PlayStation VR

VR-briller (Playstation 4), utvikleren fraråder barn under tolv år å bruke VR-brillene

PlayStation tilbyr virtual Reality til en overkommelig pris og med et relativt enkelt oppsett som passer til spillkonsollen PlayStation 4. Dette er allikevel en fullverdig VR-opplevelse, men utvikleren fraråder barn under tolv år å bruke VR-brillene.

2016 skulle bli det store året for virtual reality. Alle de store produsentene som HTC Vive, Oculus Rift og Sony Playstation VR hadde sine store lanseringsdatoer. Det lå an til å bli et knallår i hjem og stuer rundt omkring der spilleglade ungdom og voksne skulle tre inn i spillverden på en mer engasjerende måte enn før.

Men den store omveltningen uteble. VR slo ikke helt an, i hvert fall ikke til forventningene som ble bygget opp i forkant. Noen ble skuffet over opplevelsen og spillutvalget, andre satt igjen med bevegelssyke etter å ha brukt brillene. For noen ble kostnadene for store.

HTC Vive og Oculus Rift finnes til datamaskiner. Akkurat disse VR-brillene er nokså kostbare, i tillegg til at man trenger kraftige maskiner for å kjøre maskinvaren. Sony derimot, solgte sine VR-sett adskillig billigere, og disse passet med spillkonsollen uansett hvilken modell man hadde. Altså, VR ble tilgjengelig for lommebøker og folk flest.

Og Sony har ikke lagt skjul på at dette har blitt et betydningsfullt satsingsområde. Det spyttes stadig ut nye spill med VR-muligheter. Og spillutstyret er falt enda mer i pris, slik at det er stor sannsynlighet for at enda flere skaffer seg dette til hjemmebruk.

Til deg som lurer på hva i all verden virtual reality er så kan det best beskrives som briller med små skjermer som plasseres foran øynene dine. Det meste i synsrekkevidden din dekkes av disse «TV-skjermene», slik at det føles som om du er midt inn i spillverdenen.

Når du beveger på hodet ditt, så endrer også perspektivet seg i spillet.

I, kall det «startpakken» til Playstation VR, følger det med briller og et kamera. Kameraets funksjon er primært å følge med på bevegelsene dine slik at de samsvarer med det som skjer i spillet. Man kan spille noen spill med en vanlig håndkontroller som man bruker ellers til spillkonsollen, men ikke alle. Det går også an å kjøpe tilleggsutstyr som siktekontroller til skytespill og bevegelseskontroller.

Det er også en del kabler som skal på plass. En kabel går fra brillene til en boks som kobles til strømforsyning, TV-skjermen og spillkonsollen. Så man må belage seg på å gjøre om litt på oppsettet i stua. Heldigvis finnes det videoer og forklaringer som forenkler prosessen noe.

PlayStation VR

Format: Spillutstyr
Kategori: VR-briller
Utvikler: Sony

Hvilke spill finner man så til Playstation VR? Det finnes skytespill som plasserer deg ute på slagmarken og rytmiske musikkspill der man slår fra seg med lyssverd. Det finnes også flyspill som foregår i verdensrommet og Tetris for de som liker sånt.

Sony satser tungt på VR-spill og det finnes mye på markedet og det er mer å vente fremover. Det finnes også tilleggsprogrammer som videofilmer som er filmet med kameraer som plukker opp et 360-graders perspektiv. YouTube har slike filmer, og disse fungerer opp mot VR-brillene til Sony. Disse fungerer slik at man fritt kan kikke rundt omkring og perspektivet i videoene endrer seg tilsvarende.

Hvordan er så VR-opplevelsen med disse brillene til Sony?

Opplevelsen er nok ulik fra person til person. Kvalme og ubehag av å sitte så «nærme» en skjerm kan oppleves som ubekvemt for noen. Skjermene sitter jo nesten helt inntil øynene dine inne i VR-brillene.

For andre som har spilt en del fra før, så kan overgangen til VR-briller virke mindre problematisk. Man er allerede vant med hyppige bevegelser og perspektivendringer i bildet.

Dette kan være opplevelse som gir større innlevelse i spillverdener enn ved å se på ordinær TV og PC-skjerm. Når man beveger blikket så endres perspektivet likeså. Og man har frihet til å utforske omgivelsene fra alle sider når man vender på hodet. Det gir en dybde og en nærhet som en skjerm på avstand ikke kan gi.

Å ta en berg- og dalbane i et VR-spill for eksempel, kan lure kroppen til å tro at man faktisk sitter i en vogn i full fart. Sanser som vind og lukt er jo ikke tilstede på samme måte som i virkeligheten naturligvis. Men hjernen blir allikevel «lurt» til tider, derav bevegelsessyke som noen kjenner på.

De spillene der man står mer i ro, eller stille i et rom gir mindre bevegelssyke enn spill der mye skjer på skjermen, som flyspill, bilspill og lignende.

Grøsserspill er også mer skumle og actionspill mer intense fordi det som skjer kommer nærmere på deg. Derfor er det fornuftig å følge aldersanbefalinger som er oppgitt på de ulike spillene fordi synsinntrykkene blir sterkere.

Samtidig, er det ikke til å legge skjul på at VR også har begrensninger. YouTube-videoer med 360-graders video blir noe kornete og uklart. Og det er fortsatt en overlapp med hva VR kan gi og hva man skulle ønske den kunne gi.

Som at mange spill er designet slik at spillfigurens bevegelser til en viss grad er stillestående eller styrt, noe som går utover friheten til å bevege seg der man vil. Det finnes allikevel spill på markedet som er mer åpne. Merk at det også kan være mer slitsomt å sitte med VR-briller over tid enn ved å se på en tradisjonell skjerm. Man kan bli mer sliten i øynene og man merker ledningen som henger ved siden av og noe trykk fra VR-brillene.

VR-brillene til Sony er allikevel et spennende stykke spillutstyr. Mange andre enn Sony selv lager spill som passer til konsollen og innlemmer både kreativitet, spennende verdener og god historiefortelling. Dinosaurparker, Minecraft-inspirerte spill der man lager nydelige verdener, boksespill med blekksprut og basketballspill er bare noe av det som venter på å bli utgitt i 2019.

Egnethet

PlayStation VR er av Sony ikke anbefalt for barn under tolv år. Denne aldersanbefalingen samsvarer også med andre produsenter av VR-briller, som gjerne har tretten år som nedre aldersgrense.

I tillegg har spillene en egen merking fra PEGI. Av spill finner man alt fra blodige skytespill, til skumle grøssere og spill som er tilpasset en yngre målgruppe. Her må man se an hvert enkelt spill og aldersanbefalingen som er oppgitt.

En utfordring med VR-briller, er som sagt at noen opplever er bevegelsessyke. Ofte går rådene ut på å prøve seg frem litt og litt om gangen og avslutte dersom man begynner å kjenne på kvalme, hodepine og annet ubehag. Hyppige pauser fra spillingen kan også være lurt.

Det finnes også spill som har mer bevegelse og animasjoner i bildet enn andre. Så kanskje er det fornuftig å velge spill i starten som har roligere bilder.

Trailer (reklamefilm):