Likee

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 16 år ifølge Likee sine vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Denne "klonen" av TikTok byr på deling av korte videosnutter med musikk og livestreaming av innhold. Tjenesten hviler også tungt på kjøp av gaver som kan sendes mellom brukerne i nettsamfunnet.

Likee er et sosialt medium for deling av video med nettsamfunnet. Tjenesten har mye til felles med Tik Tok, og man kan saumfare brukergenerert innhold som består av alt fra dans til kreative, humorfylte klipp.

Appen er gratis å laste ned og man behøver ikke å opprette en konto for å se på innhold som andre har laget.

Men skal man selv legge ut innhold, så må man opprette en konto enten ved å legge inn telefonnummer, eller så kan man lage en «rask» profil ved å skrive inn brukernavn og fødselsdato. Deretter får man tilgang til å laste opp innhold.

Likee

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: BIGO TECHNOLOGY PTE. LTD.

I hovedmenyen når man åpner opp appen får man øyeblikkelig servert en liste med videosnutter som andre fra hele verden har lastet opp. Det er en egen kategori for «populære videoer», og en egen fane for «personer man følger». Denne listen fylles automatisk opp med forslag, selv før man har valgt å følge noen.

Det er også en egen side for live-innhold. Dette er personer som filmer seg selv i sanntid. Den største utfordringen her er jo at man kan velte over umodererte sendinger med ufint språk eller ubehagelig innhold i videoer. Om man selv deler video i sanntid er det et aktivt kommentarfelt der andre kan skrive kommentarer. Noe som også kan føre til ufint språk/trakassering.

Før man kan sende live-videoer av seg selv må man:

  • Være minst 16 år
  • Ha laget mer enn tre originale kortfilmer
  • Unngått å bryte retningslinjene til Likee de siste tretti dagene
  • Ha enten tusen «fans» eller så må man ha nådd level 10 (når man publiserer og ser videoer, får følgere, sender og mottar gaver og lignende, går man opp i level)

Det er altså til en viss grad moderering før noen i appen kan vise livesendinger. Allikevel er dette ingen sikkerhet mot at avsendere kan dele innhold som ikke egner seg for barn.

Appen byr også på direktemeldinger, og man kan «like» videosnutter og skrive kommentarer. En annen funksjon er «duett» som innebærer at appen deler skjermen i to og filmer deg og viser videoklipp hentet fra nettsamfunnet. Så kan man lage en video med de to filmrutene side om side (andre kan også hente ut dine videoer og lage duett på denne måten).

Likee har også muligheter for at innhold i appen kan bli lagret lokalt på en enhet, eller delt videre til andre kanaler.

Og det er en del insentiver for å bruke ekte penger i appen.

I direktesendinger kan man sende gaver til den som filmer, og i vanlige videoer kan man også sende belønninger til vedkommende. Det koster ekte penger å fylle på med slike gaver som man kan gi bort. Prisene på «diamanter», som er valutaen i appen, kjøpes i pakker og koster alt fra 44 kroner til over tusenlappen.

På den måten kan man også tjene penger i appen (gaver mottas som «bønner» som kan byttes ut i ekte penger), og i den sammenheng kan barn være utsatt for at fremmede tilbyr og bruker «gavepakker» som lokkemiddel.

Foruten å se innhold er Likee som nevnt også et verktøy for å dele video med andre. Og her er det et kreativt aspekt i appen.

Man kan filme seg selv mens man gjør alt mulig og legge til musikk fra populære artister. Det er mulig å sette på filtre som endrer kamerastilen, ellers kan man justere på filmens hastighet. Videosnutter kan også klippes og justeres i etterkant. Legg på bølgeeffekt, eller sett inn klistremerker, kule effekter og tekst. Her er det mange muligheter som gjør at man kan være kreativ – og brukersamfunnet i Likee viser frem mye flott!

