Hva er egentlig greia med Fortnite?

Barn og unge får rett og slett ikke nok av det populære skytespillet. Hvorfor har Fortnite tatt av så til de grader? Vi stilte spørsmålet til tre syvendeklassinger og spillforsker Rune Mentzoni.

2017 var året da Fortnite ble en del av dagligtalen til barn (og foreldre) over hele landet. Spillet har eksplodert i popularitet siden da, og når det ikke prates i spillverdenen, er Fortnite like gjerne et samtaleemne i skolegården og andre steder der barn og unge omgås.

Foto: Eivind Senneset, UiB
Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen. Foto: Eivind Senneset, UiB

Men hvorfor har så mange blitt oppslukt av det nettbaserte skytespillet?

– For det første er dette et spill det er enkelt å komme i gang med, sier Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen.

– Terskelen er lav og grafikken og utformingen i spillet gjør at dette er intuitivt for nykommere. Allikevel er det en bratt læringskurve og man må tåle å tape mye i begynnelsen. Men så har utviklerne fått til et premiss der man fortsatt har det gøy selv om man taper. Spillet har heller ikke en slutt. Hver kamp har en viss varighet, men man kan stadig hive seg på nye runder, gå opp i nivå og låse opp kosmetiske gjenstander. På den måten får man alltid noe nytt å strekke seg etter.

Foreldre misforstår litt om de tror spillet bare handler om skyting og dreping

Et sosialt spill

Tidligere barndomsgenerasjoner måtte møtes ansikt til ansikt for å være sosiale. Barn og unge i dag tilbringer mye av sin fritid og sosiale liv bak en skjerm. Og Fortnite er i den sammenheng blitt et sted der man ikke bare underholdes, men også møter venner, ifølge syvendeklassingene Viljar, Sivert og Amanda.

– Det er sosialt å spille Fortnite. Jeg pleier å spille sammen med de i klassen min. I spillet må vi snakke sammen, planlegge angrep og bestemme hva vi skal gjøre. Vi bruker hodetelefoner og mikrofon for å prate. Fortnite er også et kreativt spill der vi kan bygge alt fra hus til bilbaner i en egen byggedel i spillet. Da må man bruke fantasien sin, forteller Viljar.

Amanda setter også pris på de mange uttrykkene i spillet, som at spillfiguren kan sette i gang dansebevegelser. Midt i kampens hete kan to bitre motstandere pause, stoppe opp og sette i gang rytmiske bevegelser i takt med musikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Kris Munthe
Syvendeklassingene Viljar, Sivert og Amanda synes det er morsomt og sosialt og spille Fortnite, men de har også opplevd å bli kalt stygge ting og sett mobbing på chatten. Foto: Kris Munthe
Det finnes konflikter

Sivert er også enig i at spillet er et sosialt og hyggelig sted, men påpeker at godtonen fort kan snu ved at man blir uenige om noe eller slenger stygge bemerkninger til hverandre.

– Noen ganger krangler man med de man spiller med. Det kan hende at man finner gode våpen i spillet, og så stjeler noen på laget ditt disse før deg. Så blir man sur på dem. Jeg har også hørt noen diskutere om hvem som har kulest skin i spillet og om hvem som er best. Jeg har også blitt kalt stygge ting og fått banneord slengt etter meg, sier Sivert.

Viljar har opplevd det samme. Da har både han og Sivert flere strategier som de tar i bruk for å håndtere ufin oppførsel.

– Når praten blir stygg hender det at jeg bare går fra gruppa. Det er også mulig å «mute» stemmechatten til andre spillere slik at man slipper å høre på dem. Om det har vært en krangel med en klassekamerat er vi sjeldent langsinte. Neste dag møtes vi på skolen, og så er det på en måte greit igjen. Man tenker ikke over det lengre. Det som skjer i spillet skjer der, og så er man ferdig med det, sier Viljar.

Viktigst å ha det gøy

For de tre syvendeklassingene er det viktigst å spille med noen de kommer overens med og opplever en hyggelig tone med, fremfor å velge de som er «best» i spillet.

– Jeg velger ikke partnere i klassen ut ifra hvem som er skikkelig god. I stedet tenker jeg over hvem jeg spiller best sammen med. Det handler om å kommuniserer godt og spille med de som jeg ofte er enige med. Selv om det er gøy å vinne kamper, så er det ikke det som er det viktigste, sier Viljar.

Den tankegangen deler også Sivert. I sin fartstid i spillet har han vunnet over to hundre kamper totalt.

– Mer enn bare det å vinne kampen handler det også om hvordan jeg gjør det underveis i spillet. Det å få inn noen «kills» før jeg selv dør for eksempel, eller at jeg får til noe bra. Jeg pleier å velge partnere som jeg har det hyggelig med. I starten, når jeg begynte å spille, var jeg nok mer opptatt av å velge noen gode sånn at jeg kunne vinne mye. Men nå er det ikke så viktig lenger. Jeg har jo vunnet mange ganger allerede, sier Sivert.

Fortnite er også et kreativt spill der vi kan bygge alt fra hus til bilbaner i en egen byggedel i spillet

Mer enn «kills»

I sin enkleste form handler Fortnite om å kjempe mot hundre spillere til en person eller ett lag står igjen som vinner. Men det skjer mye i kulissene som gir spillet mening og verdi utover bare det å «drepe flest mulig», mener Mentzoni.

– Foreldre misforstår litt om de tror at spillet bare handler om skyting og dreping. Dette er ikke det sentrale i spillet. Like viktig er elementene med taktikk og konkurranse. I spillet starter man med ingenting og må bygge seg opp underveis. Å få suksess handler om det å tenke strategisk og det å samarbeide med venner. Det er mange måter å vinne spillet på, og det bygger på en variasjon av strategi og taktikk. I tillegg må man jobbe med presisjon med sikte og evne til å bevege seg i spillet.

Og samarbeid er absolutt et viktig aspekt av Fortnite, ifølge Mentzoni.

– Noen foreldre ser bare barnet sitt fastklemt foran skjermen, og det er det. Men samtidig skjer det mye interaksjon med andre. En av de viktigste årsakene til at Fortnite er blitt så utbredt, er at spillet er sosialt og at man har en meningsfull opplevelse sammen med venner.

«Mestring» er også et stikkord, og det å bli bedre i spillet er noe som holder på interessen over tid, mener Mentzoni.

– På samme måte som i sjakk eller fotball, så har Fortnite en tydelig ramme med et bestemt sett med regler og struktur. Spillet endrer seg ikke bemerkelsesverdig mye. Utviklerne er gode på å finne balansen mellom det å legge til små endringer som gjør spillet nytt og spennende, men uten å snu alt opp ned slik at man ikke mestrer spillet lenger. Selv om man i stor grad gjør det samme om og om igjen, så skjer endringen i en selv. Altså, man jobber hele tiden med å forbedre egne ferdigheter og får en progresjon, sier Mentzoni.

«Skins» er overvurdert

Fortnite er i utgangspunktet gratis, men har muligheter for kjøp av kosmetiske gjenstander som endrer på utseendet til spillfiguren. Både Amanda, Viljar og Sivert har lagt inn noen kroner i spillet, men samtidig er iveren til å bruke ekte penger nokså laber akkurat nå.

– Jeg har brukt litt penger, men jeg synes egentlig det er bortkasta. Man kan heller bruke pengene sine på andre ting. Du blir ikke noe bedre av å ha en skin i spillet, og jeg kunne like gjerne ha latt være, sier Amanda.

Viljar mener at de som bruker mye penger på Fortnite også signaliserer at de er gode på å kaste bort pengene sine.

– Du skryter bare av at du er god på å kaste bort penger. Du ser litt kulere ut i spillet med en ny skin, men det er det. Det hjelper deg ikke på noen som helst måte, sier Viljar.

Spillutviklerne har forandra litt for mye på spillkartet akkurat nå

Var gøyere før

Før var tidsbruken stor på Fortnite. Men etter hvert som spillet har vært på markedet en stund, veksler Amanda også med andre spill, som for eksempel Splatoon 2 til Nintendo Switch. Sivert og Viljar har begynt å spille en del Minecraft igjen.

– Fortnite var kjempegøy før og jeg kommer nok til å spille det mer igjen. Nå går det litt i perioder. Men jeg spiller det flere ganger i uka. Problemet er at spillutviklerne har forandra litt for mye på spillkartet akkurat nå. Det kommer endringer hele tiden. Før var det grønt og fint overalt, men så la de til ørken, snø og en meteoritt. Alt ser litt rotete og rart ut nå. Jeg skulle ønske det var mer sånn som før, sier Sivert.

Amanda sier at Splatoon 2 også er sosialt når man spiller på nett. Det samme gjelder for Minecraft der både Sivert og Viljar spiller sammen. Det er et veldig kreativt og morsomt spill, enes guttene om. Både Amanda, Viljar og Sivert er allikevel overbevist om at de kommer til å fortsette å spille Fortnite i lang tid fremover. Spillet blir ikke lagt på hylla i nærmeste fremtid.

Hva er Fortnite?
  • Fortnite betegnes som et spill innen sjangeren «battle royale».
  • Det er et nettbasert skytespill der hundre spillere kjemper til en person eller et lag står igjen som vinner.
  • Man blir sluppet ut i fallskjerm på en øy der man må leite etter våpen og utstyr som ligger strødd rundt omkring.
  • Det er også mulig å samle materialer for å bygge baser, bruer, trapper og mer.
  • Spillområdet foregår innenfor en krympende sirkel og blir stadig mindre. Står man utenfor denne dør spillfiguren etter en stund.
  • Man kan spille alene og på lag med to eller fire. I tillegg dukker det opp andre lagkombinasjoner etter hvert som spillet oppdateres.

 

Barnevaktens anmeldelse av Fortnite

Vår anmeldelse av Fortnite (for mobil/nettbrett)

Fortnite eller Apex Legends – hva er forskjellen?

Fortnite eller Overwatch?

Hva er Fortnite Creative?

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

 

Bli medlem av Barnevakten