
Test av mobilabonnementer for barn
Finnes det abonnementer som kan gjøre mobilbruken sikrere for barn og unge? Vi undersøkte mobilabonnementer i mars 2020.
Av: Stefan N. Halck.
Lite innsats for å gjøre mobilabonnementene mer barnevennlige
11 av 16 teleselskaper tilbyr enten ingenting, eller nær ingenting, for barn. Det er skuffende. Enkelte leverandører tilbyr noe, men det gjør ikke veldig store utslag i sikkerheten for barna. Det er foreldrenes opplæring av barna samt foreldrenes oppfølging av innstillinger og filter som er viktigst.
Dette la vi vekt på denne gangen:
- Hvilke muligheter i abonnementet gir økt trygghet for barn?
- Hvor lett er det å oppdage disse mulighetene på nettsidene til leverandøren?
Vi har ikke tatt stilling til andre positive eller negative sider ved tjenestene som leverandørene tilbyr. Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2020.
De vanligste tjenestene innen sikker bruk er:
- Kostnadskontroll mot overforbruk av data og teletorg.
- Sperreliste mot uønsket SMS-kontakt.
- Bistand ved ID-tyveri eller mobbing – dette tilbys av et fåtall av teleselskapene.
De aller fleste tjenestene aktiveres eller bestilles via «Min Side» hos teleselskapet eller gjennom egen app. Det meste styres av foreldre, men vær obs på at barna selv kan endre på noe.
Bildet: Chili har bilder av barn i sin reklame, men har ikke noen barnetilpasninger i abonnementene og havner derfor i bunnsjiktet i vår undersøkelse.
BUNNPLASSERING I TESTEN
Chilimobil: Vi fant ingen abonnementer eller tjenester for sikker bruk for barn, verken på nettsidene eller Facebook. Heller ikke søk ga resultat. Vi kontaktet Chilimobil for å få svar på noen spørsmål, men de besvarte ikke vår henvendelse.
My Call: Vi fant ingen abonnementer eller tjenester for sikker bruk for barn, verken på nettsidene eller på Facebook. Heller ikke søk ga resultat.
Saga Mobil: Vi fant ingen abonnementer eller tjenester for sikker bruk for barn, verken på nettsidene eller på Facebook. Søk ga heller ikke resultat.
Tise Mobil: Vi fant ingen abonnementer eller tjenester for sikker bruk for barn, verken på nettsidene eller på Facebook. Søk ga heller ikke resultat. Vi kontaktet Tise Mobil for å få svar på noen spørsmål, men de besvarte ikke vår henvendelse.
Disse teleselskapene skuffer stort, da vi ikke finner noen tjenester som tilbyr selv de enkleste former for sikker bruk, slik som kostnadskontroll eller lignende. Disse burde virkelig skjerpe seg, da flere av dem markedsfører sine produkter mot barn og unge.
FOR DÅRLIG
Happybytes: Vi fant ingen egne abonnementer spesifikt for barn. Selskapet tilbyr enkle muligheter for å legge inn en sperre mot overforbruk av mobildata (av/på) og bruk av teletorgtjenester og lignende. Det er vanskelig å finne fram til den lille informasjonen som lå ute på nettsidene om disse mulighetene, så minus til Happybytes for dette.
Norgesenergi Mobil: Vi fant ingen egne abonnementer for barn eller unge, verken på nettsidene eller Facebook. Selskapet har enkelte tilleggstjenester som tilbyr kostnadskontroll, skjult nummer og lignende, men ikke noe ut over dette.
One Call: Vi fant ingen abonnementer rettet spesielt mot barn. Etter en del leting fant vi ut at One Call tilbyr et gratisabonnement for barn under 11 år, men da kun som en del av det de kaller “Familiepakka”. Selskapet har enkelte tilleggstjenester som tilbyr kostnadskontroll, eller lignende, men ikke noe ut over dette. Informasjonen er vanskelig å finne.
Sponz: Vi fant ingen abonnementer eller tjenester for barn, verken på nettsidene eller på Facebook. Selskapet har enkelte tilleggstjenester som tilbyr kostnadskontroll eller lignende, men ikke noe ut over dette. Merk at Sponz fra og med 1. mars har slått seg sammen med Hudya.
Telia: Telia har for så vidt abonnementer for de under 16 år, som det er enkelt å finne fram til. Disse har helt enkle funksjoner for kostnadskontroll, men ingenting annet ut over det. Vi kan rett og slett ikke finne noe som tyder på at Telia tar sikker bruk for barn på alvor i det hele tatt. Dette er skuffende av Telia som er en av de virkelig store aktørene med lang fartstid i markedet. Vi velger derfor å plassere Telia i bunnkategorien i vår sammenligning. Vi kontaktet Telia for spørsmål. De skulle ta kontakt med oss, men vi hørte ikke noe mer fra dem.
Telipol: Vi fant ingen abonnement eller tjenester for barn, verken på nettsidene eller på Facebook. Har medfølgende tjeneste som tilbyr kostnadskontroll, men ikke noe ut over dette.
Hudya: Vi fant ett abonnement for barn, tydelig merket som “trygt mobilabonnement for de under 13 år». Inneholder sperre for dyre mobiltjenester, men ikke noe annet som skulle tilsi at dette er spesielt trygt for barn.
TILBYR BARNEABONNEMENT
I denne kategorien finner vi teleoperatører som tilbyr abonnement for barn, med enkle tekniske tjenester som sperring, eller lignende.
Gudbrandsdal Energi – Mobil: Har ett abonnement som rettes mot de under 18 år, og som det er enkelt å finne fram til. Dette inneholder sperre for dyre mobiltjenester, men ikke noe annet som skulle tilsi at dette er spesielt trygt for barn. Tjenesten er dårlig merket, og tilleggsinformasjon er utfordrende å få tak i.
Ice: Flagger tydelig et abonnement rettet mot barn under 13 år. Dette finnes i en gratisversjon som er en nedstrippet versjon av betalversjonen. Der er det en begrensning på tre numre som barnet kan ringe ut, men alle kan ringe til abonnenten. Abonnementet inkluderer sperrer for kostnadskontroll.
Oppdatering: Etter at testen ble gjennomført, har Ice laget ny og bedre informasjon på nettsidene. Abonnementet inneholder 1 Gb data og virker kun i Norge. Abonnementet kan også knyttes til en app der barna kan ringe blant annet Alarmtelefonen gratis. Ice har også inngått et samarbeid med Barnevakten for å gi bedre nettvettråd til sine kunder.
Bildet: Fjordkraft og Telenor er blant de selskapene som i det minste har gjort noen tilpasninger overfor barn.
TELESELSKAPER SOM TAR BARNA NOE MER PÅ ALVOR
Fjordkraft mobil: Det er enkelt å finne fram til informasjon om blant annet datakontroll og ID-sikring. Sistnevnte er en tjeneste der Fjordkraft hjelper deg ved ID-tyveri eller uønsket spredning av privat innhold slik som bilder eller lignende. Denne koster i skrivende stund 10 kroner per måned.Fjordkraft har også lenker til sider som hjelper deg med å velge rett abonnement for barn. I tillegg har Fjordkraft bygget opp det de kaller Mobilskolen. Her finner man, i tillegg til utfyllende informasjon om ulike tjenester, også gode råd for trygg surfing på mobilen. De har også lenket til eksterne aktører som slettmeg.no, dubestemmer.no og barnevakten.no.
Talkmore: Selskapet har ingen tydelig merking av egne abonnementer som kan være bedre egnet for barn når det gjelder sikker bruk. Så de får trekk for dette. På den annen side har Talkmore flere tjenester som kan være nyttige. Blant gratistjenestene er datakontroll og nettvern. Sistnevnte filtrerer bort falske nettsider eller sider som forsøker å svindle deg. Merk at denne kun gjelder når man surfer rett fra Telenors 4G-nett, som Talkmore benytter, siden filteret er satt opp i nettverket og ikke på mobilen.
Talkmore har inngått et samarbeid med et forsikringsselskap og tilbyr en forsikringsløsning for abonnementer, Digital Trygghet. Denne gir deg rett på bistand i tilfelle identitetstyveri eller ved publisering av krenkende opplysninger. Denne koster i skrivende stund 29 kroner per måned. Talkmore har også noen helt enkle råd og tips under overskriften «Digital Trygghet for hele familien», men dette er av svært begrenset nytte for foreldre.
Telenor: Veldig god og enkel merking av abonnementer for barn, helt fra man går inn på undersiden «Mobil-abonnement». Har også flere kategorier innenfor disse abonnementene slik at det er enkelt å finne fram til det abonnementet som passer for ditt barns aldersgruppe (abonnementet «U11» for barn under 11 år eller «U18» for barn under 18 år). Stort pluss til Telenor for ha tenkt gjennom hvordan dette presenteres, slik at det er veldig enkelt for deg som forelder å finne fram til et abonnement som skal være tilpasset barn.
Abonnementene for barn er også merket tydelig med «Nettslett», som er Telenors tjeneste for å få hjelp til å fjerne uønsket innhold fra nettet. Dette leveres gjennom et samarbeid med forsikringsselskapet Help, og er inkludert gratis i abonnementene for barn.
I likhet med enkelte andre aktører har Telenor også noe de kaller «Mobbefilter». Her kan man sperre for uønsket kontakt via SMS/MMS. I tillegg har Telenor de vanlige mulighetene for kostnadskontroll. Telenor har også en annen tjeneste som heter Safe. Denne er mest aktuell for voksne eller hele familier (kan fås per husstand), og koster en del mer (i skrivende stund 129 kroner per måned). For foreldre som ønsker et ekstra nivå av sikker bruk for barna og seg selv, kan dette være en løsning. Denne pakken inkluderer sikker surfing på trådløse nett og et ekstra lag sikkerhet når det gjelder ID-sikring og ID-tyveri.
HVORDAN GJØRE ABONNEMENTENE TRYGGERE FOR BARN?
Hva synes du mangler i abonnementene? Hvilke løsninger og funksjoner skulle du ønske at selskapene kunne tilby slik at barnas bruk av telefoner ble tryggere? Skriv til sjur@barnevakten.no.
Les også:
- Hvilket mobilabonnement bør du velge til barna?
- Hvordan sette opp mobiler og nettbrett for barn
- Hvordan sette opp Ipad og Iphone for barn
Ønsker du tips om nettvett, apper, filmer og spill tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.