Nå kan du opprette barnekontoer på Youtube

Barn under tretten år henvises ikke lenger bare til Youtube Kids. Nå kan foreldre aktivere barnekontoer på "vanlige" Youtube og angi foreldreinnstillinger. Men er det trygt?

Tidligere hadde Youtube en aldersgrense på 13 år for å logge inn med en konto på videostrømmetjenesten. Dette stod i brukervilkårene.

Forsøkte barn å logge på med en konto med en alder yngre enn 13 år, ble de henvist til å heller bruke Youtube Kids. For ordens skyld må det poengteres at hovedmålgruppen for Youtube Kids var barn opp til ni år, så Youtube Kids klarte ikke å favne alle barn under 13.

Nå er ordlyden i brukervilkårene til Youtube endret. Og med det kan barn logge på med en konto som er administrert av en forelder:

«Du kan bruke Tjenesten hvis du er minst 13 år gammel; barn i alle aldre kan imidlertid bruke Tjenesten og Youtube Kids (der dette er tilgjengelig) hvis de er aktivert av en forelder eller verge.»

Nøkkelen er altså at barn under tretten år kan logge inn med en konto på Youtube så lenge foreldre aktiverer tjenesten på vegne av barna (merk at hele denne funksjonen er fortsatt under utvikling).

For at dette skal skje må:

  • Foreldre ha en Google-konto
  • Barna få en barnekonto som er administrert av foreldrene
  • Mor eller far godkjenne at barna får tilgang til Youtube

(Vi forklarer fremgangsmåten lengre ned i artikkelen)

Hva kan foreldre begrense av innhold?

Omtrent ni av ti barn mellom 9 og 18 år bruker Youtube, ifølge Medietilsynet. Samtidig har plattformen et bredt innhold som varierer fra barnesanger og dyrevideoer i den ene enden til politivold, krig, banning, ulykker og annet i den andre.

Med de nye foreldreinnstillingene kan man begrense innhold etter alderen 9+, 13+ og ubegrenset.

Ifølge Youtube kan det allikevel dukke opp innhold innenfor alderskategoriene:

  • 9+ (explore): mild vold, ufint språk, bruk av lovlige medisiner/rusmidler, psykisk- og seksuell helse, bilder av kropp og kroppsendringer
  • 13+ (explore more): Alt over og i tillegg virkelighetsvold, banning, ikke-eksplisitt, men allikevel seksuelt innhold
  • Ubegrenset (most of Youtube): utelukker innhold ment for 18+, men kan inneholde grafisk vold, seksuelt innhold, nakenhet, sterk språkbruk, slanking

Barn kan ikke selv publisere innhold på Youtube med en barnekonto. Kun en konto med en alder på 13 år kan laste opp innhold. Barn kan heller ikke lese og skrive i kommentarfelt. Altså, kommentarfeltene er blokkert.

Autoavspilling av videoer skal også være avslått – og reklamen skal være tilpasset. Les mer om dette her. I tillegg skal det være påminnelser om leggetid og det å ta pauser.

Merk at funksjonen fortsatt er i «beta» – altså, det kan komme endringer etter hvert!

Hvordan velge innstillinger på vegne av barna?

Aller først må du:

  1. Opprette din egen konto hos Google
  2. Deretter opprette enda en konto for barnet ditt (med mindre barnet har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
  3. Logge inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen

Det kan være greit å vite at når barnet får en egen konto hos Google, så samtykker man til ansvaret for aktiviteten som skjer på barnets konto. I tillegg så godtar man at Google ikke har noe ansvar for uegnet innhold og annet som barnet kan bli utsatt for på plattformen.

I prosessen videre velger man den alderskategorien som man selv tenker er best. Dette kan endres på i etterkant. For at innstillingene over skal virke, må barna være logget inn på sin brukerkonto på enheten de bruker.

Det nytter altså lite at barna er logget inn på Youtube på et nettbrett, men så surfer videre og ser på videoer på en datamaskin der de ikke er logget inn. Sikkerhetsinnstillingene følger brukerkontoen.

Hvilke andre innstillinger bør man være obs på?

En foreldrekonto som har aktivert en barnekonto vil ha en egen menystruktur der man kan angi innstillinger på vegne av barnet sitt. For å komme hit må altså foreldre logge på Youtube med sin egen konto.

Her kan foreldre:

  • Velge alderskategorier for innhold som barna kan se (9+, 13+ eller ubegrenset)
  • Pause seerhistorikk (at Youtube ikke foreslår nye videoer basert på seerhistorikken til barna)
  • Pause søkehistorikk (at Youtube ikke foreslår nytt innhold basert på det barna søker på)
  • Slette historikk (videoer og søk som barna har gjort)
  • Få oversikt over videoer som barna har sett

Er løsningen trygg for barna?

Tja, det er vel egentlig et definisjonsspørsmål. Hva er trygt nok? Denne løsningen er sannsynligvis «tryggere» enn vanlige Youtube uten slike restriksjoner, og uansett et mer egnet alternativ til barn i barneskolealder. Samtidig, er nok Youtube Kids det aller tryggeste valget når små barn skal inn på Googles plattform.

Her kan man som forelder sette begrensninger på alle nivå og skreddersy videoplattformen med å selv velge videoer som barna kan få tilgang til.

Youtube Kids er allikevel ikke et feilfritt alternativ. Det er begrenset utvalg fra norske aktører, og alt på plattformen er langt fra lærerikt og oppbyggende. Det kan for eksempel være videoinnhold som er sponset der barn åpner leker og annet som skaper en form for reklame og kjøpepress.

Youtube Kids kan også oppleves som mangelfullt for barn i skolealder når de begynner å bli større.

Men husk: blant de mange millionene av videoene som lastes opp på Youtube er det i stor grad automatiske filtre og brukerrapportering som stopper uegnet innhold. Det er altså ikke en perfekt løsning, og noe Google også påpeker når man samtykker til at barna får sin egen konto.

Det finnes også andre alternativer for strømmetjenester med mer barnerettet innhold. Les mer om dette her.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.