Bildet viser skjermdumper fra dataspill som tilbyr pengepremier til spillerne.

Barn konkurrerer om pengepremier i dataspill

Fra egen stue kan barn konkurrere om å vinne tusenlapper i spill som Fortnite og Rocket League. Har barn lov til å delta i slike konkurranser? Er det noen ulemper ved å delta?

Flere foreldre har tatt kontakt med Barnevakten og delt en bekymring om at barna ønsker å delta i Fortnite-konkurranser. Spillgiganten Epic Games har nemlig innført «competitive mode» for en stund siden. Dette er en konkurransebasert del av Fortnite som blant annet har pengepremier.

Fortnite står heller ikke alene på listen med spill som lover bort slike belønninger. Et annet eksempel er bil-/fotballspillet Rocket League som kjører verdensomfattende konkurranser.

– E-sport, altså dataspill med konkurranse som mål, er en gren i stor vekst. Stadig flere satser på dette. Videregående skoler har for eksempel opprettet egne studielinjer med fokus på e-sport. Det er viktig at også dette feltet får komme inn i varmen på samme måte som mer tradisjonelle aktiviteter, enten det være alt fra fotball og friidrett til sjakk, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

I mange typiske idrettsgrener er det også premier i form av pokaler og medaljer, påpeker Iversen. Han trekker blant annet frem sjakklubber som har, om enn i små summer, pengepremier til vinnerne.

– Det er altså ikke et nytt fenomen med økonomiske belønninger selv om det nå blir mer utbredt i dataspill. Forskjellen er jo at konkurransene i Fortnite går daglig, og er lett tilgjengelig fra barnerommet. Stevner og konkurranser i tradisjonell idrett er gjerne sjeldnere og krever fysisk oppmøte, så man må jo passe på at spillingen ikke tar helt av for barnas del, mener Iversen.

Men har barn lov til å delta?

Epic Games har ikke satt noen nedre grense for hvor gamle deltakerne må være. Men det kreves at foresatte samtykker dersom barna ikke selv er myndige. Men hva sier lovverket?

– For tradisjonelle pengespill som lotteri, casino og tipping er det 18-årsgrense i Norge, og tilbyderne skal påse at de som deltar er gamle nok. Når det gjelder ferdighetskonkurranse, enten det er fotball eller i dataspill, så er det ikke forbudt for barn å delta selv om det premieres med penger, presiserer Iversen.

Allikevel er det ikke fritt frem for spillutviklerne å legge opp konkurransene som de vil.

– Barn har ikke lov til å pådra seg gjeld. Så dersom det skulle koste noe for å være med, må eventuelt en foresatt forhåndsbetale med kredittkort eller stå ansvarlig for regningen, sier Iversen.

Uansett så er vel pengepremier et uheldig fokus for barn?

Det er viktig at barn, på samme måte som i andre idrettsaktiviteter, deltar for å få mestringsfølelse og ikke jager etter penger, mener Iversen.

– Uavhengig av man snakker om fotball, sjakk eller e-sport, bør mestring og gode plasseringer være målet for barn og unge. Det handler om en balanse av aktiviteter, og dataspill i konkurranseformat kan være en del av barns liv, påpeker Iversen.

Seniorrådgiveren oppfordrer allikevel foreldre til å realitetsorientere barna sine dersom de får lov til å teste ut konkurranseevnene sine.

– Man møter på andre spillere fra hele verden i e-sportkonkurranser, og nivået er ofte skyhøyt, noe som betyr at sjansen for å vinne er lav. Mange av konkurransene varer kun et par timer, noe som gjør dette overkommelig å drive med av og til, forklarer Iversen.

Kan heller ikke skape et levebrød av dataspillkonkurranser

Iversen forklarer også at veldig få innen dette feltet tjener nok til eget livsopphold. Det finnes en hel bransje med youtubere og e-sportutøvere, men bare et fåtall kan leve av inntekten sin på denne måten.

– Det er oftest sponsorer som holder hjulene i gang for toppidrettsutøver, ikke premiepengene. Dette er også tilfellet for de fleste som satser på e-sport. Både barn, ungdom og voksne kan likevel ha mye glede av å delta i konkurranser på amatørnivå, uten et stort fokus på å vinne førstepremien, presiserer Iversen.

Foreldre bør også passe på at barna ikke blir utsatt for kjøpepress eller bruker penger uten lov.

– Foreldrene må være påpasselige på at barn ikke usettes for kjøpepress i digitale flater i forbindelse med konkurranser. Mange av de store plattformene tjener sine penger på kjøp i spillet, selv om spillet i seg selv er gratis. Her hører vi jevnlig om foreldre som får sjokk fordi barnet har benyttet kredittkort som foreldrene har lagt inn tidligere. Det finnes enkle råd for unngå dette, avslutter Iversen.

Les også: