Foto: Shutterstock / Barnevakten. Bildet viser en person som holder et nettbrett. Logoen til Twitch er plassert oppå bildet.

Fortvilte foreldre: Barna donerte 18.000 kr til spillhelten sin!

Barn som ser på spillvideoer kan møte på kjendis-gamere som spør etter pengegaver. Dette har ført til at noen barn har gått løpsk med kredittkortet til far og mor.

Twitch beskriver seg selv som: «verdens ledende strømmetjeneste for gamere og andre ting vi elsker». Tjenesten er eid av Amazon.com og er som en «TV-kanal» for gamere der hvem som helst kan publisere innhold.

Men strømming av spillvideoer er ikke unikt for Twitch. Youtube satser minst like hardt på fenomenet med millioner på millioner av abonnenter verden over.

Her kan altså barn og unge logge seg på og se personer som spiller alt fra FIFA og Fortnite til Call of Duty. De som lager videoer er såkalte «påvirkere», eller «influencere» som det heter på engelsk.

Noen av de mest populære «påvirkerne» på Twitch har mange hundre tusen seere.

«Trakk» kredittkortet til foreldrene

Påvirkere som publiserer innhold på Twitch kan legge til en donasjonsknapp. Ved å trykke på denne kan seerne donere ekte penger til vedkommende (dersom tjenesten har tilgang til kredittkortinformasjonen din).

Forbrukerrådet har fått flere henvendelser fra fortvilte foreldre som har opplevd at barna har donert store pengesummer.

Foto: Forbrukerrådet
Thomas Iversen, Forbrukerrådet.

– Et foreldrepar som tok kontakt, hadde blitt varslet fordi banken mistenkte at kortinformasjonen deres var på avveie. Det hadde nemlig dukket opp mange små transaksjoner som til sammen utgjorde en betydelig sum. Når foreldrene sjekket saldoen, var 18.000 kroner donert til en bruker på strømmeplattformen Twitch, forteller Thomas Iversen, som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

I en annen foreldrehenvendelse var det snakk om nærmere 9.000 kroner som hadde blitt donert uten foreldrenes tillatelse. I begge disse tilfellene er nok pengene tapt for alltid.

I begge disse tilfellene er nok pengene tapt for alltid.

– Problemet er at mange foreldre lar kortinformasjonen ligge inne på enhetene barna bruker. Uten gode innstillinger og sperrer, er det fort gjort at barna foretar kjøp uten at foreldrene er klar over det. Er man heldig, blir kortet sperret automatisk fordi bankens algoritmer slår inn og tror at hyppige transaksjoner dreier som om kortmisbruk. Andre ganger sier barna selv i fra. Men det kan også gå lang tid før dette blir oppdaget, advarer Iversen.

Men pengene har man vel krav på å få igjen?

En påvirker som har en mindreårig tilhengerskare bør unngå å oppfordre til donasjoner eller gaver, mener Iversen. I tillegg bør påvirkeren unngå å opprette konkurranser der de som donerer mest får anerkjennelse. Denne type markedsføringsteknikker kan være i strid med markedsføringsloven.

Men selv om praksisen kan være ulovlig, er det ofte i praksis vanskelig å få pengene tilbake, forklarer Iversen.

– Så lenge foreldrene har lagt inn kredittkortinformasjonen på enheten uten å beskytte informasjonen med kode, så er det lite banken kan hjelpe deg med. Kravet må typisk rettes mot påvirkeren direkte. Mange av disse påvirkerne holder til i andre verdensdeler, og da er ofte pengene tapt, sier Iversen.

Seniorrådgiveren understreker at kjøpsoppfordringer og donasjonskonkurranser rettet mot barn i mange tilfeller regnes som ulovlig. Det samme gjelder såkalte «maseoppfordringer», der barn blir oppfordret til å be foreldrene sine om penger.

– Men i Twitch-sendingene som er nevnt er det ikke snakk om kjøp og salg. Underholdningen er i utgangspunktet gratis for hvem som helst å se på. Praksisen kan likevel være ulovlig dersom barn oppfordres til å donere penger, presiserer Iversen.

Pengegaver gir anerkjennelse

Til tross for at det er gratis å se på Twitch-sendinger og langt fra obligatorisk å donere penger, velger noen å gjøre det. Hvorfor blir barna fristet til å benytte bankkortet?

– Barnas mediehverdag har endret seg veldig, og for mange har det blitt naturlig å se på dataspill-sendinger på lik linje med all annen underholdning. Mange synes at det er spennende å se noen som underholder og konkurrerer i dataspill. Påvirkerne får fans på samme måte som pop-artister eller fotballhelter, forklarer Iversen.

Når du gir en donasjon til en påvirker, så er det ikke uvanlig at påvirkeren takker bidragsyteren direkte i sendingen.

– En takk fra påvirkeren der navnet ditt blir nevnt, en såkalt «shout-out», henger ofte sammen med hvor mye du donerer. Slik oppmerksomhet kan friste til gjentakelse, og da kan pengene forsvinne fort, sier Iversen.

Oppfordrer påvirkere til å tenke seg om

Det finnes både norske og internasjonale påvirkere som strømmer spillingen sin. Donasjoner kan komme som inntekt oppå lukrative sponsoravtaler som Twitch-kjendisene har fra før.

– De som driver på med strømming har både et juridisk og et moralsk ansvar for å gå forsiktig frem, særlig når barn ser på sendingen. Barn kommer ofte i sårbare situasjoner som følge av lav alder, lite erfaring og begrenset kritisk sans, sier Iversen.

Han påpeker også at jo yngre barn er, jo vanskeligere er det å skille mellom underholdning og markedsføring.

– På digitale flater kan det også være utfordrende for barn å forstå at pengene som brukes er ekte. Og barn i lav alder er ikke alltid klar over at ekte pengene faktisk forsvinner fra konto når de trykker på donasjonsknappen. Donasjoner gis dessuten ofte i dollar og ikke norske kroner, noe som kan øke forvirringen rundt pengebruken, ifølge Iversen.

Han oppfordrer også foreldre til å ha god oversikt over hvor kortinformasjonen er lagt inn, samt være nøye med å påse at kode eller passord kreves for å gjøre kjøp. Det kan spare mange foreldre fra en dyr lærepenge.

– I de henvendelse jeg har fått kunne tapet ha vært unngått med enkle tiltak. Det dreier seg om at foreldrene har gjort ett enkelt kjøp en eller annen gang, også ligger kortinformasjonen tilgjengelig etterpå. Det er også viktig å huske at apper kan hente betalingsinformasjonen fra App Store og Google Play. Derfor er det viktig å sette begrensninger på kjøp i apper, forklarer Iversen.

Les også