Instagram har foreldreinnstillinger

Få oversikt over barnets tidsbruk, valgte personvern- og innholdsfilter, se hvem barna følger og gi dem mulighet til å si ifra digitalt dersom de opplever utfordrende innhold.

Meta som eier Instagram, har egne foreldreinnstillinger. Og måten foreldreinnstillingene virker på er at Instagram-kontoen til tenåringen kobles til forelderens Instagram-konto.

Da kan man som forelder:

  • Se hvor mye tid barnet bruker på Instagram og eventuelt sette tidsgrenser
  • Se kontoene som barna følger, og hvem som følger barnet ditt
  • Se om barnas konto er satt til privat eller offentlig
  • Få oversikt over hvem som kan kontakte barna med meldinger og legge til barna i grupper (alle eller kun følgere)
  • Se om barna har et innholdsfilter på eller av (for å redusere sensitivt innhold på plattformen)

Som forelder får man beskjed i appen dersom barna endrer på innstillingene over.

Som forelder kan man ikke:

  • Se søkehistorikken eller meldingsaktiviteten til barna
  • Se innhold som barna publiserer, med mindre man følger dem på Instagram

Man må altså ikke være «venner» med barna på Instagram for å sette opp foreldreinnstillinger. I tillegg er denne tekniske løsningen frivillig: Barna må godta en invitasjon, og begge parter kan når som helst slå av denne funksjonen.

Slik setter du opp «tilsyn» på Instagram

Både du og barnet ditt må ha en Instagram-bruker. På din bruker går du inn i innstillinger, og velger fanen som heter «tilsyn».

Denne finner du ved å trykke på profilbildet nederst i hjørnet av skjermen > trykk så på de tre strekene øverst på skjermen > innstillinger > tilsyn

Her kommer du så til et vindu der det står «opprett invitasjon». Ved å trykke på denne, vil man opprette en liten melding, med lenke, som må sendes til barnet ditt, for eksempel via en SMS-melding eller noe tilsvarende. Motsatt, så kan også barna invitere forelderen ved å sende en lenke til dem.

Man kan også koble kontoene sammen ved å bruke en QR-kode som leses på mobilen.

Når barnet trykker på denne, må de så velge å godkjenne invitasjonen. Deretter er man i gang.

På foreldrebrukeren kan man deretter trykke på barnets brukernavn i tilsyn-menyen, og får så opp en oversikt over tidsbruk, kontoer som barnet følger, og hvem som følger barnets konto.

I tillegg er det en egen knapp der man kan sette tidsgrenser. For eksempel for å angi hvor lenge barna kan bruke Instagram per dag, mellom bestemte tidsintervaller og mer.

Gi beskjed til foreldre om uønsket innhold

De fleste sosiale medier har muligheter for at man rapportere innhold og brukere. For eksempel om noen oppfører seg ufint, trakasserende eller deler innhold som ikke er ok. Man kan også rapportere innhold på Instagram.

Med tilsyn-funksjonen, dukker det nå også opp enda en funksjon, der barna også kan varsle foreldrene digitalt når de rapporterer innhold.

Det dukker så opp en melding på forelderens Instagram-konto der det står at innholdet er blitt rapportert, navnet på brukeren som ble rapportert, men ingen detaljer om innholdet utover det.

Se om barnas konto er satt som privat eller offentlig

De fleste sosiale medier-apper har en funksjon for å sette barnas konto som privat eller offentlig. Med en privat konto må barna godkjenne nye følgere før de kan se innholdet deres. Med Instagram kan man ikke overstyre barnas mulighet for å sette kontoen til offentlig.

Men man kan se hvilke personverninnstillinger barna har valgt, og få et varsel dersom barna endret på dette. I tillegg kan man se om barna har påslått et filter for å begrense mengden med sensitivt innhold som kan dukke opp på plattformen.

Her får man også oversikt over hva barna har valgt av innstillinger for hvem som kan kontakte dem med private meldinger.

Hva er det Instagrams foreldreinnstillinger ikke dekker:

Det kan være nyttig å bruke foreldreinnstillinger som rammeverk særlig når barna er nye på sosiale medier. Samtidig, er det en balanse her mellom retten til privatliv og beskyttelse. Det å se hvem barna følger og hvem som følger dem, kan være en inngripen i tenåringens liv.

En teknisk løsning er heller ingen god erstatning for dialog med barna, noe også Meta/Instagram påpeker. I tillegg kan man ikke unngå at:

  • Barna oppretter en sekundærkonto som ikke har tilsyn av foreldre
  • Uegnet innhold som dukker opp i meldingsboksen, eller andre steder på kontoen til barna

Les også:

(Alle foto: skjermdumper fra Instagram)


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 15. september 2022 og er blitt oppdatert senere)