Fjols til fjells

Norsk komedie, 2020, aldersgrense seks år

Fjols til fjells

Det blir nok av forviklinger i denne sprø oppfølgeren til klassikeren fra 1957. Men dette er ingen ny klassiker.

Se heller originalen fra 1957 en gang til, er vel konklusjonen vi endte opp med etter å ha sett Fjols til fjells anno 2020.

Handling

Poppe har mye å leve opp til. Bestefaren hans, som også het Poppe, var den hjelpsomme portieren på hotell Hurlumhei på 50-tallet, og den unge mannen ønsker å være en like god og serviceorientert portier selv. Men han er kanskje litt for medgjørlig for sitt eget beste, og når det skjer en – la oss kalle det en brå omveltning i ledelsen, må Poppe ta ansvaret for hele driften av hotellet. Og det er mye som står på spill, for bonusen til ham selv og alle de andre ansatte er avhengig av at hotellet vinner prisen for «Årets påskehotell» for femte år på rad.

Poppe griper muligheten til å vise hva han kan gjøre, men med en broket og krevende grupper med gjester, sjefer, kollegaer og naboer, utvikler det hele seg til et herlig kaos med forviklinger, løgner, konflikter og katastrofer av ulike slag.

Fjols til fjells

Regi: Petter Holmsen
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Herbert Nordrum, Bjarte Hjelmeland, Christian Skolmen, Nils Vogt, Anette Hoff, Nader Khademi, Hedda Stiernstedt m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 37min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Å lage en oppfølger til en så folkekjær film som «Fjols til fjells» med selveste Leif Juster er vel i samme leie som å hoppe etter Wirkola. Det skal noe til å treffe blink enda en gang, og samtidig lykkes med å skape like tidløs humor.

Dette lykkes filmskaperne heller ikke med i denne filmen. Historien er helsprø, men karakterene mangler den ekstra sjarmen og sympatien som gjør at vi virkelig engasjerer oss i forviklingene. Historien mangler også noen genuine overraskelser – alle komplikasjonene er litt forutsigbare og bruker elementer og episoder som er velkjente fra lignende filmer. Avslutningen av filmen er også skuffende.

Men det betyr ikke at «Fjols til fjells» ikke har noen gode grep. Konseptet passer veldig godt i en moderne setting, og det er artig å se en gjennomført forviklingskomedie som setter den særegne norske påskefeiringen på spissen.

Inntrykket vi sitter igjen med er at filmen kunne blitt veldig mye bedre om filmskaperne hadde bydd på noen skikkelige overraskelser og enda mer galskap. Det er et stort uforløst potensiale i filmen, og selv om filmen vekker litt latter sitter vi bare igjen med et middels godt inntrykk.

Egnethet

Fjols til fjells har fått seks års aldersgrense. Merk at filmen viser et lik i en rekke scener. Dette kan høres dramatisk ut, men det ser ikke særlig ekkelt ut og alt er utelukkende skildret med humor. Det er også noen festscener og et par litt skumle scener. Barn ned til aldersgrensen kan trygt se filmen, men filmen passer nok best for litt eldre barn og ungdom.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne komedien inneholder enkelte scener med nifse elementer som kan virke urovekkende på de yngste. Filmen får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Fjols til fjells»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser