Poparazzi

Appen er merket foreldreveiledning av PEGI i Google Play og 12+ år i App Store. 18 år i brukervilkår. iOS (Apple)/Android (Google).

ANMELDELSE: Poparazzi er et sosialt medium med en ny vri. Det er dine venner som publiserer bilder på profilen din. Vær obs på det å ivareta eget personvern samt lover og regler for bildedeling.

En «paparazzi» er som kjent det man kaller en innpåsliten fotograf.

Appen Poparazzi kan ikke akkurat sammenlignes med yrket nevnt over, men dreier seg allikevel om snu på rollen med bildedeling. Det er ikke du, men dine venner som legger ut bilder på din profil. Og motsatt, kan du legge ut bilder på venners profil.

Det kan være bilder man selv tar eller har tatt av venner, eller bilder og snapper venner har sendt deg tidligere og som du har lagret.

I beskrivelsen til denne appen står det (vår oversettelse fra engelsk): «Poparazzi er et nytt fotodelingsnettverk hvor vennene dine er paparazzier og du er deres. Din profil i appen blir laget når vennene dine tar bilder av deg. Motsatt, så kan du lage venners profiler når du tar bilder av dem.»

Poparazzi

Format: iOS (Apple)/ Android (Google Play)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: TTYL Inc.

Kanskje kan dette premisset legge opp til en annerledes tilnærming til bildedeling? I stedet for at man møysommelig velger ut bilder på egen profil, blir det en mer spontan bildedeling der venner står bak kameraet.

Samtidig kan andre misbruke denne tilliten og publisere bilder som man ikke ønsker å ha på egen profilvegg. Du har anledning til å slette bilder som du ikke liker at andre har lagt på din side.

Men det er flere utfordringer:

  • Veldig mange andre kan se bildene, og eventuelt ta kopi, før du rekker å slette.
  • Du må følge med hele tiden, bildene dukker opp automatisk på din side uten at du må godkjenne først.
  • Dersom andre har deg i din kontaktliste på mobiltelefonen, kan de opprette en profil knyttet til ditt mobilnummer uten at du må si ja først.

Appen er gratis å laste ned og man må legge inn et mobilnummer for å få en verifiseringskode. Brukerkontoen knyttes altså opp mot et mobiltelefonnummer. Etter det ber appen om tilgang til kamera, kontaktlisten og varslinger.

Man kan altså velge å gi appen tilgang til kontaktlisten på mobiltelefonen. Gjør man dette kan alle i kontaktlisten legge ut bilder på din profil så lenge de og du har en konto i appen. Derfor kan det være lurt å nekte appen tilgang til kontaktlisten og heller søke opp og legge til (følge) brukere en etter en.

Etter det kan man knipse et bilde av hvem som helst som har en bruker i appen eller at man deler bilder man allerede har lagret. Det er også mulig å publisere bilder og knytte dette til et telefonnummer selv om denne personen ikke har opprettet en konto.

Vedkommende må være i mobiltelefonens kontaktliste. Denne personen får da en profil med et anonymt brukernavn som for eksempel «user375912». Andre kan søke opp dette brukernavnet og følge personen.

Det står da at «denne kontoen ikke er gjort krav på». Personen som eier mobilnummeret får også en SMS-varsel hver gang et nytt bilde blir publisert på profilen.

Har man faktisk opprettet en profil inne på Poparazzi er det litt andre regler som gjelder.

To personer som følger hverandre kan automatisk legge ut bilder på hverandres profiler uten at noen godkjenning må skje først. Andre kan ikke legge ut bilder på din profil hvis ikke du følger dem først. Noe som gir litt bedre sikkerhet med tanke på bildedelingen.

Brukere som er i hverandres kontaktliste på mobiltelefonen vil automatisk følge hverandre i appen. Og man kan følge hvem som helst uten at de må godkjenne en venneforespørsel først. Alle profiler er derfor åpne og synlige for alle.

Som med andre typer sosiale medier byr appen også på en egen side for å se utvalgt innhold og brukerkontoer fra hele verden.

Det finnes noen grep man kan ta for å styre innholdet som dukker opp i appen.

Man kan selv slette bildene som dukker opp på egen profilside dersom man har en brukerkonto i appen.

Det går også an å rapportere og blokkere brukere. I tillegg er det mulig å frata en følgers rolle som «poparazzi» – slik at de ikke lenger kan publisere bilder som blir synlige på din profil.

Poparazzi byr altså på et særegent konsept ved at venner og andre i kontaktlisten får tildelt rollen som fotograf. Det er ikke lenger bare en selv som publiserer bilder som er nøye utvalgt, men i stedet et mer spontant bidrag med bilder som andre har tatt. I tillegg til hverdagslige og humoristiske snapper man har lagret av hverandre.

Her kan altså venner stå bak kamera og knipse bilder av at man gjør morsomme triks, danser, har uhøytidelige hverdagsøyeblikk eller deltar på andre minneverdige opplevelser sammen.

Appen kan samtidig utfordre barns rett til privatliv ved at andre styrer det som blir synlig på ens egen profilvegg, man kan glemme å spørre om lov før bildedeling og muligheten for å velge innstillingers som ivaretar eget personvern mangler.

Når hvem som helst i kontaktlisten kan legge ut et bilde mister man til en viss grad kontrollen over innholdet som blir synlig på egen profil. Det er derfor viktig å huske spørre om tillatelse til å publisere bilder av andre på nett.

Vår erfaring er at appen brukes til å dele livet bak fasaden, en motvekt til den perfekte fasaden på veggen på Instagram. Det er mye bra med dette, og for mange kan det styrke selvfølelsen at det blir vist mer av hvem man er med dobbelthaker og kviser og håret til alle kanter. Det er mer naturlig og mindre kleint at andre deler dette og ikke en selv, og det oppleves befriende å le av dette sammen med andre. Samtidig kan selvfølgelig også denne appen, som de fleste sosiale medier, misbrukes til å dele bilder som kan oppleves som krenkende eller mobbing.

For unge som allerede opplever mobbing, vil en bruker i denne appen kanskje bli ekstra belastende. Det å mangle venner vil også bli tydelig i en slik app, at man ikke har noen som deler morsomme bilder av en. Skal barn og unge få bruke denne appen – er det viktig at man snakker om hvordan appen bør brukes, at tillatelse og samtykkeinnhenting egentlig fortsatt gjelder, samt hva slags bilder som er innenfor å publisere og ikke.

Det er også viktig å vite at man i teorien blir eksponert for alle andre i hele verden som har konto i appen, så sånn sett mister man kontrollen på egne bilder. Man kan til en viss grad styre hvem som skal få dele bilder på ens profil, men man kan ikke stenge for hvem som kan se profilen.

Man bør også være obs på at det kan oppleves stressende å hele tiden ikke vite helt hva som er delt, selv om det er en del av konseptet med denne appen. Appens ramme vil nok medføre at man har behov for å sjekke appen ofte, slik at man kan slette det man ikke synes er ok at blir delt. Men som sagt, blant venner så vet de fleste hvor grensen går for hva som er morsomme og gøye postinger og ikke.

Man bør også sjekke over hvem som ligger i kontaktlisten på mobiltelefonen dersom man skal gi appen tillatelse til denne listen. Man behøver nemlig ikke gi appen en slik tilgang, man kan i stedet søke opp og følge hver enkelt bruker i appen en etter en.

Egnethet

Poparazzi er merket «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play og 12+ år i App Store.

Begrunnelsen fra Apple er sjelden/mild bruk av rusmidler eller referanser til dette.

I brukervilkårene står det at man må være ved myndig alder for å bruke tjenesten, altså 18 år her til lands. Man får heller ikke gått videre med å lage en profil i appen med mindre man angir en alder fra 13 år.

Som med alle andre sosiale medier kan innholdet være oppbyggende og positivt eller destruktivt avhengig av hvem man kommuniserer med på plattformen. Gode personverninnstillinger er allikevel med på å gi barn og unge rammer som begrenser kontaktflaten til de man selv ønsker. Men slike sikkerhetsmuligheter har Poparazzi heller få av.

Poparazzi har noen dilemmaer man bør være obs på:

For det første kan hvem som helst publisere et bilde av barnet ditt. Bildet blir synlig på barnets egen profil. Man kan snevre dette inn ved å være obs på hvem barnet velger å følge i appen. Men andre kan også opprette profiler på vegne av barnet ditt og knytte dette opp mot hans eller hennes mobilnummer.

Man kan heller ikke sette profilen som «privat» i Poparazzi. Det betyr at hvem som helst i verden kan søke opp profiler og se bildene deres. Det er heller ingen mulighet til å avslå følgerforespørsler.

Men man kan:

  • Slette bilder som andre har lagt ut på ens profil dersom man har en konto i appen. Skal barna få bruke appen, bør man oppfordre dem til å ta en vårrengjøring i bildene iblant og eventuelt slette noe man reagerer på.
  • Velge å ikke gi appen tilgang til kontaktlisten på mobilen og heller søke opp og følge andre brukere man har tillit til en etter en.
  • Fjerne andres mulighet til å legge ut bilder på ens egen profil (frata brukere rollen som paparazzi).
  • Rapportere og blokkere brukere.

Utviklerne har også satt noen retningslinjer for brukersamfunnet som forbyr mobbing, falske kontoer, trusler, pornografi og nakenhet.

For å slette en konto og for å få mer informasjon om tjenesten kan man lese «ofte stilte spørsmål». Gå helt nederst på denne siden for å finne et skjema for å slette en konto.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Foto: Skjermdump fra appen / TTYL Inc.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten