Tilbyr ungdom gratis leksehjelp på nett

Daglig står frivillige fra Røde Kors klar til å hjelpe med alt fra regnestykker til rettskriving. Tilbudet er rettet mot elever i ungdomsskole og videregående skole.

Det beste er om foreldre bruker tid på å hjelpe barna med lekser. Men det er ikke alle foreldre som synes brøkregning og den franske revolusjonen er kjempelett stoff. I noen hjem er dessverre også foreldrene fraværende og da må barna selv finne løsninger.

Digital Leksehjelp er en nettbasert leksehjelptjeneste i regi av Røde kors. Siden oppstart i 2015 har pågangen økt, og Marie Thurmann-Moe, leder for Digital leksehjelp, opplever at mange er takknemlige for at tilbudet finnes.

– Målet er å møte ungdom der de er. Vi vet at unge i dag tilbringer mye tid på nett. Selv om vi også har fysiske lokaler rundt omkring i landet som tilbyr leksehjelp, så er dette et supplement og kanskje i enda større grad et lavterskeltilbud, sier Thurmann-Moe.

Marie Thurmann-Moe er leder for Digital leksehjelp i Røde Kors.

På den måten forsøker de å være en tjeneste for ungdom som av ulike årsaker ikke har mulighet til å oppsøke leksehjelp på andre arenaer.

– Det kan hende at vi ikke har lokaler i nærheten av ungdommene, at de bor på et sted langt unna andre leksehjelptilbud eller at de av ulike årsaker ikke har mulighet til å bruke de andre fysiske tilbudene våre. Noen barn forteller at de ikke har foresatte som er tilstede eller har kapasitet til å hjelpe, eller det kan være elever som bare har lyst til å bruke tilbudet på nett selv om de har god hjelp rundt. Vi prøver å nå ut til alle, men med et spesielt fokus på nettopp disse ungdommene, sier Thurmann-Moe.

Anonymt og trygt

Det er enkelt å komme i kontakt med frivillige hos Røde Kors sitt tilbud. Åpningstidene er på ukedager mellom fem og ni. Kommunikasjonen foregår enten via chat, via video/lyd og/ eller en digital tavle.

Mange elever foretrekker chat, men vi ser også at i noen fag egner video og den digitale tavlen seg best. Som eksempel i matte. Noen fag er allikevel enklere å diskutere på video. Her er det kun fantasien som setter grenser. De som tar kontakt skal oppleve at de prater med en person som bryr seg, ikke kunstig intelligens, sier Thurmann-Moe.

For å bruke Digital Leksehjelp trenger du ingen innlogging. Tjenesten er anonym og du oppgir ingen person-info. Du velger ønsket fag og kobles med en frivillig som kan bidra med akkurat det.

– De frivillige består av en sammensatt gruppe. Felles for dem alle er et ønske om å hjelpe og bidra. Dette er personer som genuint ønsker å være en støtte for ungdom, sier Thurmann-Moe.

Hun presisere at det er viktig at ungdom som benytter seg av tjenesten skal vite at de ikke behøver å registrere seg. Det skal være enkelt og trygt å ta kontakt, sier Thurmann-Moe.

Treffer de som trenger det mest

Selv om tilbudet er for alle, så er det en del elever som strever i skolen som tar kontakt, tror Thurmann-Moe.

– Noen sier at foreldrene ikke er tilstede, at de ikke får hjelp eller at foreldrene er på jobb hele tiden. Dette er ungdom som ikke får hjelpen de trenger verken fra foreldre eller skolen, sier Thurmann-Moe.

Lederen ønsker samtidig å presisere at det også er andre årsaker til at ungdom henvender seg. Det skal på ingen måte være stigmatiserende å ta kontakt. Alle er velkomne til å få hjelp og terskelen er lav. Man kan spørre om det man måtte lure på.

For å bruke tilbudet fra Røde Kors går man inn på nettsiden til Digital leksehjelp.

Her kan man velge fag som for eksempel norsk, matte, engelsk, andre fremmedspråk, biologi, kjemi og en hel del andre fag som finnes på ungdom- og videregående skole. Tilgjengelige fag varierer fra dag til dag og hvilken frivillig som er logget på. Det må nemlig stemme med den frivilliges kompetansebakgrunn.

Det finnes også temaer man kan snakke om med alt fra eksamensnerver til muntlig presentasjon. Og man kan søke i tidligere stilte spørsmål og svar.

Alle foto: Skjermbilder og foto gitt av Røde Kors.


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 27. august 2019 og er blitt oppdatert senere)