Crazy Talk 7 – Pro

Programvare/animasjon, PC/Mac, anbefales fra tolv år

CrazyTalk er et animasjonsprogram som lar barna animere ansikter på bilder, enten av seg selv, venner eller av dyr og andre gjenstander. Programvaren anbefales til eldre barn og ungdom.

CrazyTalk gjør det enkelt å gjøre bilder levende via animasjon. Konseptet er enkelt. Man knipser et bilde og importerer det inn i programmet. Så kan man legge til stemme, og på magisk vis beveges lepper, øyne og ansikt i forhold til det som sies. Sluttproduktet kan eksporteres som videofil.

Hvorfor bruke CrazyTalk? Dette er en relativt enkel måte å tre inn i datagrafikkens verden. Barn tar teknologi lett, bare interessen er der. Så for podene som liker å eksperimentere med bilder, så er dette en spennende og lærerik aktivitet. Programmet er såpass enkelt og intuitivt at de fleste vil kunne mestre dette. Menysystemet er på engelsk, men navigasjon støttes også av symboler. Kan man bruke og navigere i programmer som Paint, så er ikke dette så langt unna i nivå.

Hvordan fungerer det? Man importerer et bilde, det kan være av en historisk person, eller av seg selv. Programmet finner automatisk ansikt og munn på personer på bilder, og man kan så finjustere punkter på ansiktet. Så kan man importere lyd – enten en sang eller et annet lydklipp. Man kan også spille inn stemme eller prøve frem tekst til tale. Man kan fint snakke på norsk da programmet gjenkjenner flere språk. CrazyTalk vil så synkronisere stemme med lepper som beveger seg etter det som blir sagt.

Crazy Talk 7 – Pro

Sjanger: Programvare
Språk: Engelsk
Utvikler: Reallusion

Alt kan finjusteres av ansikt og ansiktsbevegelser. Man kan for eksempel bytte ut øynene til den på bildet, sette inn tenner, justerte hvilke kroppsbevegelser figuren skal ha, enten det er nys, redsel, eller sinne, for å nevne noe. Vi tok for eksempel maleriet «Skrik» og la på lydklipp fra Neil Armstrong under månelandingen. Det ble en ganske artig seanse som sluttprodukt.

Men bortsett fra et rent underholdningsperspektiv, så gjenstår spørsmålet; hva skal man egentlig bruke dette til? Ja, det er gøyalt og interessant å animere bilder, men hvor lenge varer drivkraften for dette?

Dette vil selvsagt variere fra barn til barn, og ikke minst til hvilken grad de er oppslukt i animasjon. Alle barn liker å holde på med bilder, men noen vil finne dette programmer mer interessant enn andre. Problemet er også at prislappen på CrazyTalk er ganske heftig i Pro-utgaven. Standardversjonen er billigere, men også den koster noen hundrelapper.

Uansett så anbefales det varmt å teste ut programmet, da via den gratis prøveutgaven. På den måten kan man gjøre opp en mening om CrazyTalk er verdt å anskaffe seg eller ei. Alt i alt er dette et program som fordrer kreativitet og moro.

Barnevennlighet

«CrazyTalk 7 – Pro» er et spennende program som er vel egnet for eldre barn og ungdom. Det krever tid og tålmodighet for å sette seg inn i ulike funksjoner og muligheter i programmet. Menyspråket er på engelsk og intuitivt for de som er mer erfarne på PC-bruk. Mange barn i dag er mer vant med enkle menyer og nettbrett. Her er det straks en mer «voksen» layout. Men for barn som har interesse og tar ting lett, så vi ser ikke dette som noe stort problem. Men se gjerne til at barn finner programmet interessant før kjøp.

Ellers så gjelder all fornuft ved slike bilderedigeringsalternativer. Her er det muligheter til både kreativitet, men også misbruk av bilder. Husk rettighetsopphav før publisering, og bør animasjoner overhode publiseres på nett? Tenk over hva formålet er bak dette. Vær også var på at man kan skape animasjoner av andre mennesker, på godt og vondt.

Vanskelighetsgrad

0-12 år: Kan være vanskelig å manøvrere og sette seg inn i programmets funksjoner

13+: Egner seg veldig godt

Pris: Standardversjonen koster ca. 350 kr. Pro-versjonen koster ca. 900 kr.

Trailer:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser