Code.org

Koding, nettleserbasert, anbefales fra seks år

SKjermdump fra Code.org

Det har aldri vært enklere for barna å lære programmering. Gjennom enkle, gratis, nettbaserte kurs på Code.org, kan podene begynne å lære koding på en gøy og motiverende måte, blant annet av figurene fra Frost og Minecraft.

Prosessen med å lære programmering har kommet langt fra kjedelige notisblokker på datamaskinen med tekst og tegn. Dette er bra for barnas del, da vi nå har en bedre inngang til å skape interesse og motivasjon.

Code.org er helt gratis og har som formål at man på enhver skole skal kunne lære dataprogrammering. Utviklere fra Google, Facebook, Microsoft og Twitter står bak denne storsatsingen, som også tilbys på norsk.

Her kan man blant annet lære koding via figurer fra Minecraft. Først velger man en figur, Steve eller Alex. Så får man en rekke enkeltstående oppdrag som skal løses. Disse går fra nivåene en til 14, og har økende vanskelighetsgrad. Før hvert nivå vises en kort instruksjonsvideo, med norsk tekst om man velger det, og selve instruksjonene kan også velges på norsk eller engelsk.

Oppsettet er visuelt, og kommandoer er låst inne i «klosser». Man legger flere kodeklosser over hverandre, som igjen fører til at figurer beveger seg og utfører bestemte oppgaver. Det kan være alt fra å bygge et hus til å høste ressurser.

Se introduksjonsvideo: Minecraft – Hour of Code: Intro

For de som er ivrige fans av filmen Frost, så kan Elsa være veilederen. Eller hva med Angry Birds? Droider og spill fra Star Wars-universet kan også programmeres. I tillegg kan man prøve ut spill som andre barn allerede har laget, og til og med se hva slags koding de har brukt, for så å få inspirasjon til eget verk.

Se oversikten her

Passer godt til klasserommet

Lærere kan åpne tilganger for elevene sine, og dermed starte nettbaserte kurs til klasserommet. Tilgang gis til elevene via epost, eller i form av påloggingskode. Så kan man enkelt følge med på fremgang og statistikk, i tillegg til å velge ut bestemte kurs som elevene skal jobbe med. Til slutt kan man skrive ut diplomer til elevene som belønning for å ha fullført ulike kurs.

Det er absolutt mulig for barna å registrere og prøve seg på egenhånd (13 års aldersgrense for å registrere seg, men dette er ikke obligatorisk). Kursene er tilpasset fra fire år og oppover, i tillegg har man kodetimen, som passer for alle aldre.

Code.org

Kategori: Læring
Språk: Norsk (bokmål og nynorsk)
Utgiver: Code.org

Steget videre

Scratch er en annen gratis, nettbasert ressurs for å lære koding. Også her tilbys innholdet på norsk. Kursene har en visuell tilnærmingsmåte som minner om Code.org.

Kodeklubben har også en fin oversikt over andre ressurser. Blant annet kan man lære å utvikle nettsider og apper.

I tillegg er det absolutt mulig å lære mer ved å møte opp hos kodeklubber rundt omkring i landet. Her er en oversikt over hvor man finner sin lokale kodeklubb. 

Hva er egentlig koding?

På nettsiden til kodeklubben i Drøbak defineres det som:

– Koding (programmering) er en måte å fortelle datamaskiner hva de skal gjøre gjennom å lage programmer som kjøres.

Her er en videosnutt som beskriver hva dette går ut på: Hour of Code: Introduction

Koding handler altså om å lage oppskrifter eller et sett med ordre, som får spill, nettsider og apper til å se ut og fungere på bestemte måter. Grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg, trengte koding for å skape sosiale medier. Det samme gjelder spillutviklere som for eksempel Jens Bergensten, sjefsutvikler for Minecraft.

Barnevakten har tidligere skrevet en artikkel om Sploder, en gratis, nettbasert ressurs som lærer barn å lage sine egne spill. Disse kan lages på PC eller nettbrett for så spilles i etterkant. Dette kan være en begynnelse for å forstå prinsippene med å bygge opp et dataspill. Selv om dette ikke er koding i direkte forstand.

 

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser