NRK Super vil lære barn om empati, sykdom og psykisk helse

Rett før årsskiftet publiserte NRK Super dokumentarserien Unik som tar for seg sykdom og barn på sykehus. I tillegg har NRK Super hatt egne temadager om psykisk helse.

I dokumentarserien Unik har NRK Super fulgt ti barn mellom 10 og 15 år som alle har måttet takle skader eller sykdommer som for eksempel misdannelser, diabetes, barneleddgikt og brukket tommel.

Barnevakten har intervjuet prosjektleder for Unik i NRK Super, Beate Rendahl, om dokumentarserien.

Beate Rendahl, NRK.
Beate Rendahl, prosjektleder for Unik i NRK Super.

– Unik er en dokumentarserie om barn som får behandling på sykehus og hvordan utfordringene de har påvirker livene deres. Noen barn har vi filmet lenge, som for eksempel Rie som er født med en sjelden misdannelse i ansiktet. Hun har vi fulgt fra ensomhet på skolen, via musikalsk sceneopptreden på UKM, ansiktsoperasjon i London og til en ny start på ny skole. Det er imponerende å høre hvor reflektert og åpen hun er om sin egen situasjon. Vi har fulgt både Rie og de andre barna gjennom deres opp- og nedturer, sier Rendahl.

Første sesong ligger ute og åpent tilgjengelig for publikum. NRK skole, som er et ressursbibliotek med dokumentarer og NRK-produksjoner har foreslått at denne kan brukes i klasserommet til diskusjoner om fordommer og syn på de som er annerledes.

De gode nyhetene er at andre sesong av dokumentarserien også er i gang, forteller Rendahl.

– Vi er i gang med en ny sesong og har allerede begynt å filme barn som har svært sterke historier. Fremdeles leter vi etter flere mellom 10 og 14 år som skal igjennom en behandling eller en prosess og som ønsker å være en del av serien. Vi ønsker å skildre livene til barn som blir friske og til kronikere, og tar gjerne imot tips om både barn og diagnoser. For oss er det særdeles viktig at det å være med i serien er en god opplevelse både under og etter opptakene. For noen barn kan deltagelse i serien gi et varig minne om en epoke i livet, for andre er opptakene en distraksjon. Og kanskje forstår venner og andre pårørende mer om hva man har vært igjennom etter å ha sett serien, sier Rendahl.

Ønsker å gi innblikk i liv med sykdom

Formålet med dokumentarserien Unik er å formidle hvordan det er å leve med sykdom og utfordringene som følger med, sier Rendahl.

– Vi ønsker å formidle historiene til virkelige barn med reelle utfordringer og vi ønsker å fortelle hvordan det er å være ung i Norge. Hvert år er det mange barn som må til behandling på sykehus. Vi ønsker at de skal få fortalt om sin hverdag fra deres eget perspektiv. For mange barn er det vanskelig å klare å formidle hvordan det er å leve med en sykdom og hvordan de for eksempel har hatt det etter et opphold på sykehus. Kanskje kan Unik bidra til at flere får innsikt i hvordan det er å leve med sykdom eller skader, og vi kan øke forståelsen for hva barna i serien og andre syke barn går igjennom, sier Rendahl.

Hensikten med serien er å trygge barn som blir syke, øke forståelsen for barn med sykdom og gi næring til empati.

Prosjektlederen forteller at også de som står bak serien har blitt veldig imponert og inderlig rørt over hvordan alle barna takler utfordringene sine.

– Dette er inspirerende historier. For eksempel måtte isdanser Andrea etter en operasjon for hoftedysplasi definere seg selv og tilværelsen på nytt. Og så har vi Ole som har den kroniske sykdommen cystisk fibrose, men også en vilje og et humør som er uimotståelig. Vi ønsker å trygge barn som ser på. Det kan være barn som nettopp har blitt syke selv eller fått en skade. Vi ønsker å trygge dem i møte med helsevesenet både ved å dempe frykt for enkelte behandlinger, men også ved å gi dem håp om at livet kan bli fint selv om man har fått en diagnose, sier Rendahl.

Også depresjon, angst og psykisk helse på dagsorden

Siden stadig flere unge rapporterer om psykiske plager, så valgte NRK Super å fokusere på barns psykiske helse under temadagene i november i fjor, sier Rendahl.

– Depresjon og angst er de vanligste lidelsene i ungdomstiden så vi ønsket å sette fokus på dette for å muligens kunne bidra til å forebygge ved å øke kunnskapen om tematikken. Vi intervjuet 30 unge voksne som slet med psykiske problemer som barn, og tre av historiene dramatiserte vi. Vi håper filmene i dag kan inspirere seerne til å se de som sliter og i tillegg be om hjelp hvis de selv trenger det. Voksne overvurder ofte barns følelseskompetanse. Vi ønsket å fortelle barn at det er greit å vise følelser og at det bak følelsene ofte ligger et behov, sier Rendahl.

Tre humoristiske filmer om følelser ble produsert med et tilhørende og nedlastbart undervisningsmateriale utarbeidet av Røde Kors. I tillegg bidro program som Newton, Supernytt og Fantorangen med innhold om temaet, sier Rendahl.

– Fjorårets temadager var de fjerde i rekken. Tidligere år har vi satt fokus på barn som opplever at foreldrene har gått fra hverandre, foreldre som ruser seg og seksuelle overgrep. I forarbeidet til alle ukene så har vi drevet bred research og samarbeidet med organisasjoner og fagfolk, noe vi er svært takknemlig for da det er helt avgjørende for at innholdet blir faglig forankret. Alt innholdet ligger åpent og tilgjengelig på NRK Supers nettspiller – forhåpentligvis til nytte også for nye seere, sier Rendahl.

Les mer om tegnefilmer på NRK Super om seksuell helse.

Samtaletips til foreldre og lærere når barna ser på Unik

Rie sier at hun er lei av å bli stirret på, men ønsker å bli sett for den hun er. Vi ønsket å vise at disse barna er så mye annet enn sin diagnose, sier prosjektlederen.

– I serien har vi fokus på at barna har mål og et liv ved siden av diagnosen sin. For noen kan det være vanskelig å se forbi andres diagnose, men sykdom og skader handler i grunnen om uflaks. Det å bli syk eller skadet kan jo ramme hvem som helst. For å øke medfølelsen og forståelsen så kan det kanskje være fint å appellere til barnas rettferdighetssans. Hva om det var du som hadde hatt uflaks? Jeg tror man må åpne opp for alle typer spørsmål fra barna som ser på og jeg håper at voksne kan ha glede av å se serien sammen med barna sine, sier Rendahl.