Fortellingen om prinsesse Kaguya

Filmtips: Tegnefilmens mestere

Japanske regissører har i årtier produsert tegnefilmer med en kvalitet og dybde som er uten sidestykke i filmhistorien. Les våre anbefalinger av noen av de beste titlene.

Mange av filmene i listen under er nå tilgjengelig på Netflix. Filmene er sortert etter terningkast, med de høyest rangerte titlene øverst. Les også mer om japansk tegnefilm nederst i artikkelen.

Arriettas Hemmelige Verden

Japansk animasjonsfilm, 2011
Anbefales fra syv år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en animasjonsfilm. Filmen beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Når de etter hvert åpner seg helt for hverandre, blir det sterke poenget med filmen tydelig.  I siste halvdel av filmen kommer noen ganske dramatiske scener, men på grunn av det bevisste musikkvalget oppleves de aldri som truende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

 

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra syv år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vinden stiger

Japansk animasjonsfilm, 2013
Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

Unge Jiro drømmer om å fly. Men en nærsynt gutt kan ikke bli pilot, så han setter seg derfor som mål å bli flykonstruktør. Historien foregår i mellomkrigstiden, og historien om Jiro bygger på faktiske hendelser og personer. Jiro selv er delvis inspirert av Jiro Horikoshi, ingeniøren som utviklet jagerflyet Zero som ble brukt av Japan i andre verdenskrig. Filmen forteller en storslått historie som ikke fokuserer på det storpolitiske spillet i en turbulent tid, men derimot på enkeltmenneskene som forsøker å leve. Det er drømmen som driver Jiro videre, som får ham gjennom studiene, skaffer ham anseelse i firmaet, hjelper ham gjennom politisk forfølgelse og gir ham støtte i kjærlighet og sorg. Det er en historie som gir oss innsikt, stimulerer til refleksjon og oppmuntrer oss til å drømme. Filmen gir et veldig interessant perspektiv på mellomkrigstiden i et land som var vår fiende på denne tiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo.
Les Barnevaktens anmeldelse

Møte på Valmueåsen

Japansk animasjonsfilm, 2011
Anbefales for ungdom (aldersgrense tillatt for alle)

Året er 1963. Den unge jenten Umi møter den populære gutten Shun, og romansen blomstrer mellom dem, og alle tror de vil bli et søtt kjærestepar. Etter hvert forstår Umi og Shun at de har en bakgrunn ingen av dem kjenner fullt ut, og at deres skjebner er flettet sammen i en historie om vennskap og kjærlighet som har røtter langt tilbake i tid. Møte på Valmueåsen er en fantastisk film. Det er som å pakke opp en presang som åpenbarer stadig flere skatter etter hvert som man utforsker den. I starten vet ikke vi så mye om de ulike karakterene, men etter hvert får vi innblikk i stadig flere sider ved deres personlighet og historie – samt i det japanske samfunnet på denne tiden. Dette fører til at den forholdsvis enkle grunnhistorien holder oss nysgjerrige helt til slutten, mens vi stadig får informasjon som endrer vårt forhold til kjærlighetshistorien mellom Umi og Shun. Det er vakkert fortalt, og animasjonen er aldeles utsøkt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wolf Children

Wolf Children

Japansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

I studietiden møter den unge jenten Hana en gutt med bustete lugg som ikke er helt som de andre studentene. De to forelsker seg, og Hana får vite at han er det siste mennesket med ulveblod – en varulv. Historien spenner over 13 år og bryter både forventninger og konvensjoner. Her er ikke varulvene skremmende, tvert imot, de menneskeliggjøres og brukes til å fortelle oss noe grunnleggende om vår natur. Det er en generasjon som skildres, en familie som deler de samme egenskapene, men som hver og en har sin egen skjebne og gjør sine egne valg. Først og fremst er dette en historie om kjærlighet, men det handler også om å være annerledes, om behovet for å bli akseptert og om å vokse opp og ta egne valg. Filmen presenterer temaene på en forbilledlig måte, og vi blir sittende igjen med verdifull innsikt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Your Name

Your Name

Japansk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra ni år

Denne filmen er engasjerende, samtidig som det er utsøkt og vakker tegnefilmkunst. Historien handler om bånd mellom mennesker – det som ligger dypest i sjelen vår og styrer livene våre. Filmskaperne bruker eventyrets virkemidler for å skildre at disse båndene går på tvers av alt, til og med tiden. Blant metaforene som brukes er den tradisjonelle veven, der ulike menneskers skjebner knyttes uløselig sammen til noe vakkert. Historien oppleves frisk og original. Her er det ikke lett å forutse i hvilken retning historien vil utvikle seg, og det fører til at man blir engasjert i å finne svarene på de mange spørsmålene man stiller seg i løpet av filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Anbefales for alle

Flott japansk tegnefilm om den unge heksen Kiki som med pågangsmot og godt humør reiser ut i den store verden for å klare seg selv. Filmen anbefales på det varmeste for barn og voksne i alle aldre. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil.
Les Barnevaktens anmeldelse

Katteprinsen

Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003
Tillatt for alle

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder. En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.
Les Barnevaktens anmeldelse


Tegnefilmens mestere

Marnie

Japanske regissører har i årtier produsert tegnefilmer med en kvalitet og dybde som er uten sidestykke i filmhistorien.

Japansk tegnefilm har en lang historie, og den karakteristiske animesjangeren er en stor industri som har mange fans over hele verden. Det er faktisk over 20 år siden japansk tegnefilm for alvor fikk sitt internasjonale gjennombrudd. I 1997 lanserte den japanske mesterregissøren Hayao Miyazaki «Prinsesse Mononoke», som virkelig satte produksjonsselskapet Studio Ghibli på filmkartet. Fem år seinere, i 2002, fikk Miyazakis «Chihiro og heksene» Oscar for beste animasjonsfilm. Siden den gang har Studio Ghibli og andre japanske produksjonsselskaper levert tegnefilmer av imponerende god kvalitet som har fått internasjonal distribusjon. De siste årene har flere av disse filmene, både klassikerne og de helt nye, fått norsk kinodistribusjon, og mange er også tilgjengelige som kjøpe- og leiefilm.

Fargerike kunstverk

Det er lett å kjenne igjen den japanske animestilen. Karakterene er tegnet med få og myke ansiktstrekk, men samtidig med presise og gjerne litt overdrevne uttrykk. Øynene er store, fargene er klare og sterke, og animasjonen av karakterenes bevegelser er myk, men kan også virke litt begrenset. Samtidig er bakgrunnene for selvstendige kunstverk å regne. De er som forseggjorte malerier som tydeliggjør at her er alle elementer i bildet gjennomtenkt og forseggjort ned til minste detalj.

Engasjerende tema

Historiene i Studio Ghibli sine tegnefilmer er et kapittel for seg. Japanske tegnefilmer bruker ofte magiske og fantasifulle elementer, men samtidig har de en realisme som viser at man ikke vil skjule eller ufarliggjøre vanskelige tema for barn. Filmene er modige, underfundige, spørrende og utforskende – de tar opp store, komplekse og utfordrende tema som stimulerer til refleksjon og bevissthet på en unik måte. Historiene kan handle om alt fra miljøspørsmål og historie, til mer personlige tema som følelsesliv, identitet, vennskap og menneskets drømmer.

Det er også imponerende hvordan alle filmene til Studio Ghibli klarer å gjøre seg aktuelle for alle aldersgrupper og modenhetsnivåer. Filmene skildrer dype spørsmål og problemstillinger som voksne kan forstå kompleksiteten av, men skildringene har også en enkel nærhet og varme slik at barn kan få vel så mye ut av dem. Med andre ord; mesterlig, sjarmerende og lærerik underholdning for hele familien.

 


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.