Drown Audio – hodetelefoner til gaming

"in-ear" hodetelefoner.

Anmeldelse: Ørepropper leverer spennende lyd med helt spesiell teknologi.

Det er litt vanskelig å forklare akkurat hva Drown Audio egentlig er for noe. Men vi skal forsøke å gi et lite innblikk her. For å gi en kort og enkel intro, så er dette ørepropper ment for gaming, men med en helt egen type teknologi.

Øreproppene leverer i teorien lyd gjennom tre kanaler – lydbølger, nerver og via ben og brusk i øret. Dette skal være med på å gi en lydopplevelse som er helt unik noe annet. Ifølge det utviklerne sier i hvert fall.

Drown Audio – hodetelefoner til gaming

Kategori: Lyd
Utvikler: Drown Audio

Når man først åpner esken ser «utstyret» som om det er plukket opp fra en science fiction-film. Det hele virker litt avansert ved første øyekast, og det skal sies at det krever noen forsøk for å få dette til.

Med i esken ligger åtte ulike par med gummipropper. Disse skal dekke øreproppene slik at man kan finne riktig passform til øret. Utviklerne anbefaler at man går frem i ekte gullhårstil og tester seg frem til å finne riktig passform.

En mini-USB-ledning kobles fra headsett og til en 3.5 mm plug som passer en del telefoner, nettbrett, spillkonsoller og datamaskiner (ikke nyere iPhone med mindre man har overgang). Også er det en hendig liten eske til å legge øreproppene oppi når de ikke er i bruk.

Etuiet er hardt og romslig som gir god beskyttelse dersom disse ligger i en sekk eller en veske for eksempel. Veldig nytte dersom man er på reisefot.

Det følger også med en mikrofon som kan kobles på eller av ved behov. Dette utstyret er jo tross alt ment for gaming, selv om øreproppene fint kan brukes til andre formål som musikk, film, chat osv.

En del lytteutstyr er jo tross alt trådløst i disse dager. Så det er ikke sikkert at disse er ment for barn som skal på løpe- og sykkelturer. Disse passer nok best til hjemmbruk, eller der man først og fremst er stasjonær i en bil, buss, tog og lignende.

Også må man jo tåle en ledning som henger og slenger. Fordelen den andre veien er at man slipper å tenke på batteritid. Og disse er ikke like enkle å miste heller da de tross alt har litt størrelse på seg.

Det følger også med en passe omfattende bruksanvisning for å starte med hele sammensuriet. Bilder og tekst er ment for hvermansen, og orker man ikke det, så kan man slå opp en QR-kode og få videoer som viser hvordan man setter enheten sammen.

Når passe gummiform er valgt skal disse «skrus» på plass inn i øret. Det høres mer ubehagelig ut enn det er, men prosessen er ikke superenkel heller. Det tar noen forsøk for å komme i mål, og man ender opp med å være litt usikker på om man egentlig har fått det til.

Ledningen trekkes bak øret, og så vipps er det bare å plugge inn ledningen i alt fra datamaskinen til håndkontrollen på en spillkonsoll. Valgte 3.5 mm-kabel gjør disse øreproppene universelt tilgjengelig til mange lydkilder.

Det er også kjekt at det er en liten bryter for å øke/senke volum. Da er veien kort for å justere på lyden ved behov.

Så var det dette med opplevelsen. En håndfull anmeldere og selskapet selv, lover lyd fra en helt annen verden og med innlevelse uten like. I teorien skal det være slik at man kan høre fra hvilket sted lyden kommer fra i et spill. Mer nøye enn med andre headsett.

Vi skal ikke gå så veldig inn i akkurat denne sammenligningen med andre typer headsett. Det vil være mer innenfor området til en lydekspert å bedømme. Men ja, i et åpen verden-spill fikk vi virkelig teste øreproppene, og lyden blir presis.

Man kan høre fuglesang, vind, samtaler i et spill, torden – og gjenkjenne hvilken retning lyden kommer fra. Det er en ganske så stilig opplevelse. Drown Audio klarer definitivt å gi en opplevelse av at man bedre hører hvor lyden kommer fra i spillet.

Det er ikke utenkelig at dette kan gi fortrinn i rene skytespill hvor man er mer avhengig av å vite hvor motstanderne er med tanke på fotskritt osv. Men om Drown Audio gjør dette bedre enn andre headsett og ørepropper som kommer med lignende løfter – det kan vi ikke si med sikkerhet.

Lyden er også nokså god. Musikk, bass, skuddvekslinger og eksplosjoner – høres nokså godt ut med disse øreproppene. Men så er det noe med at mer tradisjonelt headsett som dekker ørene ofte gir en mer «romlig» lyd som passer godt med film og spill. På samme måte som en lydplanke eller et surroundanlegg.

Disse øreproppene kan også oppleves som komplisert og knotete for noen å bruke. Det er en liten vitenskap til å forstå hvordan de fungerer, men også for hvordan man setter opp og bruker disse.

Klart, det finnes intruksjonsvideoer, men i praksis krever det noe prøving og feiling for å lande disse helt.

Og har man allerede blitt godt vandt med et headsett uten ledning, så er det litt kinkig å gå tilbake til det. Men bruker man et headsett med ledning, så er jo ikke dette noe å tenke på.

Utviklerne er i det minste snille med måten de har utformet instruksjonene sine på. Både gummiovertrekk og selve øreproppene er godt markert med hvilken side de skal være på. Så det er stor brukervennlighet med tanke på formidling av instruksjoner og tydeliggjøring av disse.

Egnethet

Drown Audio er et spennende konsept. Interessant teknologi gir nye muligheter, men opplevelsen er ikke nødvendigvis like banebrytende som utviklerne påstår. Det er god lyd her, og retningssansen i spill føles definitivt tilstede!

Utviklerne har laget et produkt som gjør at man faktisk opplever mer nøyaktig hvor lydkilden i spillet befinner seg. Dette kan definitivt være med på å gi større innlevelse. Men om Drown Audio sine ørepropper gjør dette bedre enn andre headsett, er vanskelig å fastslå.

Med tanke på hvilken alder disse passer for, så kommer øreproppene med gummiformer i ulike størrelser. Det krever litt tålmodighet og prøving og feiling for å «lande disse». Så ungdom og voksne er nok den mest fornuftige målgruppen.

Reklamefilm: