Among Us-oppdatering har fått tryggere chat

Barn som oppgir at de er yngre enn tretten år, har fått chattebegrensinger i det populære mobil- og konsollspillet. Men det er fortsatt noen ulemper.

Spillet Among Us har fått en enorm popularitet. Noen statistikker tilsier at spillet nådde nesten en halv milliard brukere i november i 2020. Det er ikke sikkert at like mange er pålogget i dag, for spilltrender varierer over tid.

Men spillet er nok fortsatt populært blant mange barn og unge.

Og med det fortsetter utviklerne å oppdatere spillet. Siste nytt er en oppdatering som visstnok skal by på tryggere chat. Utviklerne skriver selv (vår oversettelse fra engelsk):

Har lagt til hurtigchat-funksjon. En enklere, raskere og tryggere måte å spille ved å bruke tekstbasert chat.

Utviklerne jobber fortsatt med å utvikle et kontosystem i spillet. Den dag i dag kan hvem som helst logge på og endre brukernavn så ofte de ønsker. Det er altså stort rom for anonymitet i spillet, og med det også økt fare for dårlig oppførsel i chat siden ingen må stå til ansvar for egen oppførsel.

Hva er nytt i chatten?

I Among Us kan man spille på nett med venner eller med tilfeldige fremmede. Med jevne mellomrom kalles man inn til møter der man kan chatte med andre ved å skrive inn tekst som er synlig for alle i spillet. Og spillet har hatt flere tilfeller med banning, trakassering og slengbemerkninger i chat, avhengig av hvem man spiller med.

Nå kan man velge mellom to ulike måter å chatte på:

  • Som før: Ved å skrive hva man vil i fritekst (bruker tastatur på mobil, spillkonsoll eller PC).
  • Nytt: Ved å kun velge forhåndsutvalgte utsagn fra et menyhjul.

Når man starter spillet må man oppgi en alder. Barn under tretten år får kun tilgang til siste chattealternativ, altså forhåndsutvalgte utsagn fra et menyhjul.

Barn som har oppgitt en alder over tretten år, kan velge mellom de to chattemulighetene.

Har chatten egentlig blitt tryggere?

Den store forskjellen er at barna selv ikke kan skrive fritekst lenger dersom chattehjulet er valgt (quick chat). Det vil si at barna ikke kan gi personlige opplysninger som egen adresse og telefonnummer eller annen sensitiv informasjon, de kan heller ikke selv utøve ufin oppførsel.

Men det er enkelt å slette appen, installere den på ny, og så endre på egen fødselsdato igjen (Apple-enheter har foreldreinnstillinger der man kan sperre for barnas mulighet til å slette/installere apper selv). Selv med tekniske begrensninger vil det alltid være omveier rundt disse.

I tillegg er det i visse tilfeller fortsatt mulig for andre å skrive i fritekst, selv om barna har skrudd av denne muligheten på sin egen bruker. Vi testet dette ved å opprette et spill og invitere inn en bruker som hadde chattebegrensninger (alder under 13 år). Her kunne den uten chattebegrensninger fortsatt skrive tekst som ble synlig for den andre.

Foreldre bør derfor fortsette å ruste barna til å håndtere ufine kommentarer i spill, og vise at man er tilgjengelige til å veilede og følge opp barna når det skjer noe vanskelig i spill.

Utviklerne lover fortsatt at de jobber med å få på plass et kontosystem. Det innebærer at man må registrere for eksempel e-post og brukernavn knyttet opp mot en fast konto. Da er det også mulig å rapportere andre spillere som bryter utviklernes retningslinjer.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.