Thomas Moen. Foto: Jon Hauge - Thomas Moen

Derfor blir barna så hekta på mobil

Halvparten av norske barn mener selv de sitter for mye med mobilen. Hvorfor er det så vanskelig å legge den vekk?

Det er ikke bare de voksne som blir oppgitt dersom poden stadig drar frem mobilen, mange barn mener selv at de sitter for mye med skjerm. I Medietilsynets undersøkelse oppgir nesten halvparten av barna mellom ni og 18 år at de sitter for mye med mobil (Barn og medier: 2018). 

IT-gründer og forfatter av boka Logg av, Thomas Moen, forklarer hvorfor man blir så hekta på mobilen og hvordan man kan gjøre den mindre «masete». 

– Teknologien er lagt opp slik. De som produserer smarttelefoner bruker mye tid på å gjøre den mest mulig appellerende slik at vi stadig får lyst til å bruke dem. Det handler om alt fra formen på smarttelefonen til lyd, lys og farger på skjermen. Smarttelefonen er designet slik at vi skal bruke den mest mulig, sier Moen. 

Det samme gjelder for apper og tjenester som vi bruker. Og det er en grunn til at ikonene er designet som de er og at notifikasjonene har rødfarge, for eksempel, forklarer Moen. 

– Også elsker vi å føle oss viktige og teknologien er et virkemiddel for nettopp det. Vi fyller tiden med sosiale medier og «likes» som kan fylle behovet vårt for anerkjennelse. I tillegg er sosiale medier et vindu slik at vi kan følge med på andre. Et annet moment er at det er enkelt å plukke opp mobilen når man kjeder seg. Før hadde man dødtid når man ventet på bussen eller når man ventet på en venn som skulle dukke opp. Nå erstatter man denne ventetiden med å bruke mobilen i stedet, sier Moen. 

Bevisstgjøring av skjermbruk er viktig

Mobilbruk påvirker også kroppen vår rent fysisk, sier Moen. Han forklarer det med at dopamin frigjøres i blodet vårt hver gang man plukker opp telefonen. Dopamin er et hormon i nervesystemet som fremkaller glede. Mobilen kan derfor virke avhengighetsskapende. 

– Også blir vi alltid begeistret når ny teknologi kommer på markedet, men glemmer samtidig å stille noen avgjørende spørsmål i prosessen. Gir dette meg mer energi, eller kommer dette til å stjele energi fra meg? Gir dette meg mer verdi, eller er det med på å ta bort viktige øyeblikk i livet mitt? Overdreven skjermbruk kan fort påvirke samspillet og relasjonen man har med andre. For eksempel når foreldre er mer opptatt av det som skjer på skjermen, går de glipp av viktige øyeblikk og samtaler med barnet sitt, sier Moen. 

Dette er også noe en del barn selv kjenner på. 25 prosent av barna i Medietilsynets undersøkelse oppgir at foreldrene bruker for mye tid på mobilen sin (Barn og Medier: 2018). 

Derfor er det viktig å få inn gode skjermvaner i hjemmet, mener Moen. Og foreldre har en viktig rolle her som rollemodeller, i og med at barna speiler seg i de voksne. 

– Gode skjermvaner handler om å vise at de man er glad i, blir prioritert og er viktigst i livet. Møter med mennesker i dag blir ofte avbrutt av at partene stadig titter ned på mobilene sine. Hadde man for ti år siden avbrutt hver samtale med å sjekke om noen hadde ringt på hustelefonen, så hadde det vært uhø Det å prioritere mennesker fremfor skjermen er viktig, sier Moen. 

Ikke bare negativt med mobil 

Moen mener allikevel at sosiale medier, brukt riktig, kan være med på å styrke relasjoner mennesker imellom. 

Thomas Moen. Foto: Jon Hauge.
Thomas Moen, IT-gründer og forfatter av boka Logg av. Foto: Jon Hauge.

– Så klart er det jo ikke bare negativt. Men man må være bevisst på hva slags utbytte man får av å bruke mobilen. Hvis ikke man er det, blir det fort passivt tidsfyll. Jeg bruker selv sosiale medier for å holde kontakt med venner. Men tiden på sosiale medier bruker jeg på å snakke med dem, i stedet for å bare bli «underholdt». Mark Zuckerberg, som har utviklet Facebook, misliker selv ordet «sosiale medier». Ordet medier handler tradisjonelt om noe passivt, som at man konsumerer video, bilde, eller tekst som skal underholde. I stedet foretrekker han å snakke om «sosiale nettverk», og at det er et sted der man man får venner og nettverk. Da er det ikke mediene som er i fokus, men menneskene og de gode samtalene man har sammen. Det er det som tilfører livet verdi, sier Moen. 

Apple og Google, som er store produsenter på mobilmarkedet, er også i ferd med å gjøre endringer i teknologien slik at folk skal reflektere mer over skjermbruken sin, sier Moen. 

– Selv om det er slik at mange tenker at de burde vært mindre på skjerm, så er det få tendenser i samfunnet til at det skjer en minskning. Jeg skulle ønske at det var flere samtaler og større bevisstgjøring omkring fenomenet. Ironisk nok jobbes det på teknologisiden for å snu trenden. Google og Apple vil innlemme funksjoner som viser hvor mye tid man bruker foran skjerm og du vil få varsler som sier ifra når det blir for mye. Facebook har også undersøkt hvordan nyhetsstrømmen fungerer. Folk som bare leser det andre har lagt ut, men som ikke selv deler ting innhold på sosiale, blir deprimerte. Derfor gjør de en innsats for å få interaksjonen i nyhetsstrømmen mer meningsfylt, sier Moen. 

Tips til innstillinger på mobilen for å gjøre den mindre masete 

  • Slå av notifikasjoner på alt som ikke er viktig. 
  • Slå av vibrering når mobilen er på lydløs. 
  • Ikke ta med mobilen inn på soverommet. Skjermlyset kan påvirke søvnkvaliteten din, og man kan bli fristet til å plukke opp mobilen. Kjøp heller en enkel vekkeklokke ved behov. 
  • Unngå å ha mobilen med ved måltider og på soverommet. 
  • Last ned en app som måler tidsbruken på mobilen. 

(Kilde til tips: Thomas Moen) 

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Mobilfrie tidspunkt hjemme?

– Tenk gjennom hvordan dere vil ha det hjemme hos dere. Er det tidspunkt på døgnet eller soner i huset hvor det skal være mobilfritt? Skal det være likt for alle? Det er vi foreldre som har ansvar for at det er balanse i barnas hverdag, slik at tiden blir sunt fordelt på lekser, fritidsaktiviteter, forpliktelser, hvile, å være med venner og familie ansikt til ansikt, skjerm og soving. Så må vi verne om hverdagsøyeblikkene der det ikke skjer noe spesielt slik at de små øyeblikkene ikke alltid fylles med at vi sjekker mobilen og spiller litt. Barn trenger tid til også å kunne kjede seg, glede seg, grue seg, kose med katten, og tulle litt… Her stiller vi oss bak Moens tips om å gjøre mobilen mindre masete. Det kan hjelpe oss å være mer tilstede i hverdagen, sier faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.