Derfor vil barna bruke penger i Fortnite

Hva får man egentlig når man kjøper ting i Fortnite? Og er det verdt å åpne lommeboka?

Det nettbaserte skytespillet har blitt utrolig populært og finnes både på mobil, nettbrett, spillkonsoller og PC.

Spillet er i utgangspunktet gratis å laste ned, men har mulighet for å kjøpe innhold i spillet som kostymer, fallskjermglidere, uttrykksikoner, dansebevegelser og nye økser.

Dette er ofte innhold som har stilig design og er detaljert tegnet.

Fordi Epic Games har sikret seg så stor tilgjengelighet og spillet finnes på så mange ulike typer skjermer, betyr det også at «alle» kan spille Fortnite. De fleste har jo en mobil i hjemmet, om ikke de har tilgang til spillkonsoll og PC. Økt tilgjengelig for folk flest, er også noe som også øker salg og fortjeneste hos spillutvikleren.

Selv om kostymekjøp og annet innhold ikke gir spilleren direkte fordeler som hjelper en å vinne i spillet, så gir det allikevel barna mulighet til å lage sitt eget uttrykk i en spillkultur der slik er viktig.

Å kjøpe kostymer og uttrykksikoner i Fortnite er en måte å vise seg frem på

Spillets egen valuta for kjøp av innhold kalles «V-bucks.» Man kan sakte tjene opp V-bucks bare ved å spille Fornite. Men dette tar tid, og det går mye raskere å kjøpe V-bucks med ekte penger.

Spillet er delt opp i sesonger på samme måte som for eksempel et fotballag starter og avslutter en sesong. Hver sesong i Fortnite byr på endringer i spillverden, nye modus og våpen.

«Battle Pass» er en del av hver sesong. Enkelt forklart, er dette en slags inngangsbillett man kan betale for hver nye sesong. Per nå koster dette 950 V-bucks, som tilsvarer rundt 82 norske kroner.

Med et «battle pass» kan man få større progresjon i spillet og vinne innhold ved å gjennomføre ukentlige utfordringer. Det kan være milepæler som å bruke håndvåpen et gitt antall ganger, komme høyt oppe på tabellen i en kamp, oppdage spesifikke våpen og gjenstander i spillet, og mer.

Man kan også ta en snarvei og kjøpe seg frem gjennom disse utfordringene for ekte penger. Da får man alle belønningene, men slipper å gå gjennom listen med gjøremål og utfordringer. Spillutvikleren påstår selv at det tar mellom 75 og 150 timer for å få disse belønningene uten bruk av ekte penger.

Uten et «battle pass» kan man også gjennomføre visse utfordringer og få belønninger. Men det er mye lengre intervaller mellom utbetalinger, og rett og slett mindre belønninger å få.

Selv om Fortnite er gratis å spille, er det altså sterke insentiver for å bruke ekte penger. En oppdatering i spillet introduserte for eksempel bruk av basketball og badeball, disse kunne man bruke ved å skaffe seg et «battle pass».

En annen tanke er at det stadig kommer nye sesonger i spillet med nye innslag av våpen, kostymer, uttryksikoner og spesialgjenstander. Foruten om det, kan man også kjøpe innhold i spillets egen butikk med gjenstander som byttes ut daglig. Så utvalget er bokstavelig talt endeløst.

Vi brukte 2500 norske kroner

Vi brukte 2500 norske kroner i spillet for å se hva man faktisk fikk for pengene. Man skulle kanskje tro at dette var en såpass stor sum med penger at det ville holde i hele spillets levetid. Omtrent halve summen, altså 1250 kroner, ble borte på kjøp av dagens utvalg av gjenstander, et battle pass, samt at vi kjøpte oss opp gjennom alle utfordringene innenfor denne sesongens battle pass.

Om et par måneder, starter alt på nytt med ny sesong og nytt battle pass. For ikke å nevne at det hver dag legges til nye, daglige gjenstander for kjøp.

Etter å ha kjøpt dagens utvalg av gjenstander bare tre dager på rad, var resten av pengene brukt opp. Hver dag legges det ut seks gjenstander, gjerne et utvalg av emotes, økser, klær og glidere.

Selv en sum på over to tusen kroner varer ikke lenge sammenlignet med det vanvittige utvalget av gjenstander som kan kjøpes i Fornite.

Gode råd å ta med seg

Vår erfaring er at pengene fort kan forsvinne i Fortnite og at det kan bli fristende å kjøpe stadig nytt innhold som blir lagt til i spillet. Vi erfarer også at en del barn opplever det utfordrende at noen får bruke penger i spillet og andre ikke. De som bruker penger på utstyr i Fortnite, blir tøffere og får mer status i spillet og i vennegjengen. Vi anbefaler derfor å snakke sammen som foreldre om det med kjøpepress i Fortnite. Snakk også med barna om pengebruk i spill. Fortell at de som lager spillene, gjør det bevisst fristende å bruke penger. Gode avtaler med barna om hvor mye de får lov til å bruke i spill, er viktig. Bestem gjerne et maksbeløp som kan brukes per måned, slik at dere kan holde oversikt.

V-bucks kjøpes også i pakker der 82 kroner tilsvarer 1000 V-bucks, 209 kroner tilsvarer 2800 kroner osv. Jo større pakker, jo flere V-bucks får man som bonus. For å kjøpe pakker med V-bucks må man gjennom spillkonsollen eller mobilens egen nettbutikk. Denne er passordbeskyttet dersom man har lagt inn slike sperringer.

Samtidig er det ingen sperrer eller passordbeskyttelse etter at man har kjøpt en pakke med V-bucks og overført dem inn i selve spillet. Kort forklart: Bruk av ekte penger er sperret dersom man har valgt innstillinger for det, men bruk av V-bucks er ikke underlagt slike sperrer.

Så i praksis kan det være vanskelig å holde igjen for barnet, dersom man som forelder tenker at det lønner seg å kjøpe en stor pakke med V-bucks som skal vare over i spillet over tid.

Et råd er at det kan være lurt å kjøpe mindre pakker med V-bucks dersom man ønsker større kontroll over pengebruken i spillet.

Slik hundrer du barna å tømme bankkortet i spill.

Frister det å bruke ekte penger i Roblox?

Hvordan samtale med barn om spill.

Fortnite eller Overwatch?

PS! Denne artikkelen er skrevet på fritt og uavhengig grunnlag etter at Barnevakten søkte støtte fra Lotteritilsynets tilskuddsordning.