Foto: Barnevakten. Bildet viser en tekst som AI har produsert.

Kunstig intelligens kan nå gjøre leksene for barna

For noen uker siden ble kunstig intelligens tilgjengelig gratis på nettet. Dette kan endre en del av skolehverdagen, hvordan vi søker på nettet og hvordan vi skriver kommentarer, søknader og alle slags tekster.

Utviklingen går fort. I august 2021 skrev vi at aviser har tatt i bruk roboter til å skrive artikler. Vel, ikke roboter, men dataprogrammer. Vi kalte artiklene for robotartikler.

Et halvt år senere skrev vi om barn som samtalte med robotleker som er utstyrt med kunstig intelligens.

Og for tre uker siden, i starten av desember 2022, ble kunstig intelligens gratis tilgjengelig på nettet.

Vi ba roboten skrive et brev til bestemor

Vi ga den kunstige intelligensen, eller roboten for å si det litt kortere, denne oppgaven: «Skriv en julehilsen til en bestemor som har vært syk lenge.» Her er svaret som roboten produserte:

Kjære bestemor,

Jeg håper dette finner deg i god form og at du har hatt en fin jul så langt. Jeg vet at det har vært en tøff tid for deg med sykdom, men jeg håper du får muligheten til å hvile og nyte julefeiringen likevel.

Jeg tenker mye på deg og ønsker deg alt det beste. Jeg håper å se deg snart, slik at vi kan tilbringe litt kvalitetstid sammen og prate om alt som har skjedd det siste året.

Vær så snill å ta vare på deg selv og følg legenes råd slavisk. Jeg gleder meg til å se deg frisk og rask igjen.

Med kjærlig hilsen, [Ditt navn]

Kan gjøre skoleoppgavene for elevene

Siden kunstig intelligens nå er gratis med programmer som ChatGPT og InstructGPT, betyr det at elever kan be programmene utføre i hvert fall en del av skoleoppgavene.

Elevene har kanskje fått i oppgave å fortelle hva et symfoniorkester er for noe. Da kan eleven ganske enkelt gi den kunstige intelligensen denne oppgaven: «Forklar hva et symfoniorkester er, med 200 ord, på norsk». Så produseres en tekst som er svært bra og som lærere vil slite med å avsløre er skrevet av en robot og ikke av en elev.

Vel, alle mennesker har noen favorittord eller måter å uttrykke seg på, så det kan hende læreren vil få mistanke når teksten ikke ligner på slik eleven pleier å skrive.

For at elevene skal lære seg å skrive lengre tekster i ulike sjangre, og ikke bare kommandoer til roboter, kan skolene innføre at tilgangen til nettet blir blokkert på elevenes maskiner i en del timer. Hvordan man løser tilgangen til kunstig intelligens, eller på andre måter lar elevene trene seg i oppgaver uten hjelp fra kunstig intelligens, vil skolene ganske sikkert finne ut av.

Man kan for eksempel ha oppgaver der kunstig intelligens ikke rekker å være til hjelp, for eksempel ved muntlig besvarelse eller avkrysning av alternative svar som vises raskt på skjermen.

Profilering av elever

Én sak er om elevene vil lære bedre eller dårligere når kunstig intelligens er tilgjengelig. En annen sak er hva kunstig intelligens kan brukes til ellers i skolen. Man bør debattere om det er greit om kunstig intelligens brukes til å lage profiler av elevene slik at undervisningen blir mer skreddersydd til den enkelte elev. Lærere kan få frigjort tid dersom kunstig intelligens gjør mye av jobben for dem. Men vil vi dit? På hvilke områder er det greit at kunstig intelligens blir en del av skolen?

AI kan diskriminere

Det er mye bra med kunstig intelligens, slike programmer kan tolke røntgenbilder raskere og mer presist enn leger når man ber programmene lete etter noe bestemt, for eksempel kreft.

Men kunstig intelligens kan også være diskriminerende. For den kunstige intelligensen henter informasjon fra nettet eller fra databaser som den mates med. Og da er kanskje datagrunnlaget skeivt. Vi skrev om det i 2020: Kunstig intelligens diskriminerer kvinner på nettet

Les også at søkemotorer kan diskriminere både menn og kvinner

Kunstig intelligens går blant annet ut på å sannsynliggjøre hva det neste ordet i svaret bør være, ut fra mengder av internett-tekster. Derfor kan den kunstige intelligensen også produsere «outputs that are untruthful, toxic, or reflect harmful sentiments.» Men nye versjoner av systemene skal produsere stadig færre feil.

(Oppdatering 16. mars 2023: Denne artikkelen ble skrevet i 2022. De tre første månedene i 2023 har avslørt at ChatGPT kan dikte opp fakta. Les derfor også våre ferskere artikler om ChatGPT, se lenker nederst.)

Kommer det nasjonale retningslinjer for skolene?

Gjennom flere år har Barnevakten etterlyst nasjonale retningslinjer for alt som er digitalt i skolen. Er det greit å innføre ansiktsgjenkjenning? Er det greit å innføre profilering av elevene? Bør skoler som er trege til å slette elevenes spor, få bøter? Hvilken plikt skal elever ha for å slå på kameraet hjemme når det er digital klasseundervisning? Når er det ok med kunstig intelligens? Det er mange spørsmål som bør behandles.

Kanskje søketjenester blir mindre populære?

Når kunstig intelligens nå er gratis, og den til og med skriver på norsk, vil dette påvirke oss mange steder der vi formulerer tekster. Skal du klage på en vare som ikke virker? Skal du skrive noen meldinger før du skal på date? Skal du sende en sommerhilsen til alle dine kolleger? Skal du søke ny jobb? Roboten står klar til å hjelpe – natt og dag.

Det kan hende at også søk på nettet blir endret. I dag skriver vi noen stikkord og ber søkemotoren, for eksempel Google, finne artikler som muligens kan passe. Så må vi gjennom et nytt steg to som er å lese en del av artiklene som er foreslått, før vi finner det vi er ute etter.

Men med kunstig intelligens kan vi stille spørsmål rett til «roboten» som selv produserer et svar ut fra alt den har lest på nettet tidligere. Men den kan ikke svare på alt, enn så lenge. Vi spurte hvilket land som har de laveste prisene på fotoapparater, men det visste ikke roboten.

Google hjalp oss bedre enn roboten. Det første forslaget i Google var en oversikt over prisnivået i europeiske land.

Med tiden vil kunstig intelligens og gammeldags søk kanskje fusjonere og hente det beste fra begge verdener?

Her er svaret fra roboten etter at vi spurte: «Hvilket land har de laveste prisene på fotoapparater?»

«Det er vanskelig å si hvilket land som har de laveste prisene på fotoapparater, da prisene på elektroniske produkter kan variere mye avhengig av en rekke faktorer, inkludert valuta, avgifter, skatter og fraktkostnader. Prisene kan også variere fra butikk til butikk og fra nettsted til nettsted, så det kan lønne seg å gjøre litt research og sammenligne priser før du kjøper et fotoapparat.

En ting du kan gjøre for å sjekke prisene på fotoapparater i ulike land, er å søke på nettet etter fotoapparater fra ulike leverandører og sammenligne prisene. Du kan også prøve å kontakte ulike fotoforhandlere i ulike land for å få informasjon om prisene på fotoapparater. Det kan også være lurt å sjekke om det finnes noen lokale salgs- eller rabattkampanjer som kan bidra til å redusere prisene på fotoapparater.»

Det er imponerende skrevet. Men likevel ikke til mye hjelp.

Les også