Shure Aonic Free

Hodetelefoner/trådløse ørepropper.

ANMELDELSE: Trådløse ørepropper byr på god og fyldig lyd, og med et design som skiller seg ut.

Trådløse ørepropper finnes i mange former og fasonger, men Shure Aonic Free skiller seg virkelig ut fra mengden. Det første punktet dreier seg om størrelsen. Disse er langt fra konservative eller «forsiktige» i design og omfang.

Og det byr på noen mulighet som andre ørepropper ikke har.

Som sammenligningsgrunnlag deler Aonic Free samme omkrets som en teskje (ikke medregnet skaftet). Det høres kanskje mye ut på papiret – men så må man huske at lydutstyr nå til dags kommer i så mange varianter fra små propper til massive headsett.

Samtidig kan det godt tenkes at dette er en type lydutstyr som passer bedre for litt større ører og ungdom, fremfor barn.

Shure Aonic Free

Format: Trådløse ørepropper
Utvikler: Shure

Aonic Free har takket være designet plass til fysiske knapper. Disse er programmerbare i appen og kan brukes til å bytte låt, pause musikk og øke / senke volum. I tillegg kan man ta imot telefonsamtaler og styre dette rett fra øreproppen.

Og det aller beste med å ha en fysisk knapp å trykke på – man slipper å dytte øreproppene inn mot øregangen når man skal saumfare ulike funksjoner.

Ellers følger det ikke med silikontupper som er mest vanlig med trådløse ørepropper. Her er dette erstattet med skumtupper i stedet. Resultatet blir ørepropper som både sitter godt og som isolerer lyd fra omgivelsene.

Det er rett og slett overraskende hvor mye lyd Aonic Free stenger ute – kanskje på nivå med ørepropper som man bruker når man skal sove. Denne isolerende effekten stenger også inne lyden slik at man får et mer kraftig og romlig lydbilde rett mot øret.

Ellers er det ingen kroker eller noe annen støtte som holder øreproppene på plass i øret. Men det er heller ikke behov – disse sitter svært godt på plass takket være skumtuppene som ekspanderer i øregangen.

Det er litt kinkig å få disse inn i øregangen første gang, men man lærer etter hvert å vri forsiktig opp og ned samtidig som man dytter forsiktig inn mot øret. Så sitter disse som støpt etter det.

Med på lag har Aonic Free syv timers batteritid. Det er ganske bra og å forvente av denne type lydutstyr. Etuiet tilbyr ytterligere to oppladninger som gir en totalsum av 21 timers bruk før etuiet må kobles til stikkontakt og ny strømforsyning.

Ungdom som sitter på buss, treningssentre, butikker, hyttestuer og andre omgivelser behøver ikke å bekymre seg for å gå tom for strøm med det første.

Og når man er først inne på det, så er Aonic Free også utmerket å bruke i forskjellige typer vær og omgivelser. Byggkvaliteten skal ifølge utviklerne være nokså solid – og det er ikke så uforståelig med tanke på design og størrelse. Aonic Free ser holdbar ut. Nå har ikke vi testet denne ved å kaste enheten veggimellom.

I tillegg så er alt relativt. Om bussen kjører over disse, eller om man skulle miste disse fra 3. etasje i en trapp – så er det ikke sikkert at øreproppene ville overleve fallet. Men hverdagslig bruk og slitasje bør gå fint.

Aonic Free er også allsidig ved å tåle svette, regn og vind. Det betyr at disse kan fint brukes på sykkelturer, trening, joggeturer og så videre. Takket være skumtuppene sitter de som støpt, så de vil antageligvis ikke falle ut med det første heller. Selv om det finnes jo andre trådløse varianter som er enda mer egnet for trening.

Så til kjernen – hvordan er lyden?

Veldig, veldig god, kort fortalt. Det følger med en app som gjør det mulig å veksle mellom ulike lydinnstillinger (equalizer). Her kan man øke bass, klarhet og vokaler via ferdige maler. Eller så kan man skreddersy lydbildet selv.

Og appen er svært intuitiv å bruke – som er et stort pluss i seg selv.

Appen fungerer også som musikkavspiller slik at man slipper å bruke enhetens standardspiller, men man kan gjøre begge deler. Her kan man også skru på «enviromental mode» som slår på enhetens ytre mikrofoner slik at man plukker opp lyd fra omgivelsene.

Dette er svært nyttig om man ikke ønsker å ta av seg proppene, men vil få med seg trafikk, en samtale eller noe annet som er i omgivelsene.

Ja, så var det dette med lyden. Aonic Free har kraften og kvaliteten til et heftig anlegg, men i lommeformat. Vi kjører først på med bass-innstillingen og elektronika versjonen av «in the end it doesn`t even matter».

Bassen er fyldig, dyp og romlig. Det er en behagelig intensitet og en klarhet i lydbildet. Rett og slett mye lyd med tanke på størrelsen. Vi går så over til Rescue me av Onerepublic. Alt av strengeinstrumenter, vokaler og basslinjer kommer klart og tydelig frem.

Det ligger en jevn og deilig dundring i bakgrunnen.

Aonic Free leverer der det gjelder. Her er det solid og god musikkfremføring på toppnivå. Mye kraft i liten størrelse – og det er liten tvil om at musikkentusiaster vil være mer enn fornøyde med sluttresultatet. Aonic Free støtter også både AAC og Aptx som lydkompresjonsstandard.

Vi prøvekjører også en podcast – og igjen så er lydkvaliteten god. Vi hører stemmer klart og tydelig. Inndata via mikrofonen er også solid så disse vil fungere godt til telefonsamtaler og lignende.

Ikke minst er dette et superb lydutstyr om ungdommen skal titte på film og strømme diverse typer innhold. Med bluetooth 5 – kan denne kobles til det meste som blinker og går av datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner.

Aonic Free er et spennende lydprodukt. Med tanke på form og design skiller disse seg ut. De nesten roper ut at «her er det en som lytter til musikk». Det behøver ikke å være en uting. Man er vandt med å se hoder med massive headsett og all slags annen teknologi nå til dags.

Skumtupper gjør at Aonic Free sitter godt og isolerer lyd i omgivelsene. Disse egner seg derfor utmerket til steder hvor det er mye støy enten det er kjøpesentre, bussturer, treningssentre, tog eller skolens kantine.

Lydkvaliteten – altså der det gjelder, er også svært god. Aonic Free leverer god og fyldig bass om man ønsker det, eller klare vokaler og strengeinstrumenter på de partiene der det skulle være ønskelig.

Byggkvaliteten er også solid og her får man en type lydutstyr som tåler vær og vind.

Alle foto: Shure

Egnethet

Aonic Free er enkelt å koble opp og bruke. Ungdommen i huset kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i medfølgende manual.

Etter det, kobles lydutstyret automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med knappe-funksjoner.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Ungdommen i huset bør være moden nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Samtidig er disse større sammenlignet med en del andre trådløse ørepropper.

Ellers er det supert at disse tåler regn, svette og annen skit. Det betyr at ungdommen kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær poden å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når ungdommen bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten. Eventuelt kan man skru på funksjonen som plukker opp lyd i omgivelsene slik at ungdommen kan høre både dette og musikken samtidig.

Snakk også om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser