Foto: Skjermdump fra reklamefilm

Protesterer mot Netflix og filmen Søtnosene

Traileren til den nye filmen Cuties har fått over en million negative reaksjoner på Youtube. Flere hundre tusen personer har signert protestopprop og krever at Netflix ikke viser filmen. Massiv kritikk sprer seg i sosiale medier. Hva er det som skjer?

Det er antagelig få som har sett filmen Cuties, for den er ennå ikke tilgjengelig på Netflix, likevel er reaksjonene sterke. Man mener at filmen seksualiserer barn i dansescenene. Barna opptrer med nakne mager og lår, lager trutmunn og twerker.

Det kan være at mange av protestene tar utgangspunkt i en filmplakat og ikke i filmen i sin helhet, les om det lenger ned. Som mange andre har heller ikke Barnevakten sett filmen ennå, den er planlagt å bli vist på Netflix 9. september 2020.

Barn danser på en seksualisert måte

Ifølge et intervju med regissøren får man inntrykk av at hensikten med filmen er god, man vil bare fortelle hvordan verden er blitt nå. I Frankrike oppdaget regissøren Maïmouna Doucouré at et talentarrangement foregikk i nabolaget – barn danset ganske lettkledd på en scene mens konservative mødre satt lettere sjokkerte som publikum.

Doucouré begynte å undersøke mer og oppsøkte flere hundre barn for å forstå dagens kultur. Hun oppdaget at i sosiale medier finnes det barnestjerner som kan ha flere hundre tusen følgere. Og det eneste stjernene gjør, er å vise seg frem som pene og gjerne i seksualiserte positurer. Doucouré mener dette er feil utvikling og at vi trenger andre forbilder.

Søtnosene, eller Mignonnes på fransk, handler om ei 11 år gammel jente som blir dratt mellom to kulturer, en konservativ og en liberal. Filmen, som har allerede har vunnet en pris på en filmfestival, ble vist for vanlig publikum først i Frankrike, der ga mediene stort sett rosende omtale.

Er dansescenene ok eller forkastelige?

Spørsmålet er om det er greit at en spillefilm viser barn som danser lettkledd og med bevegelser som oppfattes seksualiserte av mange, selv om hensikten eventuelt skal være å beskrive en samfunnsutvikling. Kritikken mot filmen er enorm i sosiale medier. Noen mener filmen er som mykporno for pedofile og at dansescenene er helt forkastelige.

De fleste som protesterer har neppe sett filmen. Men man kan likevel ha saklig begrunnelse for å protestere ved å mene at man prinsipielt ikke skal vise slike scener av barn selv om regissøren skulle ha kunstneriske eller moralske gode motiver.

Samtidig kan det være at scenene ligner hva jenter over hele verden legger ut som dansetrinn hver uke på Tiktok uten at foreldrene stenger kontoen. Men det er vanskelig å si noe om fordi filmen ikke er tilgjengelig i skrivede stund.

Foto: Skjermdump fra reklamefilm

Netflix beklaget og byttet ut filmplakat

Netlfix har beklaget og byttet ut coverbildet som ble lagt ut først. Det viste fire barn i en danseopptreden på en scene. Barna hadde nakne mager og lår og sto oppstilt i hva de fleste vil bedømme som seksualiserte positurer. En av jentene var for eksempel krabbende med den ene hånden på baken, en annen jente twerket.

Netflix skrev på Twitter 20. august at de beklaget bildet på filmplakaten: «We’re deeply sorry for the inappropriate artwork that we used for Mignonnes/Cuties. It was not OK, nor was it representative of this French film which won an award at Sundance. We’ve now updated the pictures and description.»

I Frankrike ble det brukt en filmplakat der fire jenter kommer løpende over en bakketopp, det ligner på bildet som er vist over.

Bildet som vises på de norske nettsidene til Netflix nå, ser slik ut:

Folk bør se filmen før man bedømmer den

– Det er relativt mange filmkritikere som har sett filmen. Ut fra hva de sier, virker det som om filmen tar opp et interessant og relevant tema i dagens samfunn, men vi i Barnevakten kan ikke ta stilling til filmen før vi har sett den, sier Rune H. Rasmussen som er Barnevaktens filmanmelder. Han fortsetter:

Foto: Studio 1 fotografene
Rune H. Rasmussen, filmanmelder og fagkonsulent i Barnevakten.

– Det er antagelig svært få vanlige publikummere som har sett filmen. Man bør se filmen før man tar stilling, slik at man bedømmer ut fra helheten når det gjelder budskap og innhold. Det kan virke som om protestene skyldes at Netflix gjorde en tabbe i sin markedsføring. Selskapet valgte å bytte ut den franske filmplakaten med et bilde som spiller kun på barnas dansepositurer som kan oppleves seksualiserte. Det er fullt forståelig at det kommer reaksjoner på det, men det er ikke sikkert bildet er representativt for filmen som helhet, sier Rasmussen som påpeker at han ikke har sett filmen ennå.

Ulik aldersgrense

Filmen heter Søtnosene på norsk og er utstyrt med aldersgrense 13 år på de norske nettsidene til Netflix. «Søtnos» betyr «yndig og sjarmerende». På nettsidene til Netflix i for eksempel Australia har filmen aldersgrense 15 år. Ifølge protestene mot filmen finnes det land der filmen har fått enda høyere aldersgrense, og akkurat det er som å helle bensin på protestbålet, for man mener at en slik aldersgrense beviser at scenene med barna er for drøye.

Tips: Ønsker du å styre hva barna kan se på Netflix, kan du gå inn i menyene og bestemme hvilken aldersgrense som er passende for hvert familiemedlem.

Her er traileren til Cuties:

Les også:

Barnevaktens filmanmeldelser

Gode familiefilmer på Netflix

Alt om aldersgrenser

Hvordan gjøre Netflix barnevennlig

Når er et nakenbilde ulovlig?

Smarte innstillinger i PC-er og telefoner


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.