Foto: Shutterstock. Gutt med hodetelefoner og spillkonsoll er engasjert i et spill.

Spørsmålene som foreldre har om barnas digitale liv

Barn og unge kaster seg på stadig nye trender i apper og spill, og det er nettopp apper og spill som foreldre gjerne stiller spørsmål om når de henvender seg til Barnevakten.

I fjor (2023) møtte Barnevakten 47.000 barn, foreldre og lærere. Stiftelsen får hele tiden førstehånds kjennskap om hva barn og unge er opptatt av og hvordan det er å være foreldre til aktive mediebarn.

Nettvett er ferskvare. Barnevaktens foredrag må hele tiden oppdateres med nye problemstillinger og løsninger, apper og spill samt forskning.  Samtidig er det en del fakta og råd som har lang holdbarhet.

Hva spør foreldre om?

Medlemmer av Barnevakten kan stille spørsmål direkte til fagavdelingen i Barnevakten. Her er temaene som foreldre tok opp i 2023, rangert etter antall:

  • Apper og spill
  • Bekymret for noen på nettet
  • Foreldrerollen knyttet til barnas skjermbruk
  • For mye spilling
  • Sikkerhet
  • Hvor finner man mer info og tips om konkrete ressurser
  • Filmer og serier
  • Nettmobbing

Listen under viser en del typiske temaer som opptar foreldre når Barnevakten holder foredrag, kveldsskoler og webinarer, ikke rangert etter hyppighet:

  • Aldersgrenser og egnethet i apper, spill. Når skal foreldre si ja, og hva skal de si ja til?
  • Ulike filtre og tekniske innstillinger
  • Skjermtid.
  • Sikkerhet.
  • Grensesetting.
  • Dilemmaer rundt sosialt press om å ha de rette spillene og appene.
  • Roblox, Tiktok, Fortnite, Snapchat, Instagram, Youtube, Minecraft, Zoomerang og lignende.
  • Kontakt med fremmede via nett.
  • Mobbing på nett og i spill.
  • Læringsbrett og digitalisering i skolen.
  • Pengebruk i spill.

Eksempler på spørsmål

Her er noen få eksempler på spørsmål som Barnevakten har fått tilsendt eller som er blitt stilt i forbindelse med webinar:

  • Kan man i Fortnite fjerne tilgangen til spill som ligner skrekkfilmer?
  • Sønnen min går på barneskolen og jeg får beskjed av læreren om at han er mye urolig på skolen. Tror du dette kan være på grunn av Fortnite-spillingen? Det sies jo at spilling er som dop for barn.
  • Hva er forskjellen på Battle Royale og Red vs Blue?
  • Jeg har foreldrekontroll på Iphone. Vil disse innstillingene påvirke Snapchat slik at vokseninnhold sperres der?
  • Hva gjør Snapchat med rapportene som kommer inn?
  • Har du et forslag til app for klassechat som er innenfor alderen?

Det er ikke alt som er spilleavhengighet

– Vi får en del henvendelser på telefon og mail fra foreldre som er veldig bekymret for et barn eller en ungdom som spiller mye. Noen ganger er det en berettiget bekymring, og vi opplyser om de hjelpetilbudene som finnes for at foreldre og ungdom skal få mer konkrete råd og oppfølging. Mens andre ganger er det helt tydelig at det er foreldre som er engstelige uten grunn, forklarer faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten.

– Barnevakten får daglige henvendelser fra foreldre og andre som har spørsmål relatert til barn og unges mediebruk, sier faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foreldre trenger noen å prate med og lufte tanker og bekymringer med, og vi oppleves som et lavterskel-tilbud fordi de kjenner oss fra skolebesøk eller gjennom medlemskap. Det er viktig med riktige fakta for å kunne sette gode rammer. Bare det å skjønne forskjellen på en storspiller og en problemspiller, kan være avgjørende for en bekymret mamma eller pappa.

Forvirrende aldersgrenser

Mange foreldre spør om aldersgrenser på apper og sosiale medier, de ønsker kunnskap om hva appene handler om og hvem de passer for.

Utvikleren av appen har satt en aldersgrense som man kan finne i vilkårene, mens tilbyderne har sine egne merkeordninger som er tydelig å finne når man skal laste ned appen i nettbutikkene. Det kan være ganske stor sprik i hvordan appene merkes, og med flere barn i huset hvor noen har IOS og andre har Android, blir det diskusjon og forvirring.

– Foreldre lurer på hvilken aldersgrense som gjelder, hvem innholdet passer for, hva vi mener om det, og de spør om eventuelle gode tips om innstillinger. Det er jammen meg komplisert å forholde seg til alt dette. Vi kjenner til det meste av det barn og unge er opptatt av, og kan ofte svare med en gang. Mens andre ganger trenger vi tid til å undersøke og teste før vi kan formidle fakta og råd, forteller faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Førsteklassinger med fri tilgang til det meste på internett

Barnevakten får også en del henvendelser knyttet til læringsbrett, skjermbruk, skadelig innhold. personvern og lignende i grunnskolen. En del foreldre kontakter Barnevakten fordi nettbrettene i skolen har svake filtre.

Flere provoserte foreldre mener at Utdanningsdirektoratet, kommunene eller skolene bør sikre læringsbrettene før de blir delt ut til elevene. Foreldre spør om hvilke rettigheter de har og hva de kan gjøre. Dette er dilemmaer og problemstillinger som Barnevakten følger opp på ulike måter. Vi orienterer blant annet om Udirs veileder som kom i 2019 etter påtrykk fra blant annet foreldre, og som skal sikre at skole- og barnehageeiere skal forebygge og beskytte mot skadelig innhold på elevers læringsbrett.

Ubehagelige nettkontakter

– Fra tid til annen får vi også  henvendelser fra foreldre eller  voksne som jobber med barn og som har bekymringer rundt kontakter som barn eller ungdom har opprettet via nett. Det kan være kontakt med «nettvenner» i privat chat fra spill og ulike fora på nett, og i mange tilfeller er det usikkerheten rundt hva som foregår og hvem denne personen egentlig er, som uroer foreldre.

Andre henvendelser handler om tenåringer som er blitt lurt til å dele nakenbilder og som umiddelbart blir truet for penger med trusler om at bilder deles på nett og til vedkommendes venner hvis ikke utbetaling. I noen tilfeller er det åpenbare bekymringsverdige og kriminelle forhold, og vi ber foreldre om å kontakte politiet for videre rådgivning og hjelp.

Overforbruk i spill

Med jevne mellomrom kommer det også fortvilte henvendelser fra foreldre eller besteforeldre som har fått overraskende store summer trukket fra kontoen sin. Pengebruk i spill er et viktig tema, og ikke alle har like god kunnskap om og kontroll på hva som kan gå ut via spill.

I noen av tilfellene er det også barn i barneskolealder som selv ikke har skjønt at de har brukt ekte penger. Foreldre er fortvilet og provosert over spillindustrien, og de trenger informasjon og råd om hva de kan gjøre for kanskje å få pengene tilbake. Barnevakten viser dem da til Forbrukerrådet som kan gi konkret hjelp i slike situasjoner.

(Artikkelen ble publisert 21. november 2018 og ble oppdatert 11. mars 2024.)

Bli medlem av Barnevakten