Det er også et «beautyfilter» i appen. Det kan justere på kameraet for å fjerne ujevnheter i huden, gjøre det slik at man ser tynnere ut, endre størrelse på øyne, munn, nese og kinn. Eller gjøre lepper større og tenner hvitere. Det finnes til og med en funksjon som kalles «nose job» – som kan tolkes som slang for plastisk kirurgi av nesepartiet. Dette endrer utseende øyeblikkelig mens man retter kameraet mot seg selv.

Det er stor sannsynlighet for at en del av de som legger ut innhold har brukt denne effekten for å «pynte» på seg selv.

Utenom dette aspektet har appen også mer «tullete» kameraeffekter som Snapchat og Messenger-appen er kjent for. 3D-animasjoner med blader som flyr rundt på skjermen, solbriller som blir lagt oppå bilder av ansiktet, diskolys og musikk og mer.

Likee er altså en app som byr på kreative funksjoner. Det kan være spennende å lete gjennom innhold som andre har lagt ut. Her er det mye kreativitet i bunn, men også potensielt innhold som er ment for voksne, og ikke barn. Av innholdsskapere finner man alt fra voksne til barn som legger ut videoer.

At appen lener seg på kjøpemuligheter både for de som ønsker å gi og tjene penger, kan føre til at barn og unge blir fristet til å motta pengegaver fra fremmede. Med muligheter for privat chat er dette et aspekt å være obs på (det dukker også opp reklame for kjøpemuligheter i livesendinger).

Ellers er det enkelt å laste ned og lagre videoer som er blitt publisert i appen, og det er mulig å dele dette ut til andre kanaler utenfor Likee.

Egnethet

Likee er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Likee endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av frykt og skremmende tematikk, bruk av rusmidler, og mild tegneserievold.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan som regel gi samtykke til barn som er yngre.

I utviklernes (Likee) vilkår angis en grense med minimum fylte 16 år for bruk av tjenesten (eller med samtykke fra foresatte). Vi oppfordrer foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

Det står blant annet at utviklerne henter inn informasjon som for eksempel:

  • Brukernavn, fullt navn, mobilnummer, hjemby, utdannelse og yrke
  • IP-adresse og stedsplassering
  • Informasjon fra kontaktlisten på mobiltelefonen/nettbrett om man gir tillatelse til synkronisering
  • Ansiktsdata (men blir ifølge utviklerne ikke solgt videre til markedsføringsformål)
  • Informasjon fra andre sosiale medier-kontoer man kobler opp mot tjenesten

Ellers er det også nyttige innstillinger i appen å være obs på. Trykk på hjertet i toppen av skjermen og velg «settings» for å komme dit. Her kan du:

  • Skru på/slå av varslinger
  • Endre på personverninnstillinger som: skjul hjemsted, velg hvem som kan se din «liker-liste», hindre appen fra å anbefale Likee til dine Facebook-venner, endre hvem som kan sende meldinger (everyone/friends/disable), hindre andre fra å starte duett med dine videoer, hindre andre fra å laste ned og lagre dine videoer og slå av kommentarer på dine videoer
  • Se hvem du har blokkert
  • Laste opp musikk fra egen enhet til bruk i videoer (vær obs på opphavsrett til musikk fra profesjonelle artister

Det finnes også et eget felt for foreldrekontroll. Dette justerer:

  • Slik at innhold som ikke er ment for en yngre målgruppe blir luket bort
  • Slik at private meldinger, live-sendinger, kjøp av diamanter blir begrenset (skrudd av)

Et passord for foreldrekontrollen må endres hver syvende dag.

Det er også mulig å rapportere innhold i appen. I video: trykk på de tre punktene og velg «report». Inne på en bruker kan man trykke på pilen øverst på skjermen.

Vi fant ingen funksjon som gjør en Likee-konto privat. Det betyr at hvem som helst kan følge og se videoer som man legger ut.

Ellers er det lurt å være obs på gode innstillinger på mobiltelefon/nettbrett som forhindrer uautoriserte kjøp i app. Musikk/sangtekster kan også inneholde ufint språk.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også

 

Bli medlem av Barnevakten