører på vakre symfonier, hardbarka elektronikkmusikk eller poplåter. Det er fenomenalt hvor godt Vista leverer og er rett og slett imponerende.

Vokal, trommer, piano og gitar, fra rolige til kraftige økter – Vista høres godt ut på alle partier.

Inne i appen kan man også gå igjennom en justering som tilpasser en equaliser til ditt unike lyttemønster. Nå er ikke vi eksperter på lydteknologi ned til minste detalj. Men lytteopplevelsen ble bedre etter justering i appen. Det er mye hjelpsom teknologi for at dette produktet skal gi en best mulig opplevelse.

Nei, Jaybird Vista imponerer. Her er det god lydkvalitet og mange timer med batteri som gir musikkglede i mengder. Denne passer godt for barn og unge som er i bevegelse, eller de som rett og slett bare ønsker en kabelfri løsning.

Alt er her gjennomført fra start til slutt. Det flotte etuiet som tar minimalt med plass, vanntett utstyr som gjør at man slipper å bekymre seg for regn, og solid lydkvalitet. Enhetene har også innebygget mikrofon slik at man kan ta imot samtaler rett inn i øret.

Prisen er i øvre sjiktet og nærmer seg et par tusenlapper. Men dette er ikke så langt unna Apple sine AirPods for eksempel, og her får man i det minste et vanntett alternativ som fungerer like godt til iPhone som Android-mobiltelefoner.

Egnethet

Jaybird Vista er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i medfølgende manual. Oppskriftene er enkle å følge for å koble til og skru på øreproppene. I appen finner man også mer veiledning.

Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra app eller fra øreproppene direkte.

Prislappen på øreproppene er såpass høy at barna bør være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. Disse koster en hel del å erstatte med andre ord. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Det går an å skru på en «finn ørepropp» via mobilens GPS. Men i visse situasjoner vil ikke dette være nok til hjelp.

Ellers er det supert at disse er vanntette (ikke for svømmeturer naturligvis). Det at disse tåler regn og søle betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrere andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: