Foto: Shutterstock

Apper og spill til ferieturen

Vi viser apper og spill som kan underholde både barn og voksne på reisen eller hytta.

For mange blir nok sommerferien dette året tilbrakt på reise innenfor landegrensene eller i nærmeste naboland. Enten det blir flere timer i baksetet i bilen eller lange hytteturer som står på menyen, så sjekk vår liste med tips til spill og apper.

Gå løs på over femti brettspill med Nintendo Switch

Brettspill kan være et samlingspunkt for både barn og foreldre. En god runde Ludo, et lystbetont spill med fire på rad, eller et konsentrert parti med sjakk kan være fint for sene kvelder eller som pause fra utelek.

Allikevel er det ikke like enkelt å pakke med seg esker på esker med brettspill. Til det formål har Nintendo komprimert og samlet mange brettspill digitalt. Med Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics er det over femti spill å gå løs på.

Og siden Nintendos spillkonsoll er portabel, kan man enkelt pakke med denne på reise der flere kan spille på en og samme skjerm!

Her er det et drøss med klassiske kort- og brettspill. I tillegg kan man bryne seg på bowling, dart, biljard, fisking og ulike sportsspill. Det er rett og slett noe for enhver, og er en glimrende mulighet for å være sosial selv om man er på skjerm.

Format: Nintendo Switch
Aldersmerking:
12 år fra PEGI

Les vår anmeldelse av spillet her. Sjekk også ut vår anmeldelse av «brettspillet» Super Mario Party.

Let etter blomster og insekter med Seek

Seek by Inaturalist er en veldig kul app for å dra på plante- og insektjakt. Vet du ikke hva den blomsten eller det artige insektet heter? Plukk opp mobiltelefonen, pek med kameraet, og la smarttelefonen gi deg svaret. Dette er «safaritur» i skogen på det aller beste, og alle funn man gjør blir lagret på mobiltelefonen.

Appen er laget av blant annet National Geographic Society i USA, og er barnevennlig fordi den samler ikke inn opplysninger om barn. Man må ikke opprette en konto for å bruke appen, og den er til og med helt gratis! En del av teksten er også på norsk, og det følger med noen lure naturregler som lærer barna om det å være ute.

Tips til foreldre: Snakk med barna om å være obs på omgivelsene, ikke gå inn på privat eiendom og ikke spis noe de finner i naturen (uten at en voksen sier at det er trygt). Barn bør også ha respekt for levende vesener, og ikke ta på insekter og dyr som kan bite/stikke. Appen bruker mobildata, men man kan også ta bildene ute på tur, og slå de opp i appen når man kommer hjem.

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Aldersmerking:
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store

Les vår anmeldelse av appen her.

Opplev historier fra norsk folketro og sagn

Hidden er en app som enkelt gir oversikt over steder av interesse. Det kan være sagn og folketro, lokalhistorie, landemerker, kulturminner og mer. Appen viser posisjonen din på et kart og hvor interessepunktene befinner seg i nærheten av deg.

Det mest spennende i appen er kanskje det som kalles «skjulte historier». Det kan for eksempel være et sagn som man får et lite utdrag fra, men for å få hele historien må man faktisk oppsøke stedet. Man kan enkelt sette opp et filter for hva slags interessepunkt som skal dukke opp på kartet.

Utviklerne skriver selv: Historiske begivenheter, kulturminner, eldgamle sagn og fortellinger fra hele landet er blitt samlet inn digitalt, inkludert de villeste historier om myteomspunne fjell, underjordiske vesener, sjøormer og troll med opptil flere hoder.

Appen passer nok best for foreldre og barn som utforsker omgivelsene sammen. Tekstene kan være kompliserte å lese, og historiene egner seg ofte best fortalt sammen med voksne.

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Aldersmerking:
7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store

Les mer om appen her.

Tegn og fargelegg med kreative apper

Fargeleggingsbøker og tegneark er stor stas for kreative barnehender. Med et nettbrett eller en mobiltelefon for hånden behøver man aldri å frykte å gå tom for hverken papir eller fargeblyanter.

For de aller yngste kan det være fint med apper som gjør «mye av jobben selv». Det vil si at barna bare velger farge, også trykker de innenfor rammene på figurer slik at disse blir fargelagt. Appen Toonia colorbook (iOS) er glimrende til det. Her kan barna enkelt fargelegge figurer innen et hav av ulike kategorier som dyr, sport, festlige arrangementer og mer. Med appen Pango Paper Color (iOS/Android) kan barna fargelegge tredimensjonale modeller.

For litt større barn som ønsker å tegne for frihånd, kan Drawing Pad (iOS) være et alternativ. Her er det fargeblyanter, tusjer, malerpensler og alt mulig som gir tilsvarende effekt når barna uttrykker seg kreativt. Appen er relativt enkel å bruke, men har også mer avanserte muligheter som justering av størrelse på pensler og fargevalg. For eldre barn som ønsker mer avanserte muligheter kan Procreate (iOS) være enda et alternativ.

Sjekk også ut denne appen som lar barna få bruke fantasien sin ved å lage kreative tegninger basert på enkle figurer og symboler. Og denne appen der barna kan perle på virtuelle perlebrett!

Gjør bilturen hyggeligere med en lydbok

Pickatale er en norskutviklet leseapp som gir tilgang til flere hundre bøker både på norsk og engelsk. Appen fungerer også som en lydbok ved at en fortellerstemme kan lese opp teksten i bøkene. Derfor passer appen perfekt for lange bil- og togturer for eksempel.

På menyen finner man eksempler som Frost 2, Toy Story 4, Rive-Rolf, Brillebjørn, Pulverheksa og annet spennende. Bøker kan også lastes ned til offline-bruk slik at barna kan lytte til bøker uten tilgang til internett.

Det er ingen reklame i appen eller muligheter for kjøp i app utover abonnementstjenesten. Prisen for abonnement er enten et månedsabonnement på NOK 89/måned eller et årsabonnement på NOK 589/år. Dette er uten bindingstid. Les mer om dette her.

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Aldersmerking:
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store

Les vår anmeldelse av appen her.

Før en feriedagbok med Book Creator

Ferier går fort og kan være stappet fullt av alskens aktiviteter. Året etter er kanskje mange av høydepunktene gått i glemmeboka. En fin måte å ta vare på minner er gjennom å notere ned noe av det som skjer. Book Creator er et kraftig verktøy som er enkelt å bruke og kan fungere som en dagbok.

Her kan barna kombinere bilder, lyd, video og tekst. Så en opplevelse kan formidles både visuelt og som tekst.

Mulighetene med Book Creator er utallige, kun fantasien setter grenser. Barn kan lage spennende fortellinger ved å kombinere bilder, tekst og lyd. Eller lage presentasjoner og koble lyd og bilder knipset med Ipadens kamera. I tillegg kan man legge inn lenker til eksterne videoer og nettsider.

Appen er også så enkel i bruk at selv de yngste, og gjerne barn i barnehagealder, kan mestre dette med litt veiledning og hjelp fra voksne. Ferdige bøker kan enkelt eksporteres som PDF, video og andre typer filformat og deles med familie.

Format: iOS (Apple)
Aldersmerking:
4 år i App Store (iOS)

Les vår anmeldelse av appen her. Sjekk også ut denne dagbokappen fra Tinybop.

Lag en lysbildefremvisning med Imovie

iMovie

Mobiltelefonen har i mange tilfeller erstattet familiens videokamera eller fotoapparat. Lett tilgjengelig i lommen er det raskt å knipse ferieminner og eviggjøre dem via mobiltelefonen.

For de som har en Iphone eller en Ipad er Imovie et godt verktøy for å snekre sammen bilder og video sammen med musikk.

Det kan bli en flott lysbildefremvisning til å oppsummere ferieturen i etterkant. Og hvorfor ikke la barna ta regissørrollen? Imovie er passe inutitivt å bruke slik at barna selv kan legge til alt fra stilige overganger til tekst og musikk.

For Android-brukere finnes det andre alternativer. Google Foto byr på skylagring og kan til og med automatisk samle sammen bilder fra steder man har besøkt.

Format: iOS (Apple)
Aldersmerking:
4 år i App Store (iOS)

Les vår anmeldelse av appen her.

Gi barna hjernetrim med sjakk og problemløsing

Magnus Carlsen har med sine mange bragder gjort sjakk til en konkurranseform for folk flest. Fra å være et brettspill for de spesielt interesserte, er sjakk blitt en del av populærkulturen vår.

Men med sine mange brikker og kompliserte strategier er sjakk mer enn å bare bevege seg fra den ene siden av brettet til den andre. Og mange kvier seg kanskje for å lære dette spillet. Heldigvis finnes det en kur.

Appen Magnus Kingdom of Chess lærer barn (og voksne) grunnleggende sjakk på en motiverende og gøyal måte!

Animasjonene er nydelige og spillgrafikken likeså. Fra fargerike landskap med trær, vann og fisker til slott og kjellere. Magnus er også med i spillet og støtter deg – og dyrefigurer pryder også skjermen. Musikken er også nydelig, så dette er et vakkert spill å være i.

Så hvis du ønsker at barnet ditt skal lære seg sjakk, kan dette være et ypperlig sted å starte.

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Aldersmerking:
4 år i App Store (iOS) og 3 år i Play Store (Android)

Les vår anmeldelse av appen her.

Les også vårt tips til apper med problemløsing for de minste, og forslag til tre gode sjakk-apper.

Bygg en by med Hoopa City 2

Det er gøy å bygge sin egen by i et virtuelt format, men ofte er spill og apper som handler om nettopp det, beregnet for ungdom og voksne. Heldigvis har utviklerne av denne appen tenkt litt annerledes og laget en app for unge byarkitekter.

Her er det fritt frem for å plassere ut hus, butikker, veier, parker og mer etter eget ønske.

Hus og kjøpesentre blir raskt kjedelig uten beboere. Så bildet fylles fort opp av trafikk med biler og fotgjengere. Ved å dra og slippe en gitt fotgjenger på en bygning, får man opp et forstørret bilde som viser innsiden. Her kan man få beboerne til å bade, åpne kjøleskapet for å spise, se en film på kino og mye mer. Dette gjør at byen din blir enda mer levende og verdt å utforske.

Så Hoopa City har altså to aspekter ved seg. Muligheten til å være kreativ ved å bygge sin egen by. Og så kan man undersøke innbyggernes tanker om byen via tenkebobler, samt utforske bygningene på nært hold.

Man kan lagre opptil 20 byer, skifte mellom dag og natt, og låse opp over 60 kombinasjoner av bygninger.

Format: iOS (Apple)/Android (Google
Aldersmerking:
4 år i App Store (iOS) og 3 år i Play Store (Android)

Les vår anmeldelse av appen her. Sjekk også ut dette Minecraft-inspirerte spillet der man skal samle ressurser og lag et yrende landsbyliv i ekte middelalderstil. Og Minecraft finnes så klart i lommeformat! Bygg og utforsk med en app som er beregnet for de yngste.

La barna få leke rollespill med Toca Vacation

Toca Boca er en kritikerrost app-utvikler som lager flotte programmer for barn. Serien med apper kan sammenlignes med dukketeater der barna kan utfolde seg med frilek. Ulike steder som hjemmet, gården, skolen og sykehuset har interaktive gjenstander og dukker som kan beveges rundt omkring på skjermen.

Akkurat på samme måte som med et dukkehus med andre ord.

Utviklerne har så klart laget en egen app der «ferie» er tematikken. Eventyret starter på flyplassen, så kan man dra på handletur og sightseeing på strandpromenaden, leke på stranda, surfe i havet og utforske hotellet man bor på.

Fantasien og innlevelsen kan barna stå for i denne appen som legger til rette for lek.

Format: iOS (Apple)/Android (Google
Aldersmerking:
4 år i App Store (iOS) og 3 år i Play Store (Android)

Les mer om appen her. Sjekk også ut denne kule appen der barna kan leke frisør med sitt eget portrettbilde.

Andre tips og forslag


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.