Kongens nei

Norsk drama, 2016, anbefales fra ni år

Sterkt og lærerikt drama om kongens rolle de dramatiske dagene da Norge ble okkupert av Tyskland. Anbefales fra ni år, og spesielt for skoleklasser.

«Kongens nei» er en dramatisk og gripende beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. Likevel er dramaet lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Dette er en velprodusert film som barn, unge og voksne bør få med seg, og ikke minst skoleklasser. Merk at et par scener er såpass urovekkende at noen barn i ni- og tiårsalderen kan oppleve det ubehagelig.

Handling

Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig.

Historien følger kongen, kronprinsen og de sentrale personene i regjeringen – og deres flukt fra Oslo. I tillegg er mye tid viet til den tyske sendemannen Curt Bräuer, som var den som stilte ultimatumet som kongen måtte ta stilling til. For alle involverte ble det noen dramatiske døgn, der de som styrte Norge måtte ta et nærmest umulig valg – et valg som ville definere Norges fremtid.

Kongens nei

Regi: Erik Poppe
Sjanger: Drama
Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Sofie Falkgård, Ingrid Ross Raftemo, Magnus Ketilsson Dobbe, Lage Kongsrud, Karl Markovics, Katharina Schüttler, Ketil Høegh m.fl.
Språk: Norsk/dansk/tysk/engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 13min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

«Kongens nei» er en meget vellaget film. Foto, skuespill og alt det filmatiske er på høyeste nivå, og er en fryd å se på. Filmskaperne imponerer med hvordan en intens og dramatisk stemning opprettholdes gjennom hele filmen, til tross for at man har valgt et smalt fokus med personlige karakterskildringer og dialog fremfor mange actionfylte krigshandlinger. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.

For barn og unge vil filmen være svært nyttig å se, da den gir et verdifullt innblikk i Norges historie – ikke minst som demokrati. Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet, noe som blant annet kommer godt frem i hans forhold til kronprins Olav. Olav vil følge sin egen overbevisning og opplever sin egen rolle meningsløs hvis ikke han kan gjøre det, men da er Haakon tydelig på at man må sette egne overbevisninger til side for landets beste og kongens oppgave. Her får man mye nyttig å reflektere over i forhold til hva monarkiet betyr i og for et demokrati. Og ikke minst, filmen skaper en tydelig forståelse av ansvaret og konsekvensene som følger med et valg gjort for og på vegne av landet og folkets beste.

Samtidig har en dramatisering av historiske begivenheter alltid svakheter. Personene blir satt opp mot hverandre og karakteriseres på en måte som blir overdrevet i forhold til virkeligheten. Kong Haakon er her den sterke fornuftens stemme, kronprins Olav er mer impulsiv og brå, mens statsminister Nygaardsvold fremstår noe svak og nølende. Dette kan det være lurt å snakke med barn og unge om, slik at man på en side ikke lar virkelighetsbildet sitt bli farget i for stor grad av filmens personskildringer, samtidig som man på den andre siden får større forståelse av hvordan filmfortellinger fungerer.

Egnethet

«Kongens nei» har ni års aldersgrense. Foreldre bør merke seg at det er noen dramatiske kampscener, i tillegg til at vi blir kjent med en ung soldat som blir alvorlig skadet. Dette fremstilles på en realistisk måte, og kan virke urovekkende på barn rundt aldersgrensen. Foreldre til ni- og tiåringer kan gjøre lurt i å vurdere om dette er en for sterk film for deres barn, og det samme gjelder lærere som vurderer å la barn se denne filmen i skolesammenheng.

Vi velger likevel å anbefale filmen fra ni år, ettersom temaet er verdifullt og viktig. Dersom barna forberedes på hva som vil komme og får anledning til å snakke om filmen i etterkant, vil de kunne få mye nyttig å reflektere over.

Filmen anbefales spesielt for skoleklasser, som kan få mye utbytte av å se filmen og jobbe med dens viktige historiske, politiske og ikke minst personlige perspektiv.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med intens og utrygg stemning samt enkelte dramatiske krigsbilder gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Refleksjonsspørsmål

Før filmen:

Hva skjedde i Norge den 9.april 1940 og i dagene som fulgte?

Hva vet du om Kong Haakon VII og hvilken rolle han spilte under den tyske invasjonen?

Etter filmen:

Hvordan skildres Kong Haakon VII som person i denne filmen?

Hva er forskjellen på Kong Haakon og kronprins Olav?

Den tyske sendemannen Curt Bräuer får en vanskelig rolle som mellommann mellom Tyskland og Norges regjering. Hva er det han ønsker å oppnå, og hvilke utfordringer møter han som gjør det vanskelig å få det til?

Hva er kongens rolle i det norske demokratiet? Hva slags type makt har han? Hva innebærer det å ha et demokratisk styresett?

Hvorfor sier Kongen nei? Hva er det han sier nei til?

Hvorfor er det slik at filmer som er basert på en sann historie ikke alltid forteller akkurat det som egentlig skjedde, og at personene ikke alltid er slik de var i virkeligheten?

Les mer om «Kongens nei»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser