Logoene til de mest populære appene i august 2020.

De mest populære appene akkurat nå

Vi har saumfart topplistene for å gi deg en oversikt over hvilke apper som er mest populære å laste ned akkurat nå. Det gir deg en sjanse til ligge i forkant før barnet tar i bruk nye apper.

Det finnes en app for alt og utvalget er svimlende. Vi har derfor laget en liste med noen av appene som er lastet ned mest akkurat nå. Utgangspunktet er topplistene til App Store og Google Play.

Samtidig har vi forsøkt å luke ut programmer som ikke er så interessante når vi tar for oss barns bruk av mobil og nettbrett, det gjelder for eksempel parkerings- og bobilapper. Det betyr også at vår liste ikke er kopiert slavisk fra topplistene og at vi ikke dekker alt. Topplistene tar heller ikke hensyn til om det er barn eller voksne som laster ned appene. Spill er heller ikke tatt med i vår oversikt.

Merk også at dette er ikke en liste med anbefalte apper for barn og unge. Dette er bare ment for å gi en orientering og oversikt. Vi har heller ikke testet alle apper inngående. For å finne frem til app-anmeldelser rettet mot barn, finner du en utfyllende liste her.

Vi viser butikkenes aldersgrenser. Legg merke til «PG-klassifisering», det betyr at det er vanskelig å sette en aldersgrense fordi det er brukerne som lager mye av innholdet og man vet jo ikke hva brukere kan finne på å dele med andre. «PG» betyr parental guiding, det vil si at foreldrene må inn og veilede om appen kan være ok for barnet.

Populære apper i august 2020

Triller

TikTok-konkurrent som har mye til felles med nevnte tjeneste. Omtalt som app for å lage musikkvideo. Her kan man velge en populær sang og filme en egen musikkvideo av seg selv som danser til for eksempel. Programmet går under kategorien videospillere og -redigeringsverktøy. Egenprodusert materiale kan også deles med venner og resten av nettsamfunnet. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Tiktok

Tjeneste for å se og dele korte videosnutter med andre, alt fra dansetrinn og humor fra Norge og internasjonalt, men også potensielt innhold som ikke er ment for barn. Tjenesten bygger på samme prinsipp som for eksempel Youtube, men videoene varer sjeldent mer enn 15 sekunder og kan maks være på 60 sekunder. Innhold som deles kan få hjerter (likes), kommentarer og de kan deles videre til andre plattformer utenfor Tiktok. Brukere kan også følge hverandre, og det er mulig å sende direktemeldinger til hverandre. Les vår anmeldelse av appen herAldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Også på topplisten: Snapchat, InstagramYoutube og Twitter.

Byte – video communities

Etterfølgeren til Vine og en tjeneste for å dele korte videosnutter. Minner om Tiktok, men mer minimalistisk. Her kan man både se videoer som andre har lastet opp, eller så kan man selv publisere innhold. Videoene som legges ut er begrenset til noen få sekunder. Det er mulig å følge andre og like videoer, og når man ser innhold så kan man se en endeløs liste med nytt innhold, eller se videoer fra personer man følger. Aldersgrense i App Store: 17+ Google Play: PG-klassifisering.

Pinterest

Sosialt nettverk for å dele bilder og video med fokus på interesser, hobbyer og kreativitet. Her deles oppskrifter, bilder, plakater, bilder av strikketøy og mat, tekstil og design, og mye mer. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Whatsapp

Tjeneste for å ringe, melde venner og dele video- og bilder i grupper. Bilder kan redigeres med filtre, tekst og emoji-ikoner. Så her er det mulig å være kreativ i måten man uttrykker seg på. Innhold kan deles med venner privat, eller i små eller store grupper som man oppretter selv. Moderselskapet til de som har utviklet Whatsapp, er Facebook. Les anmeldelse av appen herAldersgrense i App Store: 12+ Google Play: 3 år.

Discord

Chatteapp som ofte er brukt i sammenheng med dataspill. Har lignende funksjoner som andre sosiale medier, og man kan kommunisere med venner via tekst, stemme- og videochat. Det finnes også servere som er nettsamfunn, eller offentlige grupper som det er mulig å delta i på Discord. Les vår anmeldelse av appen herAldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Twitch

Som en fotballkanal for fotballsupportere, men for dataspill! Twitch er en videotjeneste som blant annet viser direktestendt video fra dataspill og e-sportarrangementer. Plattformen kan sammenlignes med Youtube, men der hovedvekten av innholdet dreier seg om dataspill. Man kan også selv streame (vise video) av at man spiller dataspill, eller så kan man følge kjente personer og populære spilltitler innen alt fra skytespill til bilspill. Aldersgrense i App Store: 17+ Google Play: PG-klassifisering.

Reddit

Kan best sammenlignes med gode gamle forum og diskusjonssider på nett. Reddit er et nettsamfunn der brukerne kan diskutere innhold, stille spørsmål, gi og få råd og mer. Svar på innlegg legges under trådstarteren, og svarene kan stemmes opp eller ned. På det vis blir mer relevante innlegg gjerne fremhevet og stemt opp. Appen byr også på mer enn bare tekst, her kan man chatte og dele videoinnhold og bilder. Aldersgrense i App Store: 17+ Google Play: PG-klassifisering.

Yubo

Sosiale medier som har fokus på det å finne nye venner og øke den sosiale kretsen på internett. Appen har blant annet en funksjon som minner om Tinder, der man kan se gjennom profilbilder og korte profilvideoer til andre personer og sveipe for å forkaste eller legge til vedkommende som venn. Yubo har også livestream, chat med venner, chat i grupper og videochat. Privatchat der fremmede ikke kan se på og kommentere krever kjøp av abonnement. Aldersgrense i App Store: 17+ Google Play: PG-klassifisering.

Yolo

App for å sende anonyme meldinger, noe Barnevakten advarer mot på grunn av større risiko for mobbing. Yolo stiller i selskap med apper som Tellonym og Sarahah. Men Yolo er samtidig langt enklere utformet. Yolo fungerer sammen med Snapchat og er mer som et tillegg enn en egen app. Man kan ikke bruke Yolo uten en Snapchat-bruker og app. Yolo fungerer som en mellomtjeneste som publiserer innhold for deg på Snapchat og legger ut en lenke som andre kan trykke seg inn på for å sende meldinger anonymt til deg. Les vår anmeldelse av appen herAldersgrense i App Store: 17+ Google Play: PG-klassifisering.

Houseparty

Målet med Houseparty er at en eller flere i vennegjengen skal være bare et raskt tastetrykk unna. Det er enkelt å se når venner logger på og man kan hoppe rett inn i samtaler med andre der videooverføring starter øyeblikkelig uten at vedkommende på godta anrop først (kan endres på i innstillinger). Appen har også fokus på at flere skal ha mulighet til å delta i en videosamtale samtidig. Les vår anmeldelse av appen herAldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Funny Voice Effects

App som fungerer som stemmeforvrenger. Ta opp egen stemme, og legg til effekter slik at man høres ut som for eksempel en robot, spøkelse eller romvesen. Krever videoopptak. Det finnes mange lignende typer apper på markedet. Appen har abonnmentsløsning for å kjøpe flere typer stemmer og ubegrenset bruk. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play (annet utviklernavn): 3 år.

VSCO – Programvare for bilder og videoer

Gratis, men tilbyr abonnementsløsning for tilgang til visse funksjoner. Her kan man justere på lysforhold, rette opp bilder, beskjære, og legge på ulike filtre. Filmer kan kuttes, redigeres og klippes. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: 3 år.

QR- og strekkodeskanner på norsk

App for å skanne strekkoder, eller såkalte QR-koder. En QR-kode er et bilde av et kvadratisk symbol som man kan finne på alt fra kjøpesentre og tivoli til blader og på produktemballasjer. Ved å bruke mobilkameraet kan man fange opp en QR-kode som kan for eksempel føre til en lenke til en nettside, koble til et trådløst nettverk, kalenderinformasjon eller annen type informasjon. I prinsippet behøver man stort sett ikke en app for å fange opp slike QR-koder. Mobilens innebygde kamerafunksjon kan også brukes. Aldersgrense i App Store: 4+ Google Play: 3 år.

Faceapp – AI Face Editor

Bilderedigeringsprogram som legger ulike filtre på eller manipulerer portrettbilder. Filtrene kan endre på lysforhold, og justere bildet slik at huden ser lysere/brunere ut, sminket eller mer glatt. Programmet har også en mer «tullete» funksjon som kan få vedkommende til å se ung eller gammel ut, legge på skjegg, endre hårstil, endre kjønn, legge til tatoveringer, bytte bakgrunn og mer. Aldersgrense i App Store: 4+ Google Play: 3 år.

Shazam

App som bruker mobiltelefonens mikrofon og tilgang til internett for å lytte til og gjenkjenne musikk. Lar deg også se sangteksten i sanntid samtidig som man lytter til musikken. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Bitmoji

 App for å lage en avatar (tegneseriefigur) som kan brukes i chat med andre. Kan sammenlignes med å lage sitt eget uttryksikon (emoji). Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: 12 år.

Facetune (1 og 2)

App for å endre på portrettbilder. Legg på filtre, juster hvordan huden ser ut, legg på sminke og mer. Utvikleren skriver at man kan belyse øyne, fjerne kviser og urenhet på hud. Dermed kan man fjerne tydelige porer, merker og myke opp huden. Tenner kan også gjøres hvitere dersom det er ønskelig, og man kan justere på nese og hake og andre partier av ansiktet man ønsker å endre på. Facetune er altså bildemanipulering og utseendejustering i appformat som kan endre et portrettbilde totalt. Aldersgrense i App Store: 4+ Google Play: 3 år.

NordVPN

Tjeneste for å skjule IP-adressen din. VPN brukes blant annet til å skjule posisjonen, eller for å gi inntrykk av at programmer og nettsider»tror» at du er i et annet land for eksempel. Det kan også brukes for å hindre at andre får tilgang til informasjonen din når du er på nett. VPN-tjenester som denne kan allikevel være utfordrende i seg selv dersom tjenestetilbyderen ikke skulle vise seg å være å stole på. Les mer om VPN hos Nettvett.noAldersgrense i App Store: 4+ Google Play: 3 år.

Spotify

Tjeneste for å strømme musikk enten på nett eller offline. Gratis, men med reklame. Eventuelt kan man kjøpe abonnement for å høre på musikk uten reklame og for å laste ned til de gangene man ikke har nett. Aldersgrense i App Store: 12+ Google Play: PG-klassifisering.

Les også:

Aldersgrenser for apper og spill

Etiske regler i app-butikkene


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.