Foto: Shutterstock.com

På tide å bevege på seg?

Jo eldre barna blir, jo mindre er de i fysisk aktivitet, sier Ingrid Leversen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Les ekspertens råd om hvordan man kan motivere barna til å komme seg opp fra sofaen.

Foto: Privat
Ingrid Leversen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. (Foto: Privat)

– Barn og unge bør ha minst én time hver dag med fysisk aktivitet, sier Leversen.

Dette behøver ikke å være gjennom trening, men kan like gjerne være lek eller annen type aktivitet hjemme eller på skolen. Kartlegginger fra blant annet Helsedirektorater viser at en del barn ikke får nok fysisk aktivitet.

– Yngre barn er mest aktive. 90 prosent av seksåringer oppfyller anbefalingene om 60 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Men så synker andelen med alder. Årsakene til dette kan være mange, men vi ser også at skjermbruken øker i takt med fall i aktivitetsnivå. Skjermene er ikke et problem i seg selv, men det handler om å balansere dette med å være i bevegelse, sier seniorrådgiveren.

Ungdomstiden er også den perioden der en del ungdom gir opp organisert idrett, ifølge Leversen. Dette handler blant annet om at aktivitetene blir mer preget av konkurranse og prestasjon. Derfor er det viktig at barn blir introdusert for ulike former for idrett og aktiviteter i tidlig alder slik at alle kan finne noe de liker. I ungdomstiden kan det være vanskelig å starte som en nybegynner i en gitt idrett.

Mange helsefordeler

Å være aktiv er nødvendig for en normal vekst og utvikling, sier seniorrådgiveren. Fysisk aktivitet påvirker også psykisk helse, konsentrasjon og læring. Akkurat nå foregår det omfattende forskning på dette området i Norge, og tendenser viser tydelige sammenhenger mellom det å være i aktivitet og læring.

Så med disse fordelene i tankene, hvordan motiverer man barna til å bevege seg mer? Vel, det handler blant annet om å utnytte muligheter i hverdagen, sier Leversen.

– En ting man kan gjøre er å hjelpe barna med å utvikle gode vaner med å sykle eller gå når de skal til skole og fritidsaktiviteter. Når barna er små kan man gå sammen med dem til skolen om man har mulighet. I dag kjører mange foreldre barna sine når de skal et sted, men det å ha en mer aktiv form for transport kan også motivere barna til mer aktivitet ellers. Det gjør også skoleveien tryggere for alle parter, sier seniorrådgiveren.

Hun oppfordrer også foreldre til å være i bevegelse sammen med barna, enten det er å gå i skogen eller å leke aktivt med ungene ute. Det finnes nemlig en sammenheng mellom foreldres og barnas aktivitetsnivå. Vaner som foreldre etablerer sammen med barna kan også overføres til barna i voksen alder.

Ta med skjermen på tur

Mediebruken øker blant både store og små, sier Leversen. Derfor er det viktig å lære barna å bryte opp tiden på skjerm med jevne mellomrom og være mer aktive, samtidig som foreldre også er gode rollemodeller når det gjelder å legge fra seg sin egen mobil.

Et tips er å tidfeste bruken og lage gode avtaler med barna og å ha skjermfrie måltider. Et godt, trivelig og sunt måltid sammen er bra både for voksne og barns psykiske og fysiske helse.

Det er også mulig å ta med seg mobilen ut på tur.

– Mange spiller jo for tiden Pokémon Go, og blir mer aktive på den måten. Selv har vi har utviklet en gratis app som heter Fotspor. Denne kan brukes både på skolen og hjemme. Voksne og barn kan legge inn egne skattejakter eller opplevelsesturer i nærområdet. Mobilens GPS brukes for å navigere seg frem til bestemte steder for å løse oppgavene. Barna ser sin egen posisjon på kartet i appen, og når barna kommer frem til de aktuelle stedene får de automatisk opp ny informasjon. Det kan være informasjon om stedet de er på eller som sender de videre til nye utfordringer og gjør turen enda mer spennende, sier seniorrådgiveren.

Hun anbefaler også nettstedet som de har utviklet, aktivitetskassen.no, som inneholder 300 kvalitetssikrede aktiviteter for barn og unge. Mange av disse er enkle og motiverende å gjennomføre og egner seg godt som aktiviteter som foreldre kan gjøre sammen med barna sine.

Besøk nettsidene til
Nasjonalt senter for mat helse og fysisk aktivitet