Foto: Shutterstock / Barnevakten

Politiet advarer mot pengemas i Tik Tok

Barn bruker penger i form av digitale klistremerker i Tik Tok. Lederen i politiets nettpatrulje oppfordrer foreldre til å sjekke appen der ungdommer ber om å få tilsendt penger av de andre brukerne.

– Appen er en del av en ny trend som skremmer oss litt. Unge barn sender penger til fremmede
i håp om å få flere følgere i appen, sier leder i Nettpatruljen i Øst politidistrikt, politioverbetjent Jostein Dammyr til Romerikes Blad.

Tik Tok er en populær app blant barn. Man kan spille inn sine egne musikkvideoer, være kreative og vise frem til andre hva man har laget. Får man mange nok følgere, tillater appen at man arrangerer livesending der man chatter med sine følgere. Det er gjerne i slike sendinger at personen som har skaffet seg mange følgere, ber om penger fra de som ser på. Og barna sender villig penger, alt fra småkroner til hundrelapper.

Hvorfor gjør barna det? Tik Tok-kjendisen, som kanskje er en ungdom som har laget mange kule videoer, gir sine følgere løfter om ulike gjenytelser hvis de sender penger:

  • Kjendisen leser opp navnet ditt i løpet av sendingen.
  • Kjendisen lover å snakke med deg på telefon.
  • Kjendisen lover å følge deg i en av kanalene dine.
Jente betalte 1000 kroner for telefonnummeret

Forbrukertilsynet er nå i en kartleggingsfase for å se om noe er ulovlig. Men det er ikke så lett å samle inn informasjon, for betalingene som barna utfører, skjer gjerne i livesendinger som det ikke gjøres opptak av.

Vi gjetter at tilsynet undersøker om pengemaset rammes av lotteriregler og reklameregler, det er ikke hva som helst man kan si direkte til barn. Aktiviteten kan også rammes av opplysningsplikten hvis innslag inneholder reklame.

Foto: Privat
Influenser Ingrid Bergtun (28) reagerer på at kjente personer på Tik Tok ber barn og unge om å sende dem penger.

Det var influenseren Ingrid Bergtun som nylig opplyste om Tik Tok-problematikken i en kronikk i Aftenposten. Barnevakten intervjuer henne om pengefenomenet her.

BBC skrev om Tik Tok-betalinger i sommer (2019) og fortalte da om ei jente som betalte over 1000 kroner for å få telefonnummeret til kjendisen. Men kjendisen svarte aldri da jenta ringte. En mor i Canada oppdaget at hennes datter hadde en gjeld på 2600 kroner. Og en tiktoker lovet å snakke med en fan på Instagram i en uke, det skulle koste 1600 kroner.

Sender digitale klistremerker

For å kunne sende tiktokeren penger, må barna først handle inn «coins», deretter sender barna klistremerker. Her er eksempler på digitale klistremerker som barna sender til Tik Tok-kjendiser:

  • Panda = 5 coins (tiktokeren sier navnet ditt høyt)
  • Italian Hand = 5 coins
  • Love Bang = 25 coins
  • Sun Cream = 50 coins
  • Rainbow Puke = 100 coins
  • Consert = 500 coins (tiktokeren vil følge deg på Snapchat)
  • I’am very rich = 1000 coins
  • Drama Queen = 5000 coins

Sender barnet en panda, vil tiktokeren altså si barnets navn høyt i sendingen, det kalles også shout out og forkortes til «sh».

Hvorfor sender barn penger til Tik Tok-kjendiser?

Barna ser ut til å ønske oppmerksomhet der og da i sendingen, eller så er de ute etter å få flere følgere til sine egne kanaler, for eksempel til sin Snapchat-konto. Når kjendisen vier barnet oppmerksomhet i barnets egen kanal, er det mange av kjendisens følgere som vil oppdage det, og barnet får kanskje nye tilhengere.

Barnevakten oppfordrer foreldre til å snakke med barna om pengemaset i Tik Tok
Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten.

Daglig leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, synes pengebruken i Tik Tok er problematisk:

– Det er mange barn fra 7-års alderen som bruker denne appen. Forespørsler om å sende penger til en ung målguppe er særlig problematisk fordi vurderingsevnen og konsekvenstekningen ikke er like utviklet som hos eldre barn. Da er det lettere å bli manipulert av kjendiser som barna ser opp til.

Han fortsetter:

– Vi vil oppfordre foreldre til å snakke med barna om denne muligheten i Tik Tok, og at barna ikke lar seg lokke til å betale. Og så kan foreldre sørge for at det ikke ligger inne noen mulighet i appen til å trekke penger fra bankkort. Influenserne bør tenke seg mer om før de velger å be om penger. De har også et særlig ansvar når de er på sosiale medier der målgruppen i hovedsak er unge barn.

Foreldre kan veilede barna om pengebruk i apper, spill og sosiale medier

Her er noen spørsmål som foreldre kan stille barna som innledning til samtale og veiledning:

  • Hvorfor ber tiktokerne om penger?
  • Hva bruker tiktokerne pengene til?
  • Hva skjer om du gir penger?
  • Hva skjer om du ikke gir penger?
  • Hvorfor oppforder politiet til ikke å gi penger?
  • Hva tenker du om å bruke penger i apper og spill? Når der det greit? Når er det ikke greit?
Les også

Barnevaktens anmeldelse av Tik Tok

Dette bør foreldre vite om sosiale medier

Hjelp, barnet mitt har trukket bankkortet i Fortnite

Unngå at barna tømmer bankkortet i spill

Hva kan du gjøre hvis barnet har trukket for mye i spill?

Bli medlem av Barnevakten