Momio

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. I vilkår står det at appen er beregnet for barn under 18 år. Voksne ingen adgang. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows.

ANMELDELSE: Momio er et sosialt medium kun for de under 18 år. Men som med alle former for sosiale medier og sosiale spill, må man være obs på at barn kan komme i kontakt med fremmede. Appen inneholder chat (offentlig og privat), bildedeling, reklame og kjøpemuligheter.

Momio på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Momio er et sosialt medium kun for de under 18 år
  • Inneholder privat chat, gruppechat og offentlig chat med kommentarfelt som er synlig for alle
  • Man kan opprette vennelister, profil-sider og innrede virtuelle rom som andre kan besøke
  • Mulighet for å dele bilder og video med andre
  • Man kan også designe sin egen avatar (spillfigur)
  • Appen er gratis, men inneholder reklame og kjøpemuligheter
  • Gi barna privatliv: Ikke del privat informasjon og bilder med ukjente, snakk med voksne før nye venneforespørsler godtas, rapporter upassende bilder og innlegg

Vår anmeldelse av Momio

Momio er utviklet av danske Momio Aps, og blander elementer fra spill inn i et sosialt medium. Utviklerne markedsfører seg selv som et «trygt sosialt media for alle under 18 år». Men kan utvikleren fullstendig sikre at plattformen, som er åpen og tilgjengelig for hvem som helst, alltid er helt trygg for barn?

Her er det privatchat, vennelister og mulighet for gruppechat. Man kan dele innhold som videoer, tekst og bilder i chat med andre og på sider som er synlig for alle. Dette på samme måte som med andre former for sosiale medier.

Momio

Format: Android (Google)/iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Momio ApS

Med sin utforming og fargerike verden sikter Momio definitivt mot et yngre publikum, og vil for en del barn være deres første møte med sosiale medier.

I appen kan man få venner, chatte og se videoer. Man får også en virtuell «menneskefigur» som representerer brukeren i spillet. Man kan utruste denne med forskjellige klær, og man har et eget rom som man kan innrede etter eget ønske.

Det er mulig for andre å komme på besøk til rommet man har innredet og motsatt, man kan besøke andre sine rom.

Det er mulig å kjøpe virtuelle kjæledyr, nye klær og møbler til rommet i butikken til appen. Valutaen i Momio er diamanter og safirer. Dette kan tjenes inn ved å se reklame, eller ved å bruke ekte penger for å kjøpe flere diamanter og safirer. Valutaen selges i pakkeløsninger og varierer fra noen tiere til over hundre kroner. Man kan også kjøpe abonnementsløsninger, og noen av gjenstandene i spillet får man bare kjøpt med et Momio pluss-abonnement. I tillegg er det mulig å selge og kjøpe digitale gjenstander med andre brukere.

Man kan også gå opp i nivå i appen, noe som utløser gaver og belønninger. For å få til dette må man ha sosial interaksjon med andre, som for eksempel ved å sende meldinger til andre, få nye venner osv.

Momio er i utgangspunktet gratis, men med stort insentiv for å bruke ekte penger og se reklame (man kan betale en engangssum for å bli kvitt reklame). Et eget pluss-abonnement gir tilgang til goder som penger i appens egen valuta, gaver, mulighet til å ha flere bilder på egen profilvegg, rabatterte kjøp av innhold til appen, at man går opp i nivå raskere og mer.

Momio oppleves som intuitivt og enkelt å bruke. Blant annet får man instrukser for ulike gjøremål, og symboler og menyer blir oversiktlig etter kort tids bruk. Appen har også innbakt opplæring og regler underveis, for eksempel meldinger om hva som er lov ved deling av bilder, at man ikke skal mobbe andre osv.

Med en gang man oppretter en bruker i appen, får man også noen «datamaskinvenner» fra Momio sin side som har en opplærende funksjon. Blant annet skal politigutten Jack passe på at alle har det bra inne på Momio. Han forteller om hvilke regler som gjelder osv.

Momio har også profesjonelle, menneskelige moderatorer kombinert med kunstig intelligens for å avdekke uegnet oppførsel i appen. Det er også innbakt en knapp inne i meldingssystemet slik at man kan gi beskjed til moderatorer dersom man opplever innhold og meldinger som er upassende.

Vær obs på at appen har et offentlig chatterom der man kan gi likes, kommentere på andres innhold og publisere eget innhold som er tilgjengelig og lesbart for alle.

I tillegg kan man på egen profilvegg publisere egne bilder, informasjon om seg selv. Det er også mulig å dele bilder og video med alle brukerne i nettsamfunnet.

Man blir også oppfordret til å skrive inn navn på egen skole slik at det blir lettere å finne skolekamerater i appen. Dette kan gi rom for misbruk dersom fremmede har uærlige hensikter.

Egnethet

Momio har fått aldersanbefaling fra PEGI fra tre år og 4+ år fra App Store. I vilkår står det at appen beregnet for barn under 18 år. Voksne har ingen adgang, men foreldre har rom i vilkår til å teste ut appen, men kan ikke bruke Momio aktivt utover det.

Når barn installerer appen for første gang blir de presentert for vilkår på en relativt forståelig måte.

Dersom barn er yngre enn tretten år, så får de automatisk kun tilgang til Momio Lite. Man må oppgi egen alder ved registrering. Ved bruk av Momio Lite kan man kun sende emojis i chat med andre, ikke tekst og bilder. Ved å skrive inn foresattes e-post, kan en forelder gi sitt samtykke for å låse opp flere funksjoner i appen.

Det er positivt at utviklerne ber om minimal informasjon ved førstegangsregistrering (kun brukernavn og passord). Vårt råd: Velg noe som er anonymt og ikke identifiserbart. Ikke skriv inn personlig informasjon om bosted, telefonnummer, skole og så videre på egen profil.

Momio har noen elementer for å gi barn en tilrettelagt inngang til bruk av sosiale medier. Blant annet må man gjennom en sjekkliste før man publiserer bilder. Her må man lese regler om at bildet ikke er skummelt, ikke er av seksuell karakter, ikke inneholder dårlig språk og at man har fått tillatelse av den man har tatt bilde av.

Muligheten for å rapportere upassende innhold er også tydelig til stede. Og man kan enkelt trykke på en «anmeld»-knapp som ligger synlig på alle publiserte meldinger, både i det offentlige rom, og i private meldinger. Moderatorer jobber aktivt for å se etter upassende innhold og dårlig oppførsel på Momio. Noe av moderatorer-jobben er riktignok gjort av kunstig intelligens.

Samtidig, lever Momio under samme betingelser som alle andre sosiale nettverk, nemlig det at det er åpent. Så det er vanskelig å vite reell alder og kjønn til den personen man kommuniserer med. En barnelignende avatar kan lett være misvisende for hvem man egentlig prater med i virkeligheten.

Momio oppfordrer til kommunikasjon med andre, og det er positivt, men appen gjør det samtidig litt for enkelt å kommunisere i offentlige rom. Her er det veldig enkelt å bli venner med fremmede mennesker, som man igjen kan prate med i private kanaler. Her kan man dele tekst, video og bilde øyeblikkelig med hverandre, så lenge foreldre har gitt sitt samtykke til slike funksjoner, eller om man har opprettet en konto for barn over tretten år.

Foreldre bør derfor ha god dialog med barna sine om det å møte fremmede på nett, og om å ikke dele personlige opplysninger som informasjon om bosted, telefonnummer og lignende. Momio er kanskje ikke noe mer farlig enn andre sosiale medier, men man kan ikke ta det for gitt at det er uforbeholdent trygt for barn heller.

I appen kan man legge inn informasjon om hvilken skole og klasse man går i, noe som gjør det enklere å finne andre barn fra samme skolekrets. Her må man være obs på at også fremmede vil kunne finne detaljert informasjon om barnet ditt, dersom man velger å legge inn slik informasjon.

Et neste moment er det harde trykket på annonsebannere og reklamer. Blant postene leser man meldinger fra andre brukere og reklamer om hverandre. Det er også ganske tydelig hvor mange likes og kommentarer ulike poster får, og det kan være utfordrende for barn som får lite eller ingen likes. Merk at man også kan betale en engangssum for å bli kvitt reklame.

Generelt er det allikevel lett å se hvorfor Momio er så fengende. Appen er intuitiv og enkel å bruke, og med fargerike menyer og omgivelser er det mye å utforske her. Det er også spennende å komme i kontakt med andre på nett, og appen oppmuntrer til kommunikasjon. Det er også en del sikkerhetsmekanismer på plass her for være til hjelp for barn og appen kan ha en opplærende funksjon ved å stadig minne barn på gode nettvettregler.

Les mer på foreldresiden til Momio.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android/Windows.

Reklamefilm:

Foto: Momio ApS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)

 

Bli medlem av Barnevakten