Bortebane

Norsk dokumentar, 2020, tillatt for alle

ANMELDELSE: Denne dokumentaren gir et fint innblikk i vennskap, opp- og nedturer, litt flørting og mye mer under Norway Cup. Men filmen lykkes ikke helt med å gå i dybden på de mange spennende temaene som tas opp.

Bortebane er en sjarmerende dokumentar med flotte ungdommer med ulike bakgrunner fra hele verden. Dessverre forblir filmen litt overfladisk og fremstår til tider noe konstruert.

Handling

Denne dokumentaren følger fem ungdommer i 13-14-årsalderen fra hele verden og lagene deres i forkant av og gjennom Norway Cup. Vi blir kjent med en rekke ungdommer fra Norge, Brasil, Kina, Palestina og USA. I starten får vi innsikt i bakgrunnen deres, motivasjonen og målet med fotballen, før vi gjennom filmen følger opp- og nedturene deres gjennom Norway Cup, helt til den avsluttende festen den siste dagen.

Bortebane

Regi: Line Hatland
Sjanger: Dokumentar
Språk: Flere språk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 29min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Bortebane har tydelig en god intensjon. Det er flott med en film som viser fotballens og idrettens verdifulle egenskap til å samle mennesker fra hele verden til vennskapelig konkurranse og sosialt fellesskap. Filmskaperne har klart å finne et knippe flotte ungdommer som har vært villige til å dele opplevelsen med oss, gjennom både gleder og skuffelser. Det er veldig flott å bli minnet på at selv om mennesker fra hele verden kan fremstå som helt forskjellige, så er det akkurat de samme tingene vi er opptatt av. Dette er verdifull innsikt, og en god grunn til å se filmen i seg selv.

Filmen begynner veldig bra ved kort å presentere de helt ulike bakgrunnene barna kommer fra; alt fra trusselen om krig i Palestina til drømmen om å bli verdens beste fotballspiller i Ålesund. Dette skaper et interessant og nyttig perspektiv til alt som skjer seinere, og kan hjelpe barn og unge som ser filmen til å gjøre gode refleksjoner om hva som virkelig betyr noe – selv om skuffelsen om å tape en fotballkamp kan være stor akkurat når det skjer.

Dokumentaren kan vel sies å handle mest om forhold mellom mennesker, enten det er vennskapet i laget, de første skrittene mot parforhold eller forholdet til de voksne rundt dem. Jentene fra Palestina forteller at det de kommer til å huske aller best er vennskapet, og hvordan båndet mellom dem ble sterkere. Brasilianske Fred kommer nok ikke til å glemme de norske jentene. Samtidig får vi innblikk i foreldrenes forhold til barna sine, fra de som er strenge og forventer prestasjoner, til de som er støttende og fremmer verdien av den gode opplevelsen. Det er spennende å se hvordan dette preger ungdommene, og dette innblikket kan være en inspirasjon eller støtte til barn og unge som ser filmen.

Dokumentaren har imidlertid noen problemer. For det første følger den for mange personer. Det blir for lite tid til å gå i dybden og bli bedre kjent med de ulike ungdommene. Det tas opp mange interessante personlige tema, men vi får aldri se mer enn en kort samtale før det klippes videre. Disse flotte ungdommene fortjener mer tid til å vise hvem de er, bakgrunnen deres og utfordringene og gledene i livene deres.

Et annet problem er at man noen ganger blir sittende med en ubehagelig mistanke om at ungdommene har blitt servert både hva de skal snakke om og situasjonen de befinner seg i. Et eksempel ser vi når Fred, som gjerne vil flørte med jenter, sitter på benken, og fotografen panorerer kameraet bort til en gruppe jenter. Her konstruerer filmskaperne bevisst et narrativ ved å styre vår tolkning av situasjonen – ut fra bildene virker det som om Fred og jentene ikke vet om hverandre i det hele tatt. Dette er en fin anledning til å snakke sammen om dokumentarsjangerens sterke og svake sider – og at også dokumentarfilmer kan bruke fiksjonsfilmens virkemidler for å styre vår tolkning av innholdet.

Men ikke la dette være en grunn til å la være å se filmen. Dette er en sjarmerende film med flotte ungdommer som både kan inspirere og skape refleksjon.

Egnethet

Filmen har ingen scener som ikke passer for de yngste. Men siden dokumentaren handler om barn i 13-14-årsalderen er det nok tweens og tenåringer filmen passer best for.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som er skadelige for barn og blir tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Bortebane»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Medieoperatørene/Euforia