Foto: Skjermdump av nettsiden barn og dataspill

Foreldreveileder om barn og dataspill

Her er god veiledning til foreldre om ulike sjangre innen dataspill, aldersmerking og veiledning til foreldreinnstillinger av spillkonsoller, smarttelefoner og nettbrett.

(Artikkelen er fra 2015 og kan ha utdatert infirmasjon.)

Dataspill er blitt populært i barns, unges og voksnes kultur- og medieforbruk. Spillene gir fantastiske muligheter for lek, sosialt samvær, opplevelser og læring, men også utfordringer rundt forståelsen av sjangre, alderstilpassede spill og kjøp av spill og tilbehør til spill på nettet.

NSM (Norsk spill- og multimedia leverandørforening) har i samarbeid med Medietilsynet utarbeidet en ny kampanje som retter seg mot foreldrene til barn og unge som spiller dataspill.

Håndbok og hjemmeside

Kampanjen består av en hjemmeside og en håndbok som gir en grunnleggende forståelse av dataspill som media. Hvilke sjangre finnes, og hvilke plattformer som brukes.

Kampanjen finnes på spillguide.spillforeningen.no. Her kan du også laste ned håndboken.

Aldersmerking i norsk sammenheng

Kampanjen presenterer også den felles europeiske aldersmerkingen av dataspill – PEGI – i norsk sammenheng.

– PEGI baserer seg på et samarbeid mellom mange forskjellige europeiske land som har ulike syn på barn og forskjellige tradisjoner for vern av barn. Derfor bør norske foreldre vurdere det enkelte spills potensiale ut fra hvilke sammenhenger spillet brukes i. Det er en god idé å rådføre seg med barna, siden det ofte er dem som har kunnskap om spilltyper, innhold og hvordan spillene spilles i forskjellige sammenhenger, sier rådgiver Khalid Ezat Azam i Medietilsynet.

Hjelp med oppsett

Kampanjen gir konkret hjelp med hvordan man holder styr på hvilke spill som spilles og hvor mye penger som brukes på nett.

– I dag er det brukervennlig å kjøpe spill rett på spillkonsoller, smarttelefoner og nettbrett, eller kjøpe spilltilbehør løpende mens man spiller. I håndboken gis det en enkel oppsettingsveiledning, slik at ikke barna fritt kan kjøpe det de vil”, forteller formann Richard Pettersen i NSM.

Last ned foreldreveilederen som PDF her

Vis Ressurser