Familiens nye mobil stammer kanskje fra barnearbeid og miljøskadelig produksjon

- Derfor bør man forlenge tiden mellom mobilbytte og velge mobilmerker som er snillere for miljø og arbeidsvilkår, forteller seniorforsker Hans Jakob Walnum.

Når det gjelder elektronikk er nordmenn blant de med størst forbruk per person, ifølge Hans Jakob Walnum som er seniorforsker ved Vestlandsforskning. Det innebærer at hjemmet ditt sannsynligvis har god tilgang til teknologi sammenlignet med i mange andre land.

– Samtidig har mobiltelefonen ganske kort levetid i våre hender. I snitt går det tre år mellom hvert mobilbytte. Ofte handler dette om knuste skjermer, fallende levetid på batteriet og programvare som ikke lenger blir oppdatert fra utviklerens side. Maskinvaren kan også bli for gammel for å kjøre nyere apper og spill. I tillegg så er flere opptatt av å ha det nyeste og beste hele tiden, påpeker Walnum.

Foto: Tore F. Lie (Hans Jakob Walnum)

Å få et produkt reparert er også en faktor, nevner Walnum. Det kan være både vanskelig og kostbart, selv om det finnes mobiltyper som kan repareres hjemmefra. Blant annet via Nokia og Fairphone.

– Det er positivt å bruke mobiltelefonen lengre og bytte sjeldnere. Vi har blitt storforbrukere, men en vending i forbruksmønsteret vil senke behovet for ny produksjon, mener Walnum.

Farlig gruver og barnearbeid

Det første leddet i utvinning av materialer til mobiltelefonen skjer i gruver som blant annet finnes i Kina og Tibet, Kongo og Sør-Amerika ved Peru og Chile. En video laget av mobilprodusenten Fairphone viser hvor farlig og ofte dødelig dette arbeidet er (se videoen nederst på siden). I praksis nærmest umenneskelige arbeidsforhold.

– Arbeidet preges av dårlige forhold og lite fokus på sikkerhet og helse til arbeiderne. Særlig har det vært fokus på Kongo hvor barnearbeid også er en del av produksjonen, forteller Walnum.

Når mobiltelefonen er «brukt opp» og kastet kan den ende på en massiv søppeldynge i utviklingsland. Mobiltelefonen inneholder nemlig gull og sølv som arbeidere forsøker å hente ut.

– Her er det også bruk av barnearbeid og uregulerte, tøffe arbeidsforhold. Vi snakker her om mulige giftutslipp og manglende sikkerhet, sier Walnum.

Bedre EU-lovgivning på vei

Som forbruker har man en viss makt og foreldre kan velge mobilprodusenter som har fokus både på rettferdige arbeidsforhold og miljø. Samtidig skjer det også en hel del i EU som stiller flere krav til bransjen.

– Blant annet diskuteres det om det skal være en reparasjonsstandard og merking av elektronikk etter en skala for hvor reparerbar den er. I tillegg skal det stilles krav til at bransjen må være åpen om hvor produktet er produsert. Åpenhetsloven. Det holder ikke bare å si at dette produktet ikke er laget i kobolt-gruvene i Kongo. Alle som produserer i eller distribuerer produkter i Europa, må være transparente omkring produksjonsprosessen, presiserer Walnum.

Tidligere har man ikke vært like opptatt av livsløpet til produkter. Men ettersom det er større slitasje på klima og bærekraft, har det blitt stadig større søkelys på dette.

– Åpenhetsloven i EU innebærer at alle selskaper må dokumentere risiko og kartlegge egen produksjonsprosess. I tillegg er EU opptatt av en sirkulær økonomi og ettersom mineralene som brukes i mobiltelefoner ikke er fornybare samtidig som de er mangelvare, må man også tenke langsiktig med tanke på både natur- og ressurskriser, sier Walnum.

Bytte sjeldnere og reparere oftere

Seniorsforskerens råd til foreldre er å ta mer bevisste valg, også i valg av mobilmerke til seg selv og barna.

– Som eksempel har man Fairphone som produserer mobiltelefoner som er enkle å reparere. I tillegg har de fokus på bærekraft, miljø og jobber for gode arbeidsvilkår i produksjonsprosessen. Fairphone og andre aktører er også med på å dytte resten av bransjen i en slik retning. Deres mobiltelefoner har også fått en ganske så høy standard og funksjonalitet, mener Walnum.

Selv om man ikke enkelt selv kan påvirke arbeidsvilkårene i utviklingslandene, kan man allikevel gjøre sitt for å utvide levetiden på egen mobiltelefon.

– Ha produktene lengre og velg gjerne mobiltelefoner som er enkle å reparere. I tillegg må man passe på at produktene havner på riktig sted når de kastes. Ellers ser vi at på myndighetsnivå og via EU, har det en reell effekt å målføre politikk slik at bransjen må tilpasse seg. Så dette er et samspill både mellom myndigheter og forbruksvaner til den enkelte, avslutter Walnum.

Les mer:

Hovedbilde: Poravute Siriphiroon / Shutterstock


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.