Så enkelt er det å lage animasjonsfilm med barna!

Få frem kreativitet og fantasi ved å gi barna regissørrollen. Med en app til mobiltelefon og nettbrett er det enkelt å lage animasjonsfilmer. Slik kommer man enkelt i gang.

Nesten alle barn har et forhold til animasjonsfilmer. Enten det er storfilmer på kinolerretet eller filmkos i sofaen via familiens strømmetjenester, så er mange av filmene barna ser laget ved hjelp av animasjon.

Noen er tegnet med blyant, andre på en datamaskin og så har man filmer som Sauen Shaun og Flåklypa som er laget med ekte figurer.

Med en app til mobiltelefon og nettbrett er det lekende enkelt for barn å lage egne animasjonsfilmer. Så her kan barn gå fra rollen med å være konsumenter til å bli kreative produsenter ved hjelp av teknologi.

Dette er dessuten en supermotiverende prosess for mange barn. Mange elsker jo å lage egne historier. Hvorfor ikke bruke film som medium, slik kommer du i gang!

Forstå konseptet

Animasjonsfilmer (som alle filmer) lages ved at flere bilder settes sammen til en film. Motivene må beveges litt mellom hvert bilde for at det skal se ut som om de rører på seg. Jo mindre bevegelse per bilde, jo mer naturtro blir resultatet.

En generell huskeregel: det kreves mange bilder for å få til en enkelt scene. Derfor bør man ikke ha altfor høye ambisjoner om lengden på filmen når man begynner med dette for første gang.

Foto: Fra appen Stop Motion Studio Pro/Cateater

Finn en egnet app

Med mobiltelefon og nettbrett har man alt man behøver for å lage en animasjonsfilm. Disse enhetene har kamera og mikrofon. Appen som skal brukes bør være intuitiv for barn å bruke. I denne sammenheng anbefaler vi Stop Motion Studio Pro.

Appen finnes både til Apple-enheter og Google-produkter (iOS/Android). Man kan prøve ut appen gratis først og får med det tilgang til alle de grunnleggende funksjonene. Les mer om appen her.

Dette trenger du av utstyr

For å komme i gang trenger man egentlig bare en mobiltelefon og en tilhørende app. Men for enda bedre resultat er det lurt å ta noen grep. Man kan for eksempel kjøpe et rimelig stativ til å holde mobiltelefonen stødig.

Eksempelvis en «gorillapod» med armer som støtter enheten. Eller så kan man bruke bøker eller en stol for å støtte opp om enheten slik at den står stabilt.

En viktig huskeregel er at kameraet bør stå på samme sted selv om motivene skal bevege på seg. Kroppen har ørsmå bevegelser så uansett hvor stødig man prøver å holde mobiltelefonen, så vil bildet «riste».

Bruk dukker og leker

Man behøver ikke noe komplisert for å lage en stilig animasjonsfilm. Dukker og leker som barn har fra før er mer enn godt nok. Eventuelt kan barna tegne og klippe ut motiver fra ark og til og med lage bakgrunner ved hjelp av tegneark. Resultatet blir også bra om man filmer ovenfra og ned på et ark som ligger på gulvet.

Ute i naturen kan kanskje kongler, steiner og pinner ta hovedrollen? Her er det bare å være kreativ og gjøre mye ut av så enkle forhold som mulig.

Lag en enkel historie

Å lage animasjonsfilm tar tid. Selv en film som varer i bare et minutt krever mange, mange bilder. Derfor bør man konsentrere seg om å lage små historier eller scener om gangen. Det er ikke alltid lett for barn å være kreative ut av det blå heller.

Man kan derfor gi de en ramme. For eksempel kan man be barna om å lage sin egen versjon av eventyret om Bukkene Bruse. Der de skal bytte ut trollet og bukkene med andre karakterer. Det kan være lurt å skrive ned et enkelt manus først med replikker om man skal ha med det.

Skap gode kameraforhold

Rikelig med lys er kanskje det aller viktigste. Lyset i et klasserom eller en lampe hjemme holder som regel mer enn nok. Ta også til sides gardiner og få så mye lys inn fra vinduene som mulig. Om våren og sommeren kan man jo vurdere å lage filmen ute.

Ellers kan det være greit å være en eller to som står for filmproduksjonen. For eksempel om en trykker på «bildeknipseren» mens den andre beveger figuren. Bare pass på at ikke barnets hender blir synlig i bildet.

Om man står alene for videoproduksjonen kan man bruke selvutløser eller en «fjernkontroll» for å ta bilder. Appen vi anbefaler har en tilbehør-app som man kan laste ned til en annen enhet for å fjernstyre kameraet.

Etterredigering

Her er det jo mye som er valgfritt. Man kan vurdere å legge til musikk eller et talespor for å gi stemmer til karakterene. Med musikk blir alt «bedre» og mer engasjerende. Stemmeskuespillere er ikke noe krav, men kan også gi filmen en enda mer levende dimensjon.

Appen nevnt over har muligheter for både å legge til musikk og stemmespor. I tillegg bør man med jevne mellomrom sjekke gjennom filmen og se at det ikke dukker opp smårusk som hender i bildet, skygger og lignende som ikke skal med. Da kan man fjerne slike feil tidlig i prosessen slik at man slipper å gjøre alt om igjen.

Lag gjerne filmen sammen med barna

Sist, men ikke minst, er det verdt å sette fokus på at filmproduksjon kan være en genial aktivitet sammen med barna. Ved å lage film kan man skape hygge og kos og en positiv tilnærming til skjermbruk med barna.

Her kan barna og voksne dele kreativitet og tekniske ferdigheter. Og sluttproduktet kan være noe varig og fint som begge parter er stolt av.

Animasjonsfilm – våre råd oppsummert:

  • Forstå konseptet. Animasjonsfilm består av flere bilder som settes sammen til en film
  • Jo færre bevegelser per bilde, jo mer naturtro ser figurene ut når de rører på seg
  • Last ned en app. Vi anbefaler denne!
  • Bruk noe for å holde mobilen/nettbrettet stødig og stabilt. For eksempel et rimelig stativ eller noen bøker
  • Lag eller bruk motiver du har fra før. Dukker og leker, eller tegn og klipp ut motiver og bakgrunner på ark
  • Begynn gjerne med et manus. Lag en enkel historie med replikker
  • Ha nok med lys når du filmer og unngå å få med hender når du beveger figurene

Få flere tips:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.