Spiller skolen grove sangtekster for elevene?

På noen skoler spilles det popmusikk høyt i klasserom, gymtimer og skolegård. Hver tredje populære sang på Spotify inneholder grove tekster. Det er mulig å skru på et barnefilter som stenger for avspilling av slike sanger.

Popmusikk kan handle om fred og kjærlighet. Men det formidles også grove tekster som foreldre kan mene at barna ikke bør lytte til. Lærere kan også synes at en del sangtekster er upassende i gymtimen eller skolegården. Eller det kan være at barna selv ikke ønsker å høre på slike sanger.

Løsningen er å skru på et filter i Spotify eller i den strømmetjenesten som familien eller skolen benytter.

Men aller først: Har læreren lov å bruke Spotify i undervisningen? Kan skolen spille musikk høyt i skolegården ved hjelp av strømmetjenester? Det besvares ikke i denne artikkelen, men her er to eksterne lenker som sier litt om dette:

Denne artikkelen handler derimot om «barnefilteret» i Spotify:

Et slikt sangtekstfilter skiller seg fra filmfilter. Et aldersfilter på for eksempel Netflix kan hindre at barn får mareritt av skrekkfilmer. Barn vil neppe få mareritt av grove sangtekster, men de kan bli ubevisst påvirket, det er ikke uvanlig at barn kaller hverandre «bitch» eller «hore» enten på skolen eller når de gamer. Du hadde neppe likt at en lærerkollega kalte deg det på skolen.

Musikk er et viktig kulturuttrykk i samfunnet. Barnekonvensjonen sier at barn har rett til informasjon samtidig som de har rett til beskyttelse. Foreldre og lærere må gjøre en vurdering basert på barnas rett til å få kjennskap til populære sanger som er med å forme kulturen og samfunnet vårt.

Hva betyr E-en på Spotify?

I Spotify er en del av sangene markert med en «E», det betyr at sangen inneholder «Explicit content» som er grove tekster.

39 prosent av sangene på «Topplista Topp 100 Norge 2022» er merket med en E. På den globale listen over de 100 mest populære sangene er 33 prosent merket med E. Vi søkte også opp topplisten for Norge på musikktjenesten Tidal, der var 21 prosent merket med Explicit. Dette er øyeblikksbilder som endres fra uke til uke.

I sangtekster merket med E, synges det for eksempel om bruk av narkotika eller at man er ute etter tilfeldig sex. Eller at man selger narkotika i bytte for å få sex. Eller så er det beskrivelser av sex. En del beskrivelser er delvis tåkelagt med metaforer som de yngste elevene antagelig ikke forstår. Andre tekster sier alt rett ut. Tekstene bruker også etniske ord som man ellers mener er krenkende. I tillegg er det banning. Alt dette fant Barnevakten i de to første tekstene vi undersøkte.

Vil du undersøke selv, kan du finne en sang som er merket E og ta et søk på nettet ved å skrive «lyrics» og tittelen på sangen. Da vil du se hva som faktisk synges ord for ord.

Slik fjerner du grove sanger på Spotify

Slik skrur du på E-filteret på en telefon:

  1. Velg Hjem (ikonet som viser et hus)
  2. Velg Settings (tannhjulet)
  3. Velg Explicit Content
  4. Slå av eller på Explicit Content

På en datamaskin er det en annen rute:

  1. Velg ikonet som viser et menneske (der navnet ditt står)
  2. Velg Settings
  3. Skru av eller på knappen som sier «Explicit Content»

Filteret er basert på hva rettighetshaverne har gitt av informasjon til Spotify, det er altså en egenrapportering og da kan det være hull i filteret.

Finn en mildere utgave av sangen

Noen sanger finnes med ulike tekstversjoner. Er du på jakt etter en mild utgave at teksten, må du søke etter sangen i Spotify og sjekke om den finnes i en versjon som ikke er markert med en E.

Spiller du musikk fra en PC, kan det stå for eksempel «1 more realise» nede i høyre hjørne, det betyr at sangen finnes i en annen versjon.

Rapportere til Spotify

Spotify har en grense for hvor grove tekstene kan være. Er de for ille, kan du rapportere dem inn til Spotify. Vi har funnet enkelte sider på Spotify som sier noe mer om hva som er grensen for hva som tillates på strømmetjensten:

Den ene har overskriften «Sensitive Content» og handler om sex og vold: «Don’t post excessively violent or graphic content, and don’t post sexually explicit content.» Det ser ut til at dette ikke handler om popsanger, men om filmer og bilder. Men det står også at det er forbudt med dette: «advocating or glorifying sexual themes related to rape, incest, or beastiality.» Og da kan det hende at regelen også gjelder popsanger.

En annen side på Spotify har denne overskriften: «Krenkende, ulovlig eller hatefullt innhold». Så sendes du videre hit, men der betyr ordet krenkende at noen krenker de økonomiske rettighetene ved en sang. Og ordet ulovlig knyttes til lokale lover. Ordet hatefullt følges ikke opp. Så hva menes? Med lokale lover menes antagelig for eksempel norske lover.

I Norge er det ikke lov med ytringer som truer eller forhåner noen eller som fremmer hat overfor noen når det gjelder hudfarge, religion, seksuelle orientering og så videre. Men gjelder den loven når sanger spilles av på en strømmetjeneste?

Spotify bruker uansett selv ordet hatefullt i sin overskrift som gjelder rapportering, så selskapet må mene noe med det. Ønsker du å rapportere en sang som er hatefull, kan du forsøke dette skjemaet.

Les også:


Ønsker du tips om nettvett, apper, filmer og spill tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.