Er det greit at barnet mitt er på Momio?

Den danske spillutvikleren Watagame lanserte nylig en sosial app for barn. Momio byr på mye uskyldig moro og kommunikasjon, men kan også være en arena for mobbing og sterke inntrykk. Trenger vi Facebook for barn, eller er barn mer tjent med å være sosiale ansikt til ansikt?

(Denne artikkelen er fra 2014. En ferskere omtale finnes her.)

Fra før er watAgame kjent for goSupermodel, som tok norske og europeiske jenter med storm fra 2006 og fremover. De siste årene har det vært ganske stille rundt goSupermodel i Norge, og Momio er det nye store fra watAgame. Appen kom på dansk i november i 2013, og ble lansert på norsk i midten av mars 2014. Ifølge watAgame er appen per dags dato (24. april 2014) lastet ned rundt 100 000 ganger av norske brukere.

Blanding av spill, Facebook og Instagram

Momio fremstår som en blanding av spill og sosialt media, og i følge watAgame er målgruppen gutter og jenter i alderen syv til tolv år. Hver bruker lager seg en figur som representerer dem både når de «leker» med andres figurer, og når de kommuniserer gjennom chat eller legger noe på «veggen». WatAgame kaller Momio for barnas Facebook, og appen fungerer på mange måter som en blanding av Facebook og Instagram, og i tillegg kan man leke med figurene man lager. Hver bruker kan legge til venner, og man kan gi hverandre såkalte «momos».

Appen har en egen «vegg» hvor man selv kan legge ut innlegg, eller man kikker gjennom, kommenterer og «liker» hva andre norske Momiobrukere har lagt ut. Brukerne kan dele bilder, filmer og meldinger på «veggen», og som bruker velger man om man vil dele med alle de norske Momio brukerne, eller om man vil dele kun med sine venner i Momio. Her er det en blanding av barn i ulike aldre som deler og kommenterer. Barna kan også chatte direkte med hvem som helst av de andre brukerne i appen.

Brukervilkårene er lettleste og tydelige, men er skrevet på engelsk. Siden brukerne er norske barn fra syv år og deres foreldre bør vilkårene skrives på norsk.

Du finner informasjon om sikkerhet og brukervilkår her

Det er positivt at Momio tar hensyn til at barn bør sove på natten, og Momio holder derfor stengt fra 23 til 5 på hverdager og fra midnatt i helgene. Når det er sagt, så bør barn fra syv år selvfølgelig sovne mye tidligere enn dette.

Kan bruke ekte penger

Diamanter er en valuta i spillet, og for disse kan man kjøpe klær og utstyr til figuren sin. Spillutvikleren er raus med utdeling av diamanter (enn så lenge?), og i tillegg kan man kjøpe seg fordeler, status og stæsj i spillet for ekte penger. WatAgame ønsker selvfølgelig å tjene penger på barn som handler i appen og på eventuell reklame/kampanjer. Spillet er også blitt grundig markedsført overfor alle watAgames brukere i goSupermodel, med nyhetsbrev på epost hvor man blir lovet to uker VIP i goSupermodel hvis man laster ned Momio.

Personlige opplysninger

Momio gir brukerne mulighet til å legge inn opplysninger om hvilken skole og klassetrinn de går på, slik at det lett kan søkes opp hvem andre på skolen som også er på Momio. Man kan også søke opp brukere som i andre sosiale medier. Noen dikter opp brukernavn, mens andre bruker kanskje deler av sitt ekte navn på figuren sin.

Personlige opplysninger skal være skjult for andre, men det er altså ikke noe stort problem å finne ut hvilken skole barna går på, og veldig mange deler også bilder av seg selv på veggen knyttet til sitt brukernavn.

Ifølge utviklerne er Momio både morsomt og trygt. De hevder å ha omfattende sikkerhetsmekanismer og menneskestyrte moderatorverktøyer. Spillet har også en «Anmeld»-knapp som er tydelig i appen for eksempel under hvert kommentarfelt på veggen. Her kan man enkelt rapportere dårlig oppførsel, mobbing og så videre. WatAgame sier at de har ti administratorer og moderatorer som jobber med Momio i Norge. Siden dette er en sosial app for barn helt ned i syv år så hviler det et stort ansvar både på watAgame og på de ti medarbeiderne i Norge, og jeg regner med at de vil ha mye å gjøre dersom dette er en app som mange norske barn nå skal bruke som barnas Facebook.

Våre vurderinger og råd

Mye uskyldig moro, men er den også grobunn for sterke inntrykk og mobbing?

Min datter på ti år, noen av hennes venner og jeg har testet ut appen nå i 14 dager, og mye av aktiviteten appen byr på er morsom, barnetilpasset og et uskyldig tidsfordriv. Men jeg ser at det også finnes flere poster som både jeg og min datter på ti har reagert på. Vi har også brukt «anmeld»-knappen på stygge og sårende kommentarer, og jeg som mamma ser også at appen stresser min datter fordi hun hele tiden vil sjekke om hun har fått nye kommentarer, «likes» på ting hun har delt, og så videre.

Utfordringer vi kan se i Momio er at det som deles med andre brukere på veggen ikke er forhåndsmoderert, og Momio kan dermed bli en arena hvor det deles både sterke inntrykk og hvor barn sier stygge ting om eller til andre i chatten eller i kommentarfeltene.

Tiåringene som jeg har snakket med reagerer på at det ligger mange fæle bilder av skadede og mishandlede dyr på veggen i Momio. Barna som deler bildene er selvfølgelig rystet over dyremishandling og ønsker å bekjempe dette. Ved å be andre brukere å dele, like og kommentere hvis de er imot dyremishanling, så opprettholdes nettopp dette fenomenet med grusomme bilder av lidende dyr.

En annen farsott er barn som vil bekjempe fattigdom og urettferdigheten i verden. Dette gjøres ved å dele triste og sterke bilder av utsultede afrikanske barn med samme meldingen om å dele og like som ved dyremishandlingsbildene. Og en siste trend, som vi også ser på Instagram og i flere andre sosiale medier, er barna som ønsker tilbakemelding på seg selv og derfor deler bilder av seg på Momio med spørsmålet «er jeg søt?» eller «Fra 1 til 100, hvor fin er jeg?» eller «trykk liker om du synes jeg er kul».

Det er spesielt dette som gjør meg skeptisk til denne typen sosiale medier for så unge barn som fra syv år; stort aldersspenn mellom brukerne (stor forskjell på en syvåring og en tolvåring), noen unødvendig sterke inntrykk, muligheter for mobbing og sårende kommentarer.

Det kan også stilles spørsmål med hva apputvikleren mener med løfter om trygghet for mitt barn i Momio. Hvis watAgame med «trygghet» mener trygghet i forhold til voksne med skumle hensikter, så er ikke det min hovedbekymring med Momio dersom man som foreldre har god kontakt med sine barn og er litt oppdatert på hva de bruker mobilene sine til.

Spillutvikler burde heller vært opptatt med hvilke miljø man ønsker å skape og hva som er greit for barn å se, lese og å bruke tiden sin på. Selv om min tiåring takler det helt greit, så tenker jeg at hun er mer tjent med å ikke forholde seg til stygge bilder av lidende dyr og utsultede barn, og så blir hun trist når hun ser at jenter på hennes alder som har lagt ut bilder av seg selv med spørsmål om å bli vurdert får kommentarer som; «STYGG!!!!» eller «Skal jeg si det du ønsker å høre, eller skal jeg si hva jeg egentlig mener?». Hva gjør det med barn å få slike kommentarer, og hva gjør det med barn å være vitne til at andre barn blir krenket med stygge kommentarer?

Det er viktig å lære barn digital dømmekraft, og i dette tilfellet er selvfølgelig det viktigste rådet å ikke bruke sosiale medier til å dele bilder av seg selv for å be om vurderinger på utseendet sitt. I tillegg må barna på Momio bruke «anmeld»-knappen for å varsle moderatorene slik at de kan rydde opp. Men vi må ikke glemme at skaden da allerede er gjort overfor det barnet som fikk melding i kommentarfeltet at «Du ser rar ut!» eller «Du er stygg og feit!».

Som forelder er det nærliggende å konkludere med at dette er en app som mitt barn ikke trenger – både fordi det fort stjeler mye tid, kan virke forstyrrende fordi det hele tiden skjer aktiviteter og tilbakemeldinger, fordi man kan utsettes for unødvendige inntrykk og mobbing, og fordi jeg tenker at det er unødvendig å være ute «i den store verden» allerede som syv-, åtte- og niåring. Barn i den alderen er mest tjent med å være sosiale med hverandre ansikt til ansikt, og bygge relasjoner med mennesker man har rundt seg. Momio kan selvfølgelig være en arena hvor man kan kommunisere med venner man allerede kjenner, og ved begrenset bruk kan Momio være helt greit.

Som foreldre kan vi oppleve at det lett blir mye skjermaktivitet som igjen går på bekostning av annet som er viktig i et barns oppvekst, og Momio er absolutt en app som fort vil kunne stjele mye tid. Dette kan være lurt å snakke om på foreldremøter på skolen siden barna er mye sammen i de samme appene og spillene.

Noen råd til foreldre knyttet til bruk av Momio:

  • Dersom ditt barn er på Momio så anbefaler jeg at du selv også laster ned appen og gjør deg kjent med den, eventuelt sammen med barnet ditt.
  • Snakk sammen om bruk og om hva som er ok å dele og ikke, og hva man eventuelt bør rapportere og hvordan man gjør det.
  • Snakk med barnet ditt om pengebruk i appen, og gjør i tilfelle konkrete avtaler.
  • Gjør avtaler om tidsbruk. Et godt råd er å ikke ta med mobilen/nettbrettet i sengen når man skal sove.
  • Skru gjerne av pushvarsler.
  • Snakk med andre foreldre, og sett eventuelt felles rammer for bruk.

Svar fra watAgame

Mikael Jensen, Chief Operating Officer i watAgame, gav oss disse svarene på epost når vi stilte noen spørsmål om Momio:

– Vi kan se at barn svært gjerne vil være på sosiale medier, og at de blir yngre og yngre når de begynner. Utfordringen er at ingen av de eksisterende sosiale medier, som Facebook, Snapchat, Instagram og Twitter, tar hensyn til barn eller er laget for barn under 13 år. Vårt mål og ambisjon er å bli barnas første sosiale medium, og dermed lære barna den grunnlegende kompetanse innen sosiale medier som det er nødvendig å ha på de mer voksne alternativene. For å kunne være barnas første sosiale medium er det viktig at det også fungerer på noen av de samme premisser som i de over nevnte, det vil si at brukeren kan sende beskjeder, bilder, videoer og kommentere hverandres aktiviteter. Hvis vi ikke tilbyr dette, så er vi ikke noe reelt alternativ til de globale sosiale medier. Vi gjør en forskjell ved at alt foregår i et barneunivers og med høyt fokus på sikkerhet og utdannelse av brukerne i god sosial medieoppførsel.

Hvilke sikkerhetsmekanismer har dere i Momio, for å sikre at kommunikasjonen mellom barna forblir morsom og trygg?

– Vårt sikkerhetssystem er en kombinasjon av landsspesifikke administratorer, moderatorer, systemer og brukernes egne anmeldelser. Vi kaller vårt sikkerhetssystem for SAFEGUARD, som man kan lese mer om her. For å gjøre sikkerheten tilstedeværende og relevant for brukerne, så har vi en politibetjent som heter Jack som kommuniserer til brukerne om sikkerhet. Vi har 10 administratorer og moderatorer som arbeider med Momio i Norge

Når noe blir rapportert/anmeldt av en bruker, hvor raskt blir dette undersøkt og eventuelt fjernet?

– Det er avhengig av det konkrete eksempel. Avhengig av innholdets karakter kan det være fjernet innen få minutter.

Hvordan håndterer dere en rapportering for eksempel av kommentaren «du er stygg»?

– «Stygg» er et «suspicious word». Det vil si, at vi holder øye med hvilken kontekst ordet blir brukt i. Hvis stygg for eksempel inngår i følgende setning, så blir det ikke fjernet: «Jeg har lige fået en ny kjole af min mor. Nøj hvor var den stygg». Blir ordet derimot brukt i en mobbekontekst fjernes det og brukeren blir straffet.

Du kan lese mer om watAgame sine sikkerhetsmekanismer her.


Få oppdatert informasjon samt tips og råd om barns mediebruk:

Bli medlem av Barnevakten