Little Genius Starter Kit

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen til barn fra 3 – 5 år.

ANMELDELSE: Nydelig og lekent konsept kombinerer skjerm med fysisk lek og læring. Osmo-serien fungerer sammen med ipad og sikter mot småbarn. Her kan de lære det engelske alfabetet, nye ord, former og mer.

Det finnes mange spennende apper som byr på lek og læring. Samtidig er svakheten med teknologien at den skjer «bare» på skjermen, og ikke på stuegulvet eller barnerommet som når barna leker med fysiske leker.

Samtidig kan barn med teknologi besøke steder som ikke er mulig i det fysiske liv. En programmert datafigur kan dessuten lære barn å lese, regne matte eller kode. Osmo har med sitt konsept forsøkt å lage en kombinasjon av skjerm og fysiske leker. Altså det beste fra begge verdener. Med god suksess.

Little Genius Starter Kit

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: Osmo

Konseptet fungerer på denne måten: Man kjøper en eske som inneholder fysiske brikker og leker. På ipaden hjemme laster man ned en app. Ved hjelp av ipadens kamera klarer appen å lese disse fysiske brikkene.

På den måten blir det samhandling med det barna gjør med de fysiske brikkene og det som skjer på skjermen.

Det høres kanskje ikke så magisk ut. Kan ikke barna bare holde seg til appen, eller holde seg til de fysiske lekene hver for seg? Jo, men samtidig får man noen unike muligheter ved å kombinere de to. Å stave en bokstav ved å bygge den fysisk, kan tross alt by på andre læringsmuligheter enn om man bare gjør dette på en skjerm.

I tillegg kan appen forklare barna hva de skal gjøre (lære bort ved å gi oppgaver) og si ifra om de faktisk har fått det til (bekrefte eller korrigere).

I Little Genius Starter Kit får man med en reflektor (speil) og en holder til ipaden. Med disse enkle verktøyene kan ipaden stå trygt på et bord eller et gulv og «lese» det som står foran den. I tillegg følger det med en matte som fungerer som spillbrett.

Her er det også to esker. Den ene inneholder plastdeler som kan brukes for å forme bokstaver og andre ting. I tillegg er det en brikke som er formet som en dukke. Det følger også med flere kostymebrikker som kan legges oppå denne for å endre på utseendet til figuren.

Alt dette underverket fungerer i takt med appen som man laster ned. Det følger med totalt fire «spill» som også fungerer som læringsaktiviteter.

Det tar ikke lange tiden for å komme i gang. Appene finner man lett tilgjengelig i App Store og disse er altså gratis å laste ned. Så man betaler i praksis «bare» for selve de fysiske brikkene. Utover det går det raskt å sette på reflektoren over ipadens kamera og holderen er også nokså intuitiv å bruke.

I det første spillet Squiggle Magic skal man lage forskjellige figurer som kommer til live på skjermen. Aller først lager man et ansikt ved å kombinere halvsirkler som konturen av ansiktet, sirkler til øynene og enda en halvsirkel som munn.

Deretter popper det opp en figur som danser gjengitt med de samme formene og fargene som man har laget for hånd. Her øver barna på finmotorikk og følger en oppskrift på skjermen som de skal herme etter.

Det er også en del problemløsing her ettersom barna må finne brikkene som passer til de forskjellige delene av kroppene. Og det er utrolig artig å se figurene komme til live på en skjerm med et lite hav av animasjoner og lyder.

Teksten er halveis norsk/engelsk her. Men de aller fleste av barna vil klare å forstå gangen bare ved å se bilde oppskriften som de skal følge.

Neste spill på menyen er Costume Party. Her skal man hjelpe noen med å kle seg opp til en kostymefest. Aller først plasserer man ut en brikke som viser en dukkefigur. Deretter kan man legge på andre brikker som representerer forskjellige typer klær.

Når man legger på et skjørt, en krone eller en tøff eventyrer-jakke på det fysiske brettet, så kles også den animerte figuren med det samme. Deretter kan man fargelegge klærne på skjermen med en digital malerpensel.

På det vis kan barna skape sitt eget uttrykk, utforske og designe som de selv ønsker. Og det er absolutt mye lek og læring her, ikke minst ettersom barna ser hvordan figurene reagerer på klærne som de får.

ABCs er et neste spill som står på menyen. Målet her er å lære og forme bokstaver og gjenstander. Man kan velge forskjellige vanskelighetsgrader ettersom hvilket nivå barna er på. For eksempel så kan barna få trinnvis instruksjoner for hvordan de former bokstaver, eller ikke.

Det er riktignok det engelske alfabetet og ikke det norske som skal læres her. Så det kan tenkes at dette spillet er best for de som allerede har noe kunnskap om det norske alfabetet på plass.

Å bygge bokstaver fysisk gir en helt unik tilnærming til bokstavlæringen, ikke minst når dette skjer i takt med en veileder på skjermen. I tillegg skal barna bygge gjenstander med navn som starter på bokstaven.

For eksempel når man har «L», så skal man lage bokstaven først og deretter lage en «lollipop» (kjærlighet) og se en hyggelig figur bli begeistret for sluttresultatet. Det er bare synd at appen ikke byr på det norske alfabetet, i så tilfelle hadde dette virkelig vært en gullgruve for bokstavlæringen.

Samtidig er det fint for barn å også lære engelske bokstaver og knytte forbindelser til ord og uttale.

Sist, men ikke minst, med appen Stories går man inn i en opplevelse som minner mer om et tradisjonelt spill. Her skal man lage en egen figur, trå til i helterollen og løse problemer underveis.

Man starter med å finne klær som passer til historien som skal fortelles. Ute i et snødekt landskap må man finne klær som kan holde helten varm. De ulike brikkene har også forskjellige redskaper som kan være til hjelp.

Ved å kle dukkefiguren med en jakke og en gitar, kan man spille musikk for å få en bjørn til å flytte seg fra stien. Eller en eventyrjakke og en banan kan brukes for å mate en sulten ape. Her trykker man på de forskjellige gjenstandene som kan være med på å løse bestemte hindre.

All tale er på engelsk så barna må kunne noe engelsk for å få med seg fortellingen. Samtidig er det mange visuelle hjelpemidler utover det.

Osmo Little Genius Starter Kit er altså et fantastisk lite redskap som kombinerer fysisk lek med engasjerende skjermopplevelser.

Her kan barna utforske en dukkefigur, bytte på klær med fysiske brikker og se hvordan figuren kommer til live på en skjerm. Andre ganger skal de gjenskape bokstaver, ansikter og gjenstander med plastbrikker.

Hele prosessen er motiverende og lærerik. Barn kan utforske og lære i et lekent og positivt miljø.

Den store utfordringen er at målgruppen er satt til førskolenivå, samtidig som alle instruksjoner og tale hovedsakelig er på engelsk. Det er mye visuell støtte, men barna vil behøve noe hjelp fra en voksen for å få fullt utbytte av opplevelsen. Utover det er dette et genialt produkt som kan gi barn avveksling fra ensidig skjermbruk, samtidig som de gjør noe skjerm-relatert.

Egnethet

Osmo Little Genius Starter Kit er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen, så er man i gang. En voksen må allikevel være med på å registrere en foreldrekonto, og gjerne hjelpe barnet med å sette opp en profil. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra 3 – 5 år. Appen har samtidig engelsk tekst og engelske instruksjoner. Oppgavene som dreier seg om å lære alfabetet tar for seg de engelske bokstavene. For å få utbytte av konseptet må altså barna selv kunne en del engelsk, eller så er de avhengig av støtte og veiledning fra en voksen.

Utover det er utstyret laget i solide papp- og plastikkbrikker. Selve basen og reflektoren er også laget av solid hardplast.

Dette kan derfor være et utmerket produkt både til hjemme- og skolebruk.

Alle foto: Osmo

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